Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2024-04-18 08.15

Eldning i trädgården innebär vissa risker, och eventuellt tillstånd från kommunen. Arkivbild.

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? Och från vilket politiskt håll kommer reglerna? En expert reder ut.

Sluteldat i trädgården. Det har varit tolkningen från många håll i landet i dagarna. Bakgrunden är EU:s avfallsdirektiv. Men det är den svenska lagstiftningen som från och med årsskiftet innehåller nya regler. Principen är nu materialåtervinning, även av det som kallas trädgårdsavfall, alltså inte eldning av löv och kvistar utan kompostering så långt det går.

Reaktionerna har på sina håll varit lika sura som en lövhög i april. Till och med vice statsminister, KD-ledaren Ebba Busch, har gett sig in i frågan i ett inlägg på X :

”I dagarna har det rapporterats om ett förbud kopplat till EU-lagstiftning mot att bränna trädgårdsavfall, som pinnar och löv. Ett förbud som dessutom skulle stoppa majbrasor. Detta skulle vara höjden av politisk klåfingrighet, utan förankring i verkligheten”, skriver hon tillsammans med en bild på sig själv framför en brasa, där hon håller i ett fönster och en plåtbit.

Busch utlovar vidare i sitt inlägg att ”reglerna kommer förtydligas”. Så vad gäller?

Svensk lag gäller

Erika Nygren är enhetschef för avfalls- och kemikalieenheten på Naturvårdsverket:

– Det finns inget förbud mot att elda i avfallsförordningen. Det är snarare en konsekvens av bestämmelserna.

Men är det inte EU som har kommit med nya pekpinnar?

– EU:s avfallsdirektiv är grunden och har genomförts i Sverige genom bland annat bestämmelser i avfallsförordningen. Men det är i den svenska avfallsförordningen som det är nya bestämmelser från den 1 januari.

Så EU har gett ett ramverk och Sverige har tolkat det på det här sättet?

– Ja, det är den nationella lagstiftningen som gäller. Vi har också ett mål i Sverige om att nå 55 procents återvinning av kommunalt avfall 2025. De senaste siffrorna från 2022 visar att vi ligger på 40 procent.

Kommuner bestämmer

Om det är svensk lag som gäller, hur kommer det sig att det här tolkas så olika?

– Det är kommunerna som gör bedömningarna om undantag bör göras i lokala föreskrifter, många kommuner har redan föreskrifter om när och hur man får elda. Det blir också upp till dem då att tolka de här nya förordningarna, säger Erika Nygren.

Följ ämnen i artikeln