Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Intern rysk oenighet inför OS

Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg.

President Vladimir Putin ifrågasätter Internationella olympiska kommitténs (IOK) krav på att landets idrottare ska tävla i OS under neutral flagg och har bett Rysslands olympiska kommitté (ROK) och idrottsdepartementet att komma med rekommendationer. De båda aktörerna verkar dock djupt oeniga, rapporterar nyhetsbyrån AP. ROK-ordföranden Stanislav Pazdnyjakov har exempelvis kallat ryska tennisspelare som vill delta i OS för ”utländska agenter”.

IOK räknar med att åtminstone 36 neutrala idrottare från Ryssland kommer att klara kvalgränser till OS, men det kan enligt AP bli så många som 54. Idrottarna får inte aktivt stötta kriget och inte heller vara anställda eller kontrakterade av rysk eller belarusisk militär.

Senaste nyheterna

Risk för varubrist på Systemet till helgen

Flera av Systembolagets varor riskerar att sälja slut inför helgen till följd av distributionsproblem, rapporterar Aftonbladet.

– Ungefär en fjärdedel av vår försäljningsvolym kan påverkas, vilket innebär att det kan påverka tillgängligheten för vissa ölsorter, vissa vinsorter, vissa spritsorter, och så vidare, säger Teodor Almqvist, pressansvarig på Systembolaget, till tidningen.

Samtliga dryckeskategorier – vid samtliga landets butiker – riskerar att påverkas av problemen. Däremot finns ingen risk för att alla varor kommer att ta slut, enligt Teodor Almqvist.

Åklagaren vill bötfälla Trump för uttalanden om vittnen

Den sjätte rättegångsdagen om Donald Trumps så kallade ”hyschpengar”, där han bland annat står åtalad för bedrägeri inleds på tisdagen med förhandlingar om huruvida han har trotsat munkavlen han belagts med i fallet eller inte.

Domaren i fallet, Juan Merchan, har beslutat att Trump inte får uttala sig offentligt om flera vittnen och andra personer inblandade i målet.

Enligt åklagarsidan har expresidenten brutit mot dessa bestämmelser vid åtminstone tio tillfällen, de flesta gånger på hans plattform Truth Social. För detta yrkar man på att Trump ska betala den för honom symboliska summan på 1 000 dollar per överträdelse och att domaren ska ge honom en varning om att ytterligare överträdelser kan leda till att han häktas. Åklagarsidan yrkar också på att Trump ska tvingas ta bort inläggen.

Domaren Juan Merchan meddelade efter några timmars förhandlingar att han ska överväga beslutet.

Barn dog – blev påkört av traktor i Finland

Ett tioårigt barn omkom på tisdag eftermiddag i Grankulla väster om Helsingfors efter att ha blivit påkört av en traktor i närheten av en skola. Det uppger polisen i västra Nyland i ett pressmeddelande.

Ett annat barn blev vittne till olyckan som inträffade klockan 14 lokal tid.

Traktorföraren ringde nödcentralen. Polis, räddningspersonal och krisstöd kallades till platsen.

Polisen utreder olyckan som dödsvållande och äventyrande av trafiksäkerheten, men uppger att brottsrubriceringen kan ändras.

Enligt Hufvudstadsbladet, som talat med polisen, röjde olyckstraktorn snö. Södra Finland drabbades på tisdagen av kraftigt snöfall som bland annat ställde till det i trafiken.

Överförde kryptovaluta – åtalas för terrorfinansiering

En svensk man i 30-årsåldern misstänks ha samlat in och skickat kryptovaluta till ett värde av tiotusentals kronor till terrorkopplade personer och organisationer i Syrien. Nu har åtal väckts mot honom i Södertörns tingsrätt.

Kristersson: Sverige och Finland delar gemensam framtid

Statsminister Ulf Kristersson och Finlands president Alexander Stubb håller pressträff i Rosenbad.

Relationen mellan Sverige och Finland har förbättrats under de senaste åren, inte minst med tanke på ländernas Natomedlemskap, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

– Sverige och Finland delar inte bara gemensam historia, vi delar också en gemensam framtid.

