Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Swedish Vikings mitt i regnkaoset i Dubai

Hissarna på hotellet slutade plötsligt fungera, spelarna kissar i flaskor och där utanför bussfönstret guppar bilar omkring.

Drygt 50 svenskar är på plats i ett översvämmat Dubai.

Där ska de spela hockey.

– Det är ett riktigt jävla kaos, det sjukaste jag sett, säger Swedish Vikings general manager Kristoffer Winterstein.

Fredrik Haag och Kristoffer Winterstein, grundare av Swedish Vikings.
Foto: Privat
Dubai har haft sitt största regnfall på 75 år.
Foto: STRINGER / EPA
Staden har svämmat över.
Foto: JON GAMBRELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Artikeln i korthet

Dubai har drabbats av det värsta regnovädret på 75 år. På drygt ett dygn har det kommit lika mycket regn som det vanligtvis gör på 1,5 år.

Svenska hockeylaget Swedish Vikings är på plats för att spela en turnering.

Bilar på gatorna är täckta av vatten och laget har svårt att ta sig till arenan.


För sjätte året i rad är hockeylaget Swedish Vikings på plats i Förenade arabemiraten för att spela hockeyturneringen Dubai Cup.

För ett par dagar sen landade ett 50-tal svenska hockeyspelare, som till vardags spelar för svenska klubbar, i ökenstaden. 

Bara timmar senare öppnade sig himlen som aldrig förr.

Eller ja, det beskrivs som det värsta regnkaoset på 75 år. CNN rapporterar att det under ett drygt dygn kom lika mycket regn som det vanligtvis gör under 1,5 år.

På spelarnas hotell aktiverades brandlarmet under den första natten, sen gick strömmen. Hissarna slutade fungera och utanför fönstret rådde det allmänt kaos.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, har aldrig någonsin sett så mycket vatten, säger Fredrik Haag, en av Swedish Vikings medgrundare.

– Det var speciellt att vara här under pandemin. Men det här är något helt annat.

”Har kommit extrema mängder regn”

Byråbilder och inslag på tv-nyheterna visar mängder av övergivna bilar som nästan helt befinner sig under vatten.

– Det blir alltid kaos i Dubai om det kommer lite regn. Nu har det kommit extrema mängder regn, så det är enorma problem med att ta sig någonstans. Det är ändå sjufiliga motorvägar, men de är helt avstängda då det är totalt vattenfyllda, säger Haag.

– I går hade vi en välkomstmiddag som vi hade bokat inne i city. Det brukar ta 15 minuter att åka dit, nu tog det 1,5 timme – och då hade vi tur. 

Myndigheter har stängt ner all taxiverksamhet och skolor. Inga flygplan får landa på den enorma internationella flygplatsen. Samtidigt uppmanar de befolkningen att inte ge sig ut i trafiken.

Mitt i allt det här ska det alltså spelas hockey?

– Vår första match är inställd på grund av att vår motståndare inte lyckats landa med flyget. De kommer få ta en annan väg hit och kommer några dagar senare. I övrigt är det inhemska lag vi ska möta.

Hur ser det ut runt ishallen?

– Ishallen har klarat sig bra då själva rinken ligger två meter över markplan. Men parkeringsplatsen utanför hallen är helt vattenfylld och de är där hela natten och försöker pumpa bort vattnet för att vi ska kunna ta oss dit.


CNN rapporterar att det under ett drygt dygn kom lika mycket regn som det vanligtvis gör under 1,5 år.
Foto: JON GAMBRELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Stadens gator är översvämmade.
Foto: STRINGER / ANADOLU TT NYHETSBYRÅN
Dubai.
Foto: JUAN / BACKGRID UK / TT / TT NYHETSBYRÅN

Spelarna kissar i flaskor

Hur är det att uppleva allt det här?

– Verkligen bisarrt. Bilderna och klippen ljuger inte. Det värsta jag sett hittills är en ambulans där man bara såg blåljusen, resten av bilen var under vatten. Det är helt sjukt.

I Dubai jobbar man för fullt med att få undan vattnet. Och i väderprognosen ser man idel tecknade solar, så förhoppningen är att det värsta är över.

Kristoffer Winterstein är också medgrundare till hockeyprojektet. Han har titeln general manager, men ska i år också vara med och spela för första gången.

– Det här är inte vad man förväntar sig när man åker till Dubai direkt. Det brukar vara sol och bad. Och så ska man spela hockey på det. Det är en jävla sjuk grej man är med om, säger han.

Winterstein fortsätter:

– Jag tycker så synd om alla drabbade. Vi har sett hur många bilar som helst som varit helt täckta av vatten. Det är svårt att ta in. 

Laget har lyckats fått tag i en buss så att de kan ta sig från hotellet till arenan och andra platser. Men då vattenmassorna är så enorma kan en i vanliga fall kort resa ta upp till två timmar – och bussen får inte stanna på vägen.

Något som gjort att kissnödiga spelare tvingats uträtta sina behov i flaskor i bussen.

– Haha, jag hörde det där. Det är en jäkligt speciell upplevelse det här, det kommer folk från Sveriges alla hörn, vi ska spela hockey ihop och sen kommer allt det här andra. Översvämningar och så någon som kissar i en flaska på det.

– På något märkligt sätt är det ändå kul att få vara med om. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.