Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Palestina vill att Fifa straffar Israel

Palestinas fotbollsförbund anser att Israel diskriminerar palestinier och ber därför Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att stänga av eller slänga ut Israels fotbollsförbund.

Förslaget ska läggas fram vid Fifa-kongressen i Bangkok den 17 maj och Palestinas fotbollsförbund bekräftar för NTB att man också ska få tala under kongressen.

Palestina anklagar Israel bland annat för brott mot mänskliga rättigheter, diskriminering och rasism i den nationella israeliska ligan och för att man fortsätter att inkludera lag från ockuperade palestinska områden i sin egen ligaverksamhet.

Kriget i Gaza har pågått sedan den 7 oktober i fjol.

Senaste nyheterna

Borgmästare mördad i Ecuador

Foto: Ecuadors polis/AFP

Jorge Maldonado, borgmästare i den ecuadorianska gruvstaden Portovelo sköts till döds av två personer på motorcykeln på fredagen, uppger polisen i ett uttalande.

Han är den tredje borgmästaren som mördas i Ecuador på kort tid. I förrgår sköts José Sánchez, borgmästare i Camilo Ponce Enríquez, till döds och förra månaden mördades San Vicentes borgmästare Brigitte García.

Morden sker inför helgens omröstning, då ecuadorianerna går till valurnorna för att rösta om hårdare tag mot organiserad brottslighet.

Man satte eld på sig utanför Trumpdomstol

Foto: Björn af Kleen

En man satte eld på sig själv utanför domstolen i New York där rättegången mot Donald Trump ska hållas, uppger Reuters.

Tv-bolaget CNN:s reportrar uppger att de sett en man täckt i lågor.

– Jag ser en helt förkolnad människa, säger en av dem i sändning.

Mannen har förts bort på bår, uppger räddningstjänsten.

Enligt NBC News inträffade händelsen på protestområdet utanför domstolen. Mannen kastade även ut lappar som innehöll konspirationsteorier, enligt New York-polisen, skriver TT.

Ett vittne på plats säger att han hörde mannen kasta broschyrer i luften, sedan tände han eld på sig.

– Vid det laget sade jag ”Tusan också, vad kommer jag att få bevittna”.

Trump står anklagad för bokföringsbrott. Han ska ha försökt tysta porrstjärnan Stormy Daniels genom ”hyschpengar”. Mannen tände eld på sig kort efter att juryvalet var avslutat.

Juryn utsedd i Trumpmålet om hyschpengar

Samtliga jurymedlemmar har nu valts ut inför rättegången mot Donald Trump, där expresidenten står anklagad för bokföringsbrott. Han ska ha försökt tysta porrstjärnan Stormy Daniels genom ”hyschpengar” för att hindra henne att berätