Två gripna: Tros ha planerat ryskt bombsabotage

TT-AFP

Publicerad 2024-04-18 10.17

Två män har gripits i Tyskland. De anklagas för att ha spionerat för Ryssland och planerat bland annat bombdåd. Arkivbild.

Två män har gripits i tyska Bayern, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland och planerat bombdåd och mordbrand i Tyskland – bland annat mot en amerikansk militärbas.

Syftet var enligt anklagelserna att undergräva Tysklands militära stöd till Ukraina.

De två männen greps i staden Bayreuth i sydöstra Tyskland på onsdagen, meddelar federala åklagare. De misstänks för att ha arbetat för en ”utländsk underrättelsetjänst”.

Deras insatser var ”i synnerhet avsedda att undergräva det militära stödet från Tyskland till Ukraina mot den ryska aggressionen”, enligt åklagarsidan, som beskriver ärendet som ett särskilt allvarligt fall av spionage.

Den huvudanklagade anklagas för att ha spanat på potentiella mål att attackera, bland annat anläggningar där USA:s militär verkar. Han ska ha utbytt information med en person med koppling till rysk underrättelsetjänst sedan i oktober 2023. Han har enligt anklagelserna bland annat ha tagit bilder samt filmat militära transporter och utrustning och delat informationen med sin kontaktperson.

Mannen ska ha uppgett att han var beredd att ”begå explosiva attacker och mordbrandsattacker främst på militär infrastruktur och industriområden i Tyskland”.

Den andre anklagade mannen ska ha börjat hjälpa honom senast i mars i år.

De två männens bostäder och arbetsplatser genomsöktes på onsdagen.

Tyskland har drabbats av flera fall där personer anklagas för spioneri för Ryssland sedan kriget i Ukraina började i februari 2022.