Vid sin sida har Kristersson Finlands president Alexander Stubb som är på plats i Sverige för ett två dagar långt besök.

– Har vi kommit hit bara för att diskutera trevliga saker och hylla vår oändliga vänskap? Nej. Vi är också här för att planera för att jobba tillsammans, säger Alexander Stubb.

EU-parlamentet röstade för enklare reparationer

Europaparlamentet har röstat igenom regler som ska göra det lättare att få produkter reparerade, för att minska avfallet.

Direktivet som antagits innebär bland annat att till exempel en diskmaskin som repareras får garantin förlängd med ett år.

Tillverkare ska också vara skyldiga att reparera en rad produkter som omfattas av lagstiftning även om garantin gått ut.

Det nya direktivet ska även göra att reparationskostnaderna minskar. Tillverkarna ska se till att det finns reservdelar och ska inte kunna hindra oberoende reparatörer att laga produkterna.

Reglerna ska nu godkännas av ministerrådet och sedan ska det införas inom två år i EU-länderna.

Cloetta stoppar hundratals ton choklad

Godisjätten Cloetta har lagt ett försäljningsstopp på hundratals ton av chokladprodukter som Polly, Sportlunch och Kexchoklad, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Anledning är ett larm om att palmolja som förorenats med potentiellt hälsofarliga ämnen använts i tillverkningen.

En utredning för att ta reda på om det finns några problem med chokladen pågår. Berörda partier hålls kvar i lagret tills saken är utredd, säger Cloettas kommunikationsdirektör Laura Lindholm till Siren.

Regeringen har kallat försvaret till samtal efter helgens insats

Efter luftförsvarsinsatsen över Gotland i söndags har Försvarsmakten fått kritik för att vara otydliga i sin kommunikation kring händelsen. Nu har regeringen kallat till samtal för att diskutera ”balansen mellan sekretess och transparens”, skriver SVT Öst.

”I förmiddags samtalade jag med Försvarsmakten om hur de ser på att utveckla kommunikationen kring detta ytterligare”, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i en kommentar till kanalen.

Försvarsmakten beskrev först insatsen som en övning, därefter att de försvarar Sveriges gränser och i en tredje version förtydligades att ingen kränkt svenskt luftrum.

Stina Nilsson byter sport – igen

Foto: Jonas Lindkvist

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon tillbaka – för en satsning på långloppscupen Ski Classics.

– Bössan är lagd på hyllan, säger Nilsson till SVT, som var först att rapportera om bytet.

Nilsson har skrivit ett tvåårskontrakt med det norska laget Team Ragde Charge.

Läs mer här

Lastbil brann på Östermalm

Räddningstjänsten har varit på plats på Linnégatan på Östermalm i Stockholm efter att det börjat brinna i en lastbil.

– Det brinner eller har brunnit i en lastbil och räddningstjänsten arbetar med att hantera branden. Vi hjälper till med att spärra av så att det inte kommer några människor i närheten, sade Per Fahlström vid Stockholmspolisen vid lunchtid på tisdagen.

Strax efter klockan 13 var branden släckt. Ingen person skadades. Vad som orsakat branden är oklart.

Jobbade som sjuksköterska i 20 år – utan legitimation

En kvinna som varit anställd som sjuksköterska i Region Jämtland Härjedalen misstänks ha arbetat utan yrkeslegitimation under 20 års tid och har nu polisanmälts av Inspektionen för vård och omsorg, uppger nyhetsbyrån Siren.

Nu riktar Ivo kritik mot kvinnan på flera punkter. Bland annat eftersom hon brustit i sina skyldigheter att hantera och dela ut läkemedel på ett betryggande sätt.

Under tiden hon arbetade som sjuksköterska i regionen ska också narkotiska läkemedel ha försvunnit, enligt Siren.

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

På grund av platsbristen på svenska häkten inkvarteras även häktade personer i arrestlokaler, men under Eurovisionveckan anser sig polisen inte kunna ha häktade i sina lokaler.

