Ge oss chansen att slutföra vår utbildning

Efter en femårig utbildning har vi gjort vår del för att kunna påverka den växande psykiska ohälsan i samhället. Nu är det dags för regionen att göra sin del och faktiskt låta oss bidra, skriver psykologstudenter vid LiU.

BUP har i en debattartikel i Corren flaggat för de långsiktiga och förödande konsekvenser som nedskärningarna förväntas ge. Gör inte misstaget att inte färdigutbilda den personal som ska hjälpa regionen ur de konsekvenserna, skriver psykologstudenter vid LiU.

BUP har i en debattartikel i Corren flaggat för de långsiktiga och förödande konsekvenser som nedskärningarna förväntas ge. Gör inte misstaget att inte färdigutbilda den personal som ska hjälpa regionen ur de konsekvenserna, skriver psykologstudenter vid LiU.

Foto: Ulrik Svedin/Åke Karlsson

Insändare2024-04-18 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I juni tar en ny kull psykologer examen vid Linköpings universitet utan större möjligheter att slutföra sin utbildning i samma region. 

För att bli legitimerad psykolog krävs en genomförd praktisk tjänstgöring för psykologer (PTP) som kan liknas vid läkarnas AT och utgör därmed en slags utbildningstjänst. Region Östergötland är tillsammans med Region Gotland de enda regioner i Sverige som till vår kännedom inte utannonserat några PTP-platser alls för år 2024. I ett utskick som regionen nyligen delat med studenter poängterar regionen att utbildningsuppdraget är prioriterat och beskriver det som avgörande att hålla kvar fokus på en långsiktig kompetensförsörjning. 

Givetvis krävs nedskärningar. Däremot har vi svårt att se hur regionens sätt att förvägra nya psykologer att slutföra sin utbildning går i linje med det påstådda fokuset på långsiktig kompetensförsörjning. Flera andra regioner rapporterar en tuff ekonomisk situation med nedskärningar och varsel, men tar trots det utbildningsuppdraget på allvar och erbjuder PTP-platser. 

Region Östergötland befinner sig i ett svårt läge, där en tydlig plan för vad som behöver prioriteras och vad som behöver skäras ned på behövs. Vi hoppas på att inom snar framtid se att den påstått prioriterade långsiktiga kompetensförsörjningen faktiskt prioriteras för alla yrkesgrupper. Tidigare i vår lades ett stort antal AT-tjänster ut och vi kan inte hjälpa att känna oss nedprioriterade i vår yrkesroll, redan innan vi har examensbeviset i handen. 

BUP har i en debattartikel i Corren (26/3) flaggat för de långsiktiga och förödande konsekvenser som nedskärningarna förväntas ge. Gör inte misstaget att inte färdigutbilda den personal som ska hjälpa regionen ur de konsekvenserna. 

Regionens agerande leder till att en hel årskull av nyexaminerade psykologer antingen tvingas arbeta med annat och därmed till viss del tappar den uppdaterade kompetens som vi nu besitter, eller att vi söker oss till andra delar av landet vilket innebär att Region Östergötland förlorar en avsevärd mängd framtida psykologer. Efter en femårig utbildning har vi gjort vår del för att kunna påverka den växande psykiska ohälsan i samhället. Nu är det dags för regionen att göra sin del och faktiskt låta oss bidra. 

Vi vill därför uppmana regionen och dess politiker att skilja på tillsvidareanställningar och utbildningstjänster som i sin tidsbegränsade form innebär en lägre ekonomisk risk. Ge oss chansen att slutföra vår utbildning och kunna bidra!