Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Sofia Hansdotter, expert på fastighetsutveckling vid Sveriges Allmännytta, svarar på frågor om hyresmarknaden. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

De har lättast och svårast att hitta hyreslägenheter

Publicerad

Hur påverkar situationen för hyresmarknaden möjligheten för människor att hitta boende och vilka gynnas av den rådande situationen? Sofia Hansdotter, expert på fastighetsutveckling vid branschorganisationen Sveriges Allmännytta, reder ut.

– De som har det lättast är de som inte har några ekonomiska begränsningar. De kan idag välja en fin hyreslägenhet till en ganska hög hyra. Kötiden på nyproducerade lägenheter runt om i Sverige är ganska kort, säger hon.

Höga byggkostnader stoppar nyproduktioner

Som vi rapporterade tidigare i veckan har byggandet av nyproduktioner stoppats av Gavlegårdarna på grund av det ekonomiska läget och höga byggkostnader.

Sofia Hansdotter ser att det kommer fortsätta vara så och att fokus framöver behöver ligga på det befintliga beståndet.

– Det mesta är ju redan är byggt. Vi kommer behöva lägga mycket tid på våra hyresgästers hem för att de ska kunna bo kvar under en längre tid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.