Cirka 30 personer kommer därför att flyttas till Västsverige, vilket kommer att leda till dubbelbeläggning på häktena där.

– I grund och botten har vi ju en önskan och ett behov av att aldrig ha häktade i arresten, det handlar ju om en lagstiftningsfråga som vi måste försöka hantera så fort som möjligt. Men under Eurovision måste vi skapa utrymme i syd, säger Joakim Righammar, stabschef på Kriminalvården till tidningen.

Kvarlevor i Strömstad var mänskliga

De kvarlevor som hittades på en camping i Strömstad på söndagen var mänskliga. Det konstaterar polisen efter en närmare undersökning.

Benresterna ska nu kontrolleras av Rättsmedicinalverket i hopp om att kunna identifiera personen och undersöka om personen utsatts för brott.

Snökaos i Finland: ”Exceptionellt”

Foto: Niklas Tallqvist/HBL

Ett snöoväder orsakar problem i trafiken i stora delar av Finland. Flera flyg är försenade och Meteorologiska institutet varnar för att vägarna är i mycket dåligt skick på flera håll i landet.

I Helsingfors har kollektivtrafiken drabbats rejält. All spårvagnstrafik ställdes in på morgonen och de första spårvagnarna började rulla först efter klockan 14.30 lokal tid. Flera bussar är försenade eftersom det är svårt att ta sig fram på de snöiga vägarna.

– Behöver man ge sig i väg ska man reservera tillräckligt med tid. Väderförhållandena är mycket exceptionella, säger Tuija Ruoho på Helsingfors regiontrafiks kommunikationsavdelning till Hufvudstadsbladet.

Också i Åbo orsakar ovädret problem i kollektivtrafiken.

På onsdagen väntas vädret bli bättre. Meteorologiska institutet varnar ändå för dåligt väglag i stora delar av landet.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Ett av barnen ska ha varit så litet som i femårsåldern.

Mamman döms till villkorlig dom och samhällstjänst. En man döms också för misshandel för inblandning.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Brotten som de två männen döms för begicks år 2020. Det handlar om långt gångna planer på att smuggla kokain från Ecuador till Helsingborgs hamn. Utredningen har framförallt bestått av innehåll i krypterade telefoner.

En 43-årig döms man till åtta års fängelse för bland annat försök och stämpling till synnerligen grovt narkotikabrott. Det handlar om kokain som gömts i kylcontainrar som kommit, eller skulle ha kommit till Helsingborgs hamn.

Han döms även för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott, som skedde under 2023.

Läs mer om fallet här.

Magdalena Andersson om Kinberg Batras rekrytering:  ”Omdömeslöst”

Foto: Ali Lorestani

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk mot landshövdingen Anna Kinberg Batras rekrytering av sin nära vän till länsstyrelsen.

– Jag kan inte alla detaljer om allting, men att sätta upp en lapp i receptionen och sen rekrytera en kompis – det är ju omdömeslöst, säger hon på en pressfika med riksdagsjournalister på tisdagen.

Hon understryker att själva tillvägagångssättet för rekryteringen förekommer på myndigheter, men att det i kombination med att en nära vän rekryterades är problematiskt.

– En lapp i receptionen använder myndigheter till och från, det kan man ju diskutera om det är rätt eller fel, säger Andersson.

Hon vill inte peka ut några lämpliga åtgärder, utan menar att bollen nu ligger hos M-ledaren Ulf Kristersson.

– Det är upp till Ulf Kristersson att bedöma hur han ser på det här. Där är det viktigt att han har samma måttstock för alla chefer som utses av regeringen, oavsett Moderat partibok eller inte.

Brand på Stora Valla i Degerfors

Konstgräset på fotbollsarenan Stora Valla i Degerfors brinner, rapporterar P4 Örebro.

Det är i nuläget oklart hur omfattande branden är.

