Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog tycker att det är problematiskt att skolanställda som beter sig olämpligt mot elever i många fall blir utköpta. Foto: Iman Thabaz

Juristen: Därför köper arbetsgivare ut olämplig personal

Uppdaterad
Publicerad

Skolanställda som beter sig olämpligt mot elever blir i många fall utköpta. Arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog tycker att det är problematiskt.

– Det finns en försiktighet som jag tycker gränsar till flathet emellanåt, säger han.

Idrottsläraren står åtalad för att ha smygfotat över 100 flickor på en prestigeskola i Mellansverige.

SVT:s granskning visar att barn larmade om mannen redan för tio år sedan. Han blev då först omplacerad och sedan utköpt för en halv miljon kronor efter att ha anklagats för att ha fotograferat under en flickas klänning.

Trots det kunde han få jobb på en ny skola där han nu misstänks för brott.

– Det är naturligtvis märkligt att han kan gå från det ena lärarjobbet till det andra utan att man undersöker bakgrunden, säger Tommy Iseskog.

Rektorer och skolchefer, som SVT har pratat med, menar att dessa fall ofta är komplicerade och att utköp är enklaste utvägen för att bli av med problematisk personal.

”Ord mot ord”

En bild som bekräftas av Henric Börefelt Axell, central ombudsman på fackförbundet Sveriges lärare.

– Det är ofta svårbedömda fall, ord mot ord. Det går ofta inte att ta reda på vem som talar sanning och vem som inte gör det.

I sin roll på fackförbundet har Henric Börefelt Axell deltagit i förhandlingar där lärare har anklagats för olämpligt beteende. Han betonar vikten av ett rättssäkert förfarande och lyfter fram hur ryktesspridning kan leda till att en skola vill bli av med en lärare.

– Vi ser till att arbetsgivaren har ordentlig dokumentation för det som utreds. Där brister det ofta, utredningsarbetet är inte tillräckligt, säger han.

Hör arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.