Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-06 18:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/tysk-politiker-atalas-for-att-ha-anvant-nazistiskt-slagord-2/

VÄRLDEN

Tysk politiker åtalas för att ha använt nazistiskt slagord

Björn Höcke, som leder högernationalistiska Alternativ för Tyskland i delstaten Thüringen, åtalas för att ha använt ett nazistiskt slagord.
Foto: Jan Woitas/TT

BERLIN. AFD-politikern Björn Höcke står inför rätta för att ha använt det förbjudna slagordet ”Allt för Tyskland”.

Uttrycket användes av SA-trupperna i Nazityskland. Björn Höcke säger att han inte känt till det, trots att han är utbildad historielärare.

Den väpnade organisationen Sturmabteilung, SA, banade väg för Adolf Hitlers maktövertagande år 1933. Medlemmarna, som också kallades brunskjortor, skyddade nazistiska demonstrationer och trakasserade judar och politiska meningsmotståndare. Gruppens slagord löd ”Alles für Deutschland” – Allt för Tyskland.

Nu ställs den tyska politikern och historieläraren Björn Höcke inför rätta för att ha upprepat uttrycket i två politiska tal. I maj 2021 ska politikern, som representerar högernationalistiska AFD, ha använt slagordet i ett tal i staden Merseburg. I december 2023 ska han ha låtit publiken skandera ”Deutschland” efter att han själv sagt ”Alles für”.

I Tyskland är det straffbart att använda symboler eller slagord med koppling till förbjudna organisationer offentligt. Den som bryter mot lagen riskerar upp till tre års fängelse.

Rättegången mot Björn Höcke inleddes under torsdagsförmiddagen i den tyska staden Halle. Björn Höcke nekar till anklagelserna, och säger sig inte ha känt till att uttrycket han använt är förknippat med SA. När politikern fick frågor om anklagelserna i en tv-intervju under förra veckan sade han att uttrycket använts i alla möjliga sammanhang.

– Telekom använde det i sin reklam! hävdade Björn Höcke.

I samband med rättegången samlades demonstranter utanför domstolen i Halle. ”Höcke är en nazist” och ”Stoppa AFD”, stod skrivet på en banderoll.
Foto: Jan Woitas/TT

Politikern syftade på det stora tyska företaget Deutsche Telekom. Men påståendet stämde inte, och efter hård kritik från bolaget tvingades politikern ta tillbaka det.

Statsvetaren Dierk Borstel, som forskar om extremism vid högskolan i Dortmund, säger till radiostationen Deutschlandfunk att det är osannolikt att Björn Höcke inte känt till kopplingen mellan SA och slagordet. Enligt experten är det en medveten politisk strategi bland många högernationalister att försöka utmana gränserna för vad som får sägas i Tyskland.

– Det här handlar i grunden om relativisering av Förintelsen, och om frågan om huruvida nationalsocialismen var dålig eller inte. Höcke testar de här gränserna, säger Dierk Borstel.

52-åriga Björn Höcke leder AFD i delstaten Thüringen, som går till val i september. Partiet leder överlägset i de senaste opinionsmätningarna. En sammanvägning från olika institut ger AFD 30 procent av rösterna, medan kristdemokratiska CDU landar på en andraplats med 20 procent.

En fällande dom skulle kunna innebära att Björn Höcke hindras från att ställa upp i valet.

Rättegången är planerad att avslutas i mitten av maj.

Läs mer:

Avhoppare varnar för högernationalistiska AFD

Tyska AFD misstänks hota demokratin – nu höjs röster för att förbjuda partiet

Fortsatta protester mot högerextremism runtom i Tyskland

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 2
Foto: Jan Woitas/TT
Bild 2 av 2
Foto: Jan Woitas/TT