– Det ska brinna på baksidan av idrottshallen och det är alltså ingen brand i byggnad, utan i konstgräset. Vi åkte dit med två styrkor men en har fått vända så det är inte allvarligt och läget är under kontroll, säger Johan Gustafsson på räddningstjänsten i Bergslagen.

I kväll tar Degerfors emot Helsingborg i superettan och matchen kommer att spelas som planerat, rapporterar NA.

Tysk gripen för spionage i Europaparlamentet

En assistent till en tysk högerpolitiker har gripits för misstänkt spionage för Kinas räkning, meddelar åklagare.

Mannen anklagas för att ha försett Kinas underrättelsetjänst med information om förhandlingar i Europaparlamentet.

På Europaparlamentets sajt listas mannen som assistent till Maximilian Krah, det ultranationalistiska tyska partiet AFD:s toppkandidat i de stundande EU-valen.

Den gripne är tysk medborgare och ska ha jobbat i Bryssel sedan 2019. Han misstänkts också ha spionerat på oppositionella kineser i Tyskland.

På måndagen greps tre tyska medborgare misstänkta för spionage för Kina i ett separat fall. De tre uppges ha försett Kina med känslig maritim teknik som kan användas militärt.

E6 öppnar för trafik i sommar efter skredet i Stenungsund

Trafiken släpps på tidigare än väntat på E6 utanför Stenungsund, efter det stora raset i höstas.

– Vi ligger bra till med arbetet och nu när grundläggningen ute i skredområdet börjar bli klar kan vi därför revidera vår tidplan, säger projektchef Daniel Svensson i ett pressmeddelande.

Redan under sommaren 2024 ska den delen av E6 som raserades i skredet den 23 september 2023 öppna för trafik.

Vägen i sin helhet kommer att vara klar till årsskiftet 2024-2025. Arbeten med att färdigställa sidoområden och ramper kommer att pågå under hösten, enligt Trafikverket.

The Body Shop lägger ned i Sverige

Skönhetskedjan The Body Shop lägger ned verksamheten i Sverige. På en extrainsatt bolagsstämma beslutade man att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB, rapporterar Market.

Läs mer här

Förskola backar om orosanmälan vid ledighet

DN rapporterade under måndagen om hur en förskola i Solna nyligen skickade ut mejl till föräldrar om att barn som bokas för förskola under hela sommaren eventuellt kan vara ett tecken på ”bristande omsorg” och därmed kunna vara föremål för en orosanmälan, vilket TV4 var först med att rapportera om.

Nu backar förskolan. I ett mejl till DN skriver Solna stads presschef Makan Afshinnejad att det har gått ut ett mejl till berörda vårdnadshavare med en ursäkt och att alla barn som är i behov av omsorg under sommarveckorna ska få det.

Socialtjänsten anses ha tagit ut överhyra

Socialförvaltningen i Stockholms stad har tagit ut allt för höga hyror när de hjälpt nyanlända med andrahandslägenheter. Det menar sju hyresgäster som nu kräver tillbaka runt 600 000 kronor i hyra, rapporterar Hem & Hyra. En av hyresgästerna har enligt ansökan betalat 11 868 kronor i månadshyra för 26 kvadratmeter. Men staden vill inte betala tillbaka några pengar och snart avgörs tvisten i hyresnämnden.

– Staden bedömer att det är en skälig hyra, säger stadsadvokat Jonas Gunnarsson till tidningen.

Halvering av antalet bärplockare i sommar

Foto: Alexander Mahmoud

Betydligt färre thailändska bärplockare kommer till Sverige den här säsongen.

Hittills har det bara gjorts 2 200 ansökningar om arbetstillstånd, vilket Sveriges Radio var först med att berätta.

– Till detta har ett antal aktörer aviserat om ytterligare ett antal, så vi planerar och dimensionerar för ha omkring 3 000 ansökningar, säger Hanna Geurtsen, verksamhetschef på Migrationsverket till DN.

Det kan jämföras med att det under de senaste åren beviljats drygt 6 000 arbetstillstånd för thailändska bärplockare.

