Tränarens chock: ”Just nu känns det overkligt”

Tomas Malmqvist egna ord efter licensindragningen: ”Överklagar • Misstänks för brott mot antidopningsreglementet

Publicerad 2024-04-18 11.28

Tomas Malmqvist är avstängd tills vidare och har fått sin licens indragen av Svensk Travsport.

En av Sveriges största travtränare, Tomas Malmqvist, har fått licensen indragen.

Han misstänks ha brutit mot antidopningsreglementet.

Nu ger han sin bild av vad som hänt.

– Helt overkligt att man kan dra in min licens innan en dom kommit. Jag måste hinna försvara mig, säger Malmqvist.

55-årige Tomas Malmqvist har de senaste åren etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika travtränare.

I fjol körde stallet, som är baserat i Frankrike och Sverige, in närmare 33 miljoner.

Under tisdagen tvångsströks hans häst Mack Love från torsdagens storloppskval på Åbytravet. Detta då förbundet Svensk Travsport startat en utredning och senare berättat att det rör en situation med veterinärbehandling inom karenstiden.

Fråntogs licensen efter tillslag

Under onsdagen drog ST in licensen tillfälligt för Tomas som inte längre kan starta några hästar, bland andra fyra stycken som skulle ha startat på V75 från hemmabanan Jägersro.

Anledningen är på grund av en pågående utredning gällande misstänkta avsiktliga överträdelser mot antidopningsreglementet.

– Det är en viktig del i antidopningsarbetet och att tävla på lika villkor. Det här är ett ärende vi prioriterar och som vi snart borde kunna redovisa till Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD). Tomas kan överklaga, berättade Mattias Falkbåge, utredningschef på förbundet, under onsdagen.

”Har varit många frågor”

Misstankarna uppstod efter en genomförd oanmäld kontroll i tränarens stall den 15 april, skriver förbundet.

Nu ger Tomas sin egen bild och version om hur han upplevt de senaste dagarna.

– Det har varit många frågor, sms och samtal. Allt kom som en chock och just nu är jag inte med i matchen. Egentligen kan jag inte säga mer än att jag var på tävlingar i Frankrike och en av de hästar som skulle tävla i Sverige inte mådde bra. Stallet tillkallade veterinären som sa han inte var okej och behövde sättas i karantän, jag hade inte fått besked om det då, berättar Tomas för Trav365.

Varför ströks inte hästen innan?

– Jag hade inte hunnit, och inte först fått informationen. Veterinären tog rätt beslut, det är en fråga om hästvälfärd. Sen tillkallades ST:s veterinär och även denne satte hästen på medicinering. Men jag var inte där och kan inte alla turerna än.

”Mådde inte bra”

Förbundet Svensk Travsports utredningschef berättar vidare för Trav365 om vad som skedde vid tillslaget.

– När vi kom dit till insatsen och hade den här kontrollen, då tog vi dit en oberoende distriktsveterinär som tittade på den aktuella hästen. Denne bedömde hästen som hade normal puls, ingen feber och inget konstigt med andningen, förklarar Mattias Falkbåge.

Tomas Malmqvist håller inte med om den version som förbundet ger uttryck för i sina uttalanden gällande veterinärerna på plats.

– Jag tycker det är konstigt att ST underkänner en veterinär och den veterinär som de har använt sig av har inte varit på plats. Det var uppenbart att hästen inte mådde bra och varför skulle han annars sättas på behandling om han nu var helt frisk, fortsätter den avstängde tränaren.

Flera av dina andra hästar insjuknade på Jägersro. Hur är läget med dem?

– Övriga hästar blev sjuka och sattes i karantän. Det var något som gjorde att de inte mådde bra. Jag hoppas de snart är bättre, jag vet att de är under medicinering. Alla fick ökad feber, det fanns inget under måndagen men kom senare. En av hästarna har haft väldigt hög feber, så mycket vet jag.

Vad kan du säga till de som tror du att du medvetet försökt göra något otillåtet?

– Veterinären gjorde det som var rätt för hästen. det finns inget avsiktigt alls i det här. För mig handlar det om välfärd med djur, det kan man inte gå emot och jag anser att ST inte väger in det. Det är en händelse, det är det här med strykningen, jag kan inte göra något åt det nu, jag blev inte informerad.

Förbundet hävdar att du hade kontakt med dem tidigare under dagen och hade möjlighet att meddela dem då?

– Jag pratade med ST tidigare men det gällde helt andra saker och det var innan det här hände. Det har inget med varandra att göra. Det är en helt annan sak. Detta är ju mycket senare under dagen. Jag pratade med dem under lunchtid, sen var det fullt med jobb.

”Det känns lönlöst att strida”

Enligt Mattias Falkbåge har det hittats ett otillåtet preparat, vilket vill inte ST avslöja ännu då det är en del av utredningen, men utredningschefen hävdar att vissa delar av preparatet som återfanns i stallet inte var utgånget.

Vad kan du säga om att det hittats ett otillåtet preparat i ditt stall?

– Ja det stämmer och det var ett gammalt preparat, från 2021 eller 2022. Det finns en ordination på det och jag vet inte varför det stod där än, förklarar Malmqvist.

Din licens är tillfälligt indragen. Vad tänker du om det och framtiden?

– Just nu känns det helt overkligt, att man kan dra in min licens innan en dom kommit. Jag måste hinna försvara mig samtidigt som det finns så mycket praktiska problem. Jag måste resonera med mig själv om det är värt att fortsätta med det här i framtiden. Just nu vet jag inte så mycket då jag är i chock.

– Jag har älskat mitt jobb och hästarna ända fram tills häromdagen. Det känns lönlöst att strida mot ST, de är kompisar med beslutsfattare, men jag har naturligtvis skickat in en överklagan.

Tomas Malmqvists överklagan till STAD avser den tillfälliga licensindragningen. Han har ingen fransk licens och kan således inte starta några hästar, varken i Sverige eller Frankrike.

Tomas Malmqvist.

Följ ämnen i artikeln