Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-04-18 05.59

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA.

I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter.

Här är personerna att ha koll på.

Möjliga vittnen:

Michael Cohen

Trumps före detta personlige advokat och ”fixare”. I en tidigare rättegång har Cohen pekat ut Trump som den som beordrade utbetalningarna och visat upp en återbetalningscheck från honom. Cohen dömdes 2018 till tre års fängelse för utbetalningarna, skattebrott och för att ha ljugit för kongressen.

Hope Hicks

Tidigare kommunikationschef och rådgivare i Vita huset och pressekreterare under valkampanjen 2016. Åklagaren väntas fråga vad hon kände till om ”hoten” från dem som fick pengar och vad den blivande presidenten anförtrodde henne.

Stephanie Clifford (Stormy Daniels)

Porrfilmsskådespelare samt regissör och producent. Clifford hävdar att hon hade en sexuell relation med Trump 2006, kort efter att Melania Trump fött deras son, och att hon 2016 fick 130 000 dollar för att hålla tyst om detta.

Hösten 2016 publicerades inspelningar där Trump i nedsättande ordalag skröt om vad han gjorde med kvinnor. Hans kampanj avfärdade inspelningarna som ”grabbigt snack” men Clifford uppges ha velat visa att det var mer än enbart prat.

Karen McDougal

Playboymodell och skådespelare som uppgett att hon hade en flera månader lång affär med Trump 2006. Tabloidtidningen National Enquirer betalade före valet 150 000 dollar för ensamrätten till berättelsen men publicerade aldrig något. Enligt åtalet skedde detta i samspel med Trumpkampanjen, för att köpa McDougals tystnad.

David Pecker

Tidigare publisher på National Enquirer som anklagas för att ha varit inblandad i avtalen om köpt tystnad. Mångårig vän till Trump som 2016 ska ha samarbetat med Cohen för att ”döda” negativ rapportering.

Dino Sajudin

Tidigare dörrvakt i fastigheten Trump Tower som visat upp ett kontrakt rörande de 30 000 dollar han säger sig fått 2015 för att hålla tyst om uppgifter om ett utomäktenskapligt barn. National Enquirers moderbolag American Media ska ha varit inblandat även i denna uppgörelse.

.

Rättsväsendet:

Juan Merchan

Erfaren domare i New Yorks högsta domstol. Har arbetat med en rad tidigare fall mot Trump och hans medarbetare. Är den som belagt expresidenten med juridisk munkavel, bland annat då han själv kallats ”certifierad Trumphatare”.

Alvin Bragg

Manhattans distriktsåklagare ärvde en rad Trumputredningar när han tillträdde 2022. Är den som formulerat åtalet. Föremål för nedsättande epitet i Trumps sociala medier.

.

Donald Trumps försvar:

Todd Blanche, Susan Necheles och Joe Tacopina är alla erfarna och respekterade försvarsadvokater. Blanche var tidigare registrerad demokrat och partner i en advokatfirma i New York. Nu bor han i Florida och har vigt all sin tid åt Trump.

ANNONS