Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toronto Maple Leafs

Nylander och Matthews föll på målsnöret i natt

Han sköt. Och sköt.

Men trots tolv skott lyckades inte Auston Matthews göra det där efterlängtade 70:e målet.

Toronto Maple Leafs avslutade grundserien med en 4-6-förlust i Tampa Bay.

Det var lagets fjärde raka förlust och andra matchen i rad som Matthews inte lyckades hitta rätt trots desperata försök.

Han stannade på 69 mål i vinter och såg bedrövad ut där han satt där på bänken i båset under slutsekunderna och tröstades av tränaren Sheldon Keefe.

Den 26-årige amerikanen är NHL:s målkung den här säsongen.

Och han var bara ett mål från att skriva in sig historien, som den förste sedan säsongen 1992-93  att lyckas nå milstolpen 70 mål.

Alexander Mogilnij och Teemu Selänne svarade för bedriften senast.

Surt, förstås för Matthews, som hade ett skott i ribban i natt.

– Men Matthews kan trösta sig med att han gjort en kanonsäsong. Tyvärr fick han inte den hjälp han kunde ha önskat av lagkamraterna. Tampa spelade slutspelshockey från första nedsläpp medan Maple Leafs saknade skärpan. Deras bästa spelare såg ointresserade ut, kommenterade förre NHL-spelaren Anson Carter i expertpanelen hos tv-kanalen TNT.

Sheldon Keefe försökte hjälpa Matthews att nå milstolpen genom att plocka ut målvakten med 2.47 minuter kvar vid ställningen 3-6.

Auston Matthews parkerade sig framför Tampakassen med förhoppningen att kunna hitta en lucka eller skarva in ett skott från någon lagkamrat. Kanske kunna trycka in en retur från nära håll.

Men ingenting lyckades och hans föräldrar såg mer och mer förtvivlade ut på läktaren efter att ha rest till västra Florida från hemmet i Scottsdale, Arizona.

Det enda som hände under slutminuterna var att Torontokaptenen John Tavares reducerade till 4-6 i spel sex mot fem.

Nylander slutade på 98 poäng

Men Tavares orkade inte ens jubla. Tanken var ju att Auston Matthews skulle göra det där målet.

Ironiskt var det också att Torontobacken T.J. Brodie gjorde sitt första mål på 110 matcher.

William Nylander var också på jakt efter en milstolpe, han behövde tre poäng för att nå 100 poäng den här säsongen.

Det blev en assist, så William slutade på 98 poäng, 40 mål och 58 assist, efter 82 spelade matcher.

En personlig rekordnotering.

Om Maple Leafs stjärnor hade en blek kväll, så var det desto mer uppåt hos hemmalaget.

Nikita Kutjerov blev den femte spelaren i NHL-historien att nå milstolpen 100 assist.

Han gjorde det med en elegant framspelning till Brayden Points 4-1-mål i powerplay med knappt tre minuter kvar av den andra perioden.

Kutjerov hade också ett mål och leder NHL:s poängliga på 144 poäng, 44 mål och 100 assist, på 81 matcher.

Colorados Nathan MacKinnon behöver göra sex poäng mot Edmonton Oilers i säsongens sista match natten till fredag, svensk tid, för att hinna ifatt Kutjerov.

I framspelarnas 100-klubb återfinns sedan tidigare Wayne Gretzky, Bobby Orr, Mario Lemieux och Connor McDavid.

Den sistnämnde nådde rekordnoteringen i måndags när Oilers besegrade San Jose Sharks med 9-2.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.