Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kunde prestigeskolan missa mannens förflutna? Och varför polisanmäldes han inte av den förra skolan? Hör den tidigare eleven, kollegan och grundskolechefen – som i SVT:s granskning ger en unik inblick i hur en misstänkt serieförbrytare kunnat få nya skoljobb, gång på gång. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Idrottsläraren smygfotade över 100 flickor – har tidigare blivit utköpt för en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsläraren står åtalad för att ha smygfotat över 100 flickor på en prestigeskola i Mellansverige. SVT kan nu avslöja att listan på offer kan vara mycket längre. Redan för tio år sedan anklagades mannen för att ha tagit bilder på småflickor – och blev då utköpt av kommunen för över en halv miljon kronor.

Sommaren 2022. En grupp barn är på utflykt till en badplats. Plötsligt ser ett par skolanställda något avvikande, en kollega som tycks smygfilma flickor som byter om. De tar en bild av sin kollega och berättar om det för rektorn.

Dagen efter slår polisen till mot idrottslärarens bostad. På mannens hårddiskar görs en upptäckt. Mannen har döpt olika mappar efter platser och datum.

Men även efter namn på flickor.

SVT Nyheter kan nu avslöja att barn på flera skolor har larmat om mannen i över tio års tid.

Omplaceringen

2014 jobbade idrottsläraren på en skola i Haninge kommun. Flera elever upplevde honom som obehaglig och han blev förbjuden att gå in i flickornas omklädningsrum ”även om det så brinner”.

Men idrottsläraren lyssnade inte. Det slutade med att han omplacerades till en annan skola i kommunen.

I videon berättar Hanna, i dag i 20-årsåldern, om tiden med läraren: ”Hade med sig pipleksak för hundar”.

Utköpet

Det dröjde inte länge förrän kollegor på den nya skolan ifrågasatte hur han tog på barnen under gymnastikövningar. En dag bevittnade en lärarkollega hur idrottsläraren höll upp sin mobilkamera under klänningen på en flicka.

Rektorn larmade den dåvarande grundskolechefen i Haninge, Lina Axelsson Kihlblom. Hon uppger att hon var i kontakt med polisen, men ingen anmälan upprättades.

I stället köptes idrottsläraren ut för drygt en halv miljon kronor i början av 2016.

Prestigeskolan

Trots barnens larm, omplaceringen och utköpet lyckades mannen få jobb på prestigeskolan i Mellansverige 2018. Han fick bland annat i arbetsuppgift att vara duschvakt.

Mannen hann jobba som idrottslärare i fyra år på skolan innan polisen slog in hans dörr och utredningen inleddes.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.

Åtalet mot mannen

Idrottsläraren är åtalad för grovt barnpornografibrott, sexuellt ofredande och kränkande fotografering mot totalt över 100 flickor på prestigeskolan i Mellansverige mellan 2019 och 2022.

Det finns inga misstankar om att bilder och filmer ska ha spridits vidare.

Enligt åtalet erkänner mannen handlingarna, men nekar till brott. SVT har varit i kontakt med hans försvarare som inte får uttala sig om fallet för sin klient. Inte heller åklagaren i fallet vill uttala sig.

Rättegången avslutades på onsdagen och dom ska meddelas 10 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.