Någon närmare analys om vad som ligger bakom halveringen har inte gjorts ännu, men DN kunde i en granskning under fjolåret bevisa ett systematiskt utnyttjande i branschen. Frågan har sedan lyfts i FN, bärplockare har protesterat i Thailand, polisutredningar om människoexploatering pågår och nyligen föreslog en statlig utredning att stoppa arbetstillstånd för bärplockare.

Köpare betalade inte – rävring auktioneras ut igen

I förra veckan auktionerade Kronofogden ut en ring kopplad till det kriminella Foxtrotnätverket. Intresset var stort och det högsta budet landade på 66 500 kronor.  Nu rapporterar Expressen att köparen inte har betalat.

– Det som händer när man inte får den såld är att vi gör ett till försök att sälja den, säger presschefen Helena Esscher till tidningen.

Kronofogden har uttryckt viss vånda över försäljningen av den kontroversiella ringen.

– Det är olustigt att vi måste sälja ett föremål och på ett sätt göra reklam för ett kriminellt nätverk, det vill vi inte. Samtidigt har vi ett krav från lagstiftningen att sälja det och försöka få ut bästa möjliga pris, har den nationell samordnaren Johannes Paulsson sagt tidigare.

Tio döda i helikopterkrasch i Malaysia

Tio besättningsmän har omkommit när två militärhelikoptrar kolliderade under en övning i Malaysia, uppger landets räddningstjänst.

De två helikoptrarna kolliderade under en flygövning. Samtliga tio offer ombord har bekräftats döda av läkare, säger Suhaimy Mohamad Suhail som är befäl vid räddningstjänsten.

Kim Jong-Un övervakade kärnvapenövning

Foto: KCNA/AFP

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un övervakade på tisdagen en militärövning som simulerade en kärnvapenattack mot fientliga mål, uppger den statskontrollerade nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Enligt KCNA ska det bland annat ha övats på att använda landets ”superstora” avfyrningsramp som kan skjuta flera raketer samtidigt.

Beskedet om övningen kom dagen efter det att Sydkoreas och Japans militär upptäckt att Nordkorea avfyrat vad som misstänks ha varit flera kortdistansrobotar mot havet öster om landet.

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå uppgav att övningens mål var att visa den styrka och variation av attackmöjligheter som de uppger att Nordkoreas kärnvapen har. Detta med anledning av de ökade spänningarna mellan Nordkorea och Sydkorea och USA som genomfört gemensamma militärövningar i regionen.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

– Vi hade en patrull som skulle åka dit och genomföra en handräckning. När de kommer dit vill han inte följa med, det blir ganska rörigt och stökigt och han har sannolikt skjutit genom dörren, möjligen med ett hagelgevär, sade Mats Thörn, vakthavande befäl vid polisen till TT runt midnatt.

Polisen hade personal med flera olika kompetenser på plats, däribland både insatsstyrka och förhandlare. Ärendet inleddes runt klockan 20 på måndagen och strax efter klockan 01.10 valde mannen att överlämna sig.

– Vi lyckades med förhandlarnas hjälp få ut honom, det gick förhållandevis odramatiskt till, säger Mats Thörn, och tillägger att ärendet utreds som mordförsök och grovt vapenbrott.

Tre till sjukhus efter olycka med epatraktor

Tre personer har förts till sjukhus med ”varierande skador” efter en olycka i Norrtälje, skriver polisen på sin hemsida. Fyra personer åkte i en epatraktor som körde av vägen och hamnade i diket. Polisen skriver att olyckan ska ha berott på att föraren väjde för ett rådjur.

Misstänkt föremål i Göteborg var ofarligt

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På måndagskvällen spärrade polisen av ett område i Frölunda i Göteborg efter att man upptäckt ett misstänkt farligt föremål. Nationella bombskyddet kallades till platsen och kunde under kvällen konstatera att föremålet var ofarligt.

Larmet kom in vid 17.45 och boende i flera flerfamiljshus uppmanades att hålla sig borta från fönster.

