Iranska varningen: ”Minsta lilla invasion...”

Publicerad 2024-04-17 22.40

Israels finansminister vill se ett kraftfullt svar efter Irans omfattande robotangrepp.

Irans president svarade på onsdagen med en hotfull varning.

– Minsta lilla israelsk invasion kommer få ett massivt och hårt svar, sa Ebrahim Raisi.

Följ ämnen
Israel

Konflikten mellan Iran och Israel verkar inte vara på väg att kylas ner. Högt uppsatta personer från bägge länder har hotat om hämnder.

– Minsta lilla israelsk invasion kommer få ett massivt och hårt svar, sa Irans president Ebrahim Raisi på onsdagen rapporterar AP.

Presidenten skickade ut varningen i samband med ett tal vid en årlig militärparad. En parad som vanligtvis brukar direktsändas från en motorväg i söder om huvudstaden Teheran. Den här gången hölls den däremot anonymt i baracker norr om staden.

Irans president Ebrahim Raisi under tal på onsdagen.

Svar på attacker

Irans konsulat i Syrien blev totalförstörd i en israelisk flygattack i början av april. Ett tiotal personer dog, inklusive två generaler.

– Enligt vår underrättelsetjänst är detta inget konsulat och ingen ambassad. Det här är en militär byggnad tillhörande Quds styrkor förklädd till en civil byggnad i Damaskus, sade Daniel Hagari, talesperson för Israels försvarsmakt, till CNN efter attacken.

Det iranska svaret blev hundratals robotar och drönare som avfyrades mot Israel. Man kunde stoppa nästintill hela attacken med sitt avancerade luftvärnssystem och med hjälp av bland annat USA och Storbritannien.

Iransk drönare eller missil avfyrades mot mål i norra Israel på söndagsnatten.

Vill se kraftfullt svar

Det har varit ständiga svar på aggressionerna. Storbritanniens utrikesminister David Cameron uttryckte sin oro inför nästa svar till Reuters.

– Vi hoppas att det sker på ett sätt som eskalerar läget så lite som möjligt, säger Cameron.

Men den israeliske finansministern Bezalel Smotrich håller inte med om det. Han vill se att man svarar kraftfullt, skriver CNN.

– De ska ångra ögonblicket de ens tänkte tanken att avfyra, säger Smotrich.

– Svaret bör skaka Teheran så de förstår att de inte ska bråka med oss.

Samtidigt råder det oenigheter i Israels krigskabinett. Enligt källor till CNN vill en del av gruppen se ett snabbt svar mot Iran för att lättare få internationellt stöd i attacken. Men premiärministern Benjamin Netanyahu ska ha tagit en återhållsam inställning, i linje med den Cameron manat till. Oavsett när och hur har man dock meddelat att det kommer komma ett svar.

Årliga militärparaden i Teheran.

Följ ämnen i artikeln