Marcus Jerräng
Chefredaktör

Spirande optimism i svenska it-branschen

Nyhet
18 april, 20242 min
Bransch

Positiva signaler från de svenska techföretagen, enligt ny undersökning.

stock chart
Foto: Zhu Difeng / Shutterstock

Enligt siffror från Svenskt Näringsliv ser utsikterna positiva ut för den svenska techbranschen det kommande året. Majoriteten av techföretagen förutspår en ökning i försäljningsvolymen, 59 procent säger sig vara optimistiska där jämfört med 47 procent för ett år sedan.

Vidare visar siffrorna att 24 procent av techföretagen säger sig ha ökat sina investeringar jämfört med föregående år, medan 17 procent rapporterar en minskning. Framtidsutsikterna är också ljusare när det gäller investeringar, där 33 procent av företagen förutspår en ökning under det kommande året, medan 8 procent tror på en försämring och 57 procent ser en oförändrad situation.

Fortfarande planerar en stor del av techföretagen att expandera sin personalstyrka. 49 procent förutser en ökning av antalet anställda under de kommande tolv månaderna, vilket i linje med tidigare mätningar. 33 procent tror att antalet anställda förblir oförändrat.

Branschorganisationen Techsverige säger i ett uttalande att den uppåtgående trend sammanfaller med försiktigt positiva signaler i den svenska ekonomin vilket ger ett handlingsutrymme för att skapa förutsättningar för innovation, techföretagande och tillväxt.

Siffrorna baseras på Svenskt Näringslivs undersökning Företagarpanelen som genomfördes under januari och februari.

Marcus Jerräng
Chefredaktör

Marcus Jerräng är chefredaktör på Computer Sweden. Han har bevakat it-frågor i över 20 år och har det övergripande ansvaret för innehållet på sajten.

Mer från skribenten