Bussar i krock i Gällivare – tre till sjukhus

En skolbus och en buss i linjetrafik har kolliderat i norrgående riktning på E10 i Hakkas, Gällivare kommun. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån.

– Runt 20 personer befann sig i den ena bussen. Hur många som var i den andra vet jag inte, säger räddningstjänstens ledningsoperatör till DN.

En person har förts med ambulanshelikopter till sjukhus. Ytterligare två har förts med ambulans, uppger räddningstjänsten. Skadeläget är oklart.

Olyckan inträffade vid 15.43. Vägen stängdes inledningsvis av och öppnades igen strax efter klockan 17.

EU kan stänga Tiktok Lite

EU-kommissionen hotar med att stänga ner Tiktok-versionen Tiktok Lite, som nyligen lanserats i Frankrike och Spanien.

Kommissionen utreder om företaget bryter mot EU:s nya regler för digitala tjänster, DSA, genom de ”belöningar” som ingår i appen och som riskerar att skapa ett beroende.

”Det här är av särskild oro när det gäller barn, med tanke på den misstänkta frånvaron av effektiv ålderskontroll på Tiktok”, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

110 personer kidnappade på buss på Mali

Misstänkta jihadister håller 110 personer fångna efter att de kidnappats i centrala Mali, enligt lokala källor.

Det var i förra veckan som tre bussar som transporterade civila stoppades och därefter ska personerna ha tvingats in i en skog, enligt lokala föreningar och förtroendevalda.

– Vi kräver frisläppandet av de mer än 110 passagerarna på de tre bussarna som kidnappades i tisdags av jihadisterna, säger en föreningsföreträdare.

Misstänkt väpnat rån i Solna – stor polisinsats

En kiosk i tunnelbanestationen Solna strand norr om Stockholm har utsatts för ett rån, något Aftonbladet var först att berätta. Ola Österling vid Stockholmspolisen säger att personalen upplevde att rånaren var beväpnad med en pistol.

– Ingen har skadats fysiskt, säger han om händelsen som inträffade klockan 14.23 på måndagseftermiddagen.

Polisen har sökt efter den misstänkte gärningspersonen med både hundförare och helikopter, men ingen är än så länge frihetsberövad. En utredning med rubriceringen grovt rån har inletts.

Åtalas för att ha uppmanat till självmord

Sedan en man blivit uthängd på en nätsajt som pedofil uppmanades han att ta livet av sig. Nu åtalas en kvinna i Kalmar för uppmaning till självmord, rapporterar P4 Kalmar.

Kvinnan nekar till brott. I förhör har hon sagt att hon med sin uppmaning bara menade att mannen skulle ”avsluta pedofilen i sig”. Hon åtalas även för förtal, eftersom hon ska ha spridit namn och bilder på mannen via kommentarsfält på nätet.

Mannen har tidigare dömts för sexualbrott mot barn.

Explosion i trapphus i Helsingborg – 60-åring skadad

Foto: Johan Nilsson/TT

Polis och ambulans larmades på måndagen till ett flerfamiljshus i Västra Berga i Helsingborg efter att något har detonerat i ett trapphus, skriver polisen på sin hemsida.

En man i 60-årsåldern skadades allvarligt och har förts till sjukhus med ambulans. Polisen har kunnat tala med personen.

– Det är något som har detonerat intill en lägenhetsdörr och en person har fått skador i samband med detta. Vi är på plats och har talat med den här målsäganden, säger Katarina Rusin vid polisen i region Syd.

Polisen har sökt av platsen och det ska inte finnas några fler skadade.

Polisen vill inte gå in på vad som har exploderat eller om man misstänker kopplingar till gängmiljön. Nationella bombskyddet tillkallades men kunde strax innan 16 lämna. I samband med det hävdes också avspärrningarna, men polisen fortsätter att arbeta på platsen.

En förundersökning om försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Misstänkt knivman häktas efter dåd i Västerås

Foto: Roger Turesson

En man i 30-årsåldern har häktats misstänkt för fyra mordförsök efter fredagens attacker i Västerås. Då skadades tre kvinnor utomhus med någon form av vasst tillhygge och dessförinnan misstänks mannen ha misshandlat en tonårspojke utanför en skola i centrala Västerås.

