Innan det är dags att gå i pension är det flera saker som är viktiga att tänka på. Bland annat hur du gör för att få pensionen utbetald.
Innan det är dags att gå i pension är det flera saker som är viktiga att tänka på. Bland annat hur du gör för att få pensionen utbetald. - Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT Henrik Montgomery/TT

Missa inte att ansöka om det här – innan du går i pension

När det är dags att gå i pension är det viktigt att ha koll på hur du går tillväga för att få din pension utbetalad, då det inte sker per automatik. Men vad skiljer egentligen de olika pensionsdelarna åt? I en intervju med Nyheter24 reder pensionsekonomen Dan Adolphson-Björck ut just det.


Varje år går tusentals personer i pension efter ett långt yrkesliv. 

Vanligtvis kommer utbetalningarna av pensionen från olika aktörer och håll. Därför är det, för dig som ska gå i pension, extra viktigt att ha koll på de olika delarna och vad du behöver göra för att ens få pensionen utbetald.

Pensionär? Så får du rabatter i vardagen – med enkla knepet

Pensionsdelarna i den allmänna pensionen

I Sverige finns det olika typer av pensionsdelar. Allmän pension är den del du har rätt till enligt lag och som betalas ut av Pensionsmyndigheten. Tjänstepension är den del som din arbetsgivare sparar varje månad. Den tredje delen utgörs av ett eget pensionssparande, där du själv kan välja hur du vill utforma sparandet.

Den fjärde delen som också ingår i den allmänna pensionen som Pensionsmyndigheten ansvarar för är premiepensionen. Varje år avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra ersättningar till just premiepensionen. Detta placeras i fonder där du själv kan göra egna val kring hur pengarna ska fördelas. Gör du inget val placeras premiepensionen i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

När du har rätt att börja ta ut den allmänna pensionen beror på vilket år du är född. Tidigast kan du börja ta ut den allmänna pensionsdelen den månad du fyller 63 år. 

I den allmänna pensionen finns också något som kallas för garantipension och inkomstpensionstillägg. Den första delen är ett skydd för dig med lägre inkomst under arbetslivet och inkomstpensionstillägget är något som kan ges baserat på hur mycket du får utbetalat i pension. 

Har du till exempel en pension över 18 112 kronor eller under 9 589 kronor per månad före skatt, så är du inte berättigad inkomstpensionstillägget. 

Om du är berättigad dessa två delar så kan du ta del av dem från och med den månad du fyller 66 år, alltså tre år efter den allmänna pensionen kan börja betalas ut.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Pensionsmyndigheten är en statlig myndighet som ansvarar för den allmänna pensionen. Foto: Christine Olsson/TT

Gå i pension? Det skiljer pensionsdelarna åt

När pensionen närmar sig är det flera saker du bör tänka på och ha koll på för att få pensionen utbetalad, då det inte sker per automatik. Istället behöver du aktivt ansöka via Pensionsmyndigheten om att få den allmänna pensionen utbetalad, hur mycket av den du vill ha och från och med när det ska ske.

I en intervju med Nyheter24 betonar Dan Adolphson-Björck, pensionsekonom på minPension, vilka de stora skillnaderna är mellan den allmänna pensionen och tjänstepensionen.

– Den allmänna pensionen måste man alltid ansöka om själv, den utbetalas inte automatiskt. För tjänstepensionen är det tvärtom, oftast startar utbetalningen automatiskt vid avtalad pensionsålder, som skiljer sig åt mellan olika avtal, men det förekommer också att man måste ansöka om tjänstepensionen. Uttaget av allmän pension går att ångra, till exempel om man kommer på att man arbetar mer än vad man hade tänkt sig och vill undvika statlig inkomstskatt. För tjänstepensionen är det inte möjligt att pausa uttag i dagsläget även om en lagändring väntar inom kort, säger han och tillägger:

– Den allmänna pensionen utbetalas alltid livet ut till skillnad från tjänstepensionen där livet ut är förvalet med få undantag men där tidsbestämt uttag är valbart. Vid utbetalning av den allmänna pensionen kan du välja efterlevandeskydd för premiepensionen, men inte övriga delar, medan återbetalningsskyddet kan omfatta hela eller stora delar av tjänstepensionen. 

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Dan Adolphson-Björck arbetar som pensionsekonom på minPension. Foto: Pressbild minPension/Urban Jörén

Det ska du tänka på innan du går i pension

På sin hemsida ger Pensionsmyndigheten flera tips på saker som är viktiga att känna till så du vet vad som förväntas av dig innan pengarna betalas ut:

  • Ansök tre månader innan du önskar få din första utbetalning. Orsaken är att det kan behövas kompletterande uppgifter och då har du tid på dig att sköta allt innan du slutar arbeta.
  • Du kan inte ansöka om pension retroaktivt, så vet du att du snart ska sluta arbeta så är det viktigt att ta tag i vad du behöver göra i god tid.
  • Du väljer själv när och hur sent du väljer att ta ut pensionen. Fortsätter du att arbeta efter uppnådd pensionsålder behöver det inte meddelas myndigheten.
  • Bestäm dig för hur mycket du önskar att ta ut varje månad. Antingen kan du ta ut hela, tre fjärdedelar, halva eller en fjärdedel av pensionen.
  • Har du sjukersättning från Försäkringskassan får du behålla den fram till månaden du fyller 66 år.

Pensionär? Jobben med över 30 000 i lön om du arbeta vidare

Pensionsmyndigheten rekommenderar dig att ansöka om allmän pension minst tre månader innan du slutar arbeta. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så fungerar tjänstepensionen

När det kommer till tjänstepensionen, det vill säga den delen som arbetsgivare sparat under ditt yrkesliv, fungerar det annorlunda jämfört med den allmänna pensionsdelen.

De arbetsgivare som är anslutna till kollektivavtal avsätter i genomsnitt 4,5-6 procent av din lön om du har en månadslön på upp till 47 625. Därefter avsätts 30 procent på det överstigande beloppet.

Vissa tjänstepensioner betalas per automatik ut vid en viss ålder, till exempel när du fyller 65 år, andra måste du istället ansöka om att få utbetalda.

Om du har tjänstepension hos flera olika tjänstepensionsbolag kommer således också pengarna komma från olika utbetalare. Dock är det en stor fördel om du väljer att sprida ut pengarna över flera år, snarare än att ta ut allt under en kortare period.

– Att ta ut hela sin tjänstepension på några få år kan få långtgående konsekvenser. När tjänstepensionen är slut väntar ett stort inkomstbortfall då man får klara sig på den allmänna pensionen och eventuell privat pension eller besparingar. En livsvarig utbetalning av tjänstepensionen fortsätter även om man lever längre än genomsnittlig återstående livslängd, vilket kan ge en högre total pensionsutbetalning. Man ska alltså ha klart för sig att det finns både för- och nackdelar med att ta ut sin tjänstepension tidsbestämt. Men till syvende och sist är det du som bestämmer, säger Adolphson-Björck.

Swish förändring – för att skydda dina pengar

/
/