En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 17:12

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

Reals Antonio Rüdiger blev matchhjälte efter sista avgörande straffen.

Det blir ingen ny trippel för Manchester City.

Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid.

Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

City toppar engelska Premier League och är klart för semifinal i FA-cupen. Men någon upprepning av den mäktiga trippeln från i fjol, då man vann dessa två liksom Champions League, blir det inte.

Real Madrid ägnade stora delar av onsdagskvällen åt att försvara sig, men det spelade ingen roll i slutändan. Matchen gick till förlängning och straffar, och där var spanjorerna vassast.

Efter att Luka Modric missat för Real Madrid tog ukrainske målvakten Andrij Lunin gästerna tillbaka in i straffrysaren. Först läste han Bernardo Silvas tankar och stod lugnt kvar mitt i målet när portugisen försökte att chippa in bollen. Sedan nöp han också Mateo Kovacics försök i den tredje omgången och plötsligt var Real Madrid i ledning.

När Antonio Rüdiger klev fram för Reals femte straff sköt han för segern, och tysken gjorde inget misstag. Rüdiger rullade in avgörandet och skickade sitt lag till semifinal, där Bayern München väntar.

Efter 3–3-holmgången i Madrid förra veckan blev onsdagens retur i Manchester som väntat en mer tillknäppt historia. Efter den tolfte minuten blev den också mer ensidig.

Manchester City-målvakten Ederson räddade det första försöket från Reals Rodrygo. På returen var han däremot chanslös, och brasilianens 1–0-mål innebar i att det var mesta mästarna från Madrid som var på väg till semifinal i Europas högst aktade klubblagsturnering.

Men det är inte många lag som står emot 80 minuters City-press på Etihad Stadium. Real Madrid stod pall i drygt en timme.

När hemmapubliken började osa av frustration valde tränaren Pep Guardiola att byta in Jérémy Doku och det fick önskad effekt. Belgiern kom in i den 72:a minuten, i den 76:e gjorde han ett snabbt ryck mot kortlinjen och skickade in ett lågt inlägg mot mål.

Antiono Rüdiger fick inte undan bollen och en annan belgier, Kevin De Bruyne kunde smälla upp 1–1 i nättaket.

Den kraftiga City-dominansen höll i sig matchen igenom – 34–8 i målchanser och 18–1 i hörnor säger en del – men 1–1 stod sig och matchen gick till förlängning.

Där var Rüdiger närmast när han fick ett gyllene läge på tilläggstid i första förlängningskvarten, efter att Real fått sin första hörna i matchen, men skottet från nära håll svepte förbi den vänstra stolpen.

Han skulle snart få chansen att revanschera sig.