Skarp insats från flygvapnet över Gotland i söndags

På söndagen hördes höga smällar på Gotlands västkust. Nu bekräftar Försvarsmakten för Helagotland.se att de genomförde en insats.

– Det är inte en övning utan vår incidentberedskap som går upp och gör en insats för att försvara Sveriges gränser, säger Louise Levin, kommunikationschef på flygvapnet, till P4 Gotland.

Hon kan inte gå in på anledningen till att insatsen genomfördes, men säger att den involverade två Jas Gripen-plan.

Fartkameror stals – sju personer åtalas

Sex män och en kvinna åtalas för omfattande stölder av fartkameror.

Det var i augusti 2022 som omkring 60 fartkameror stals i Stockholms och Uppsala län. I slutet av oktober samma år greps flera personer för inblandning i stölderna. Bland annat greps en man i Riala, där polisen ska ha påträffat en hälericentral med flera kameror.

Fyra män i 25-årsåldern åtalas nu misstänkta för 23 grova stölder, rapporterar Norrtelje Tidning. Brottet ska enligt åklagaren betraktas som grovt, eftersom de misstänkta stölderna varit systematiska.

En av männen är, tillsammans med en kvinna och två män i 20-årsåldern, misstänkta för tre fall av grov stöld, och två fall av försök till grov stöld. Alla nekar till brott.

Hissolycka på gymnasieskola i Göteborg

En kvinna i 50-årsåldern vårdas med allvarliga, men inte livshotande, skador på Sahlgrenska sjukhuset efter en hissolycka vid en skolmatsal i Göteborg.

Olyckan inträffade när en matvagn skulle förflyttas in i hissen trots att hissen inte anlänt på hissplanet, och kvinnan ramlade då ner med vagnen.

Läs mer här.

Polis ”dansade” med pistol till musik

En polis i 50-årsåldern tog under en kaffepaus fram sin pistol, riktade den mot taket och började ”dansa” samtidigt som han spelade musik på sin mobiltelefon, enligt en anmälan till Personalansvarsnämnden vid Polismyndigheten.

Händelsen inträffade den 6 mars på polisstationen i Solna och vid tillfället ska polisen även ha hanterat vapnet så att kolleger uppfattade att det var riktat mot dem.

Han uppger själv att han inte hade något magasin i vapnet eller någon kula i patronläget, men känner sig ångerfull. Efter ett åklagarbeslut har ingen förundersökning inletts, men Polismyndigheten menar att det finns skäl att överväga en hårdare påföljd än en varning. Anledningen är att mannen tidigare, i april 2022, har varnats för bristfällig vapenhantering efter att han hade orsakat ett vådaskott.

Misstänkt termos i Lund visade sig vara ofarlig

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen fick på måndagsmorgonen larm om ett upphittat föremål i Lund som misstänktes vara farligt. Efter att Nationella bombskyddet undersökt föremålet, som var en termos, har man konstaterat att det var ofarligt. För att utreda omständigheterna har en anmälan om grovt olaga hot upprättats.

Avspärrningarna kommer att hävas inom kort.

Föremålet hittades utomhus på Klostergatan i centrala Lund.

Kungliga Operan stänger i juli 2026

Foto: Kungliga Operan

Operan i Stockholm stänger för renovering den 1 juli 2026 och håller stängt i fem år.

– Nuläget för operabyggnaden är akut, säger Max Elger, generaldirektör för SFV.

Renoveringen beräknas kosta 3,1 miljarder kronor.

På en pressträff, där Statens fastighetsverk presenterar sin förstudie om Operans renovering, beskriver Max Elger den kommande renoveringen som SVF:s största och mest komplexa projekt hittills.

– Vi har velat begränsa evakueringstiden, hålla nere kostnaden samt bevara byggnadens kulturhistoriska värden. Renoveringen innebär begränsad påverkan på byggnaden, säger han.

Nordkorea har avfyrat ballistisk robot

Nordkorea har avlossat en ballistisk robot, uppger sydkoreanska och japanska myndigheter.

Det verkar handla om en testuppskjutning från det slutna landets ostkust, ut över Japanska havet.

Det framgår inte hur långt roboten flugit. Mellan Nordkorea och Japan är det ungefär 100 landmil.

Investeringsbedrägerier på rekordnivå

Allt fler råkar ut för investeringsbedrägerier. Nya rekord för bitcoin riskerar dessutom att locka ännu fler i fällan varnar Finansinspektionen.

– Man får nog tyvärr utgå från att utvecklingen fortsätter, säger finansinspektör Mikael Sandahl.

Läs mer här.

Teliaproblem drabbade sjukhus och polis

Telia hade natten mot måndag störningar i sitt mobilnät vilket innebar att samtal inte kunde kopplas fram, något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

Problemen började omkring klockan 02 och höll på fram till 03.30-tiden, bekräftar bolagets presstjänst för TT.

Personer verksamma inom sjukvården på flera håll uppger för Aftonbladet att man märkt av problemen. Detsamma gällde för polisregion Syd:

”Vi kan bara beklaga att personer kan ha drabbats genom att inte ha kommit fram till polisen och på så vis inte kunnat få den hjälp som åligger på polisen att tillhandahålla”, skriver regionens vakthavande befäl på polisens hemsida.

Detonation vid bostadshus i Borås

Foto: Adam Ihse/TT

En port till ett flerfamiljshus i Borås förstördes i en explosion under natten till måndagen.

– Det har varit en hög explosion. Vi har varit där, och bombskyddet har varit där och konstaterat att det inte finns något mer som kan explodera, säger polisens presstalesperson Christian Brattgård.

De boende på adressen uppmanas fortsatt att stanna kvar i sina lägenheter, tills polisens tekniker har undersökt platsen.

Det finns inga uppgifter att någon person kommit till skada.

Händelsen utreds som grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

I lördags hittades en glasflaska som preparerats med sprängämnen på en annan plats i Borås, skriver TT. Om händelserna har någon koppling till varandra är okänt.

Förväxlade prover – gav fel cancerbesked

Två patienters vävnadsprover blandades ihop på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, vilket ledde till att personerna fick felaktiga cancerbesked, rapporterar SVT Västerbotten.

– Det ska inte kunna hända och det är olyckligt, säger Bengt Andersson, chefsläkare på region Västerbotten till kanalen.

Det här är andra gången en liknande händelse inträffar. En kvinna tillhörande samma län fick sitt bröst bortopererat i onödan efter att hennes provsvar förväxlats.

– Vi har ändrat rutinerna, men det hade inte fått full effekt efter den förra incidenten, säger Bengt Andersson till SVT.

Misstänkt i narkotikatillslag försatt på fri fot

En av de män som i torsdags anhölls i samband med ett större narkotikatillslag i Nynäshamn har släppts på fri fot. Sex män häktades igår lördag, varav två är under 18 år. Enligt uppgifter till SVT rör det sig om totalt 1,4 ton narkotika. Det kan i så fall vara det största beslaget i svensk historia. Vid ett första snabbtest gav narkotikan utslag för kokain.

En begärd häktad för knivdåd i Västerås

En man i 30-årsåldern har i dag söndag begärts häktad misstänkt för fyra mordförsök efter fredagens attacker i Västerås, uppger Åklagarmyndigheten. Tre kvinnor skadades utomhus på eftermiddagen med någon form av vasst tillhygge. Dessförinnan misstänkts gärningsmannen ha misshandlat en tonårspojke utanför en skola i centrala Västerås.

Den misstänkte mannen var drogpåverkad under händelsen, säger Robin Simonsson vid Åklagarmyndigheten till TT.

– Polisen gjorde en snabbanalys på eventuella substanser i blodet på den misstänkte och det visade positivt resultat, säger han.

Rubriceringen i ärendet är fyra fall av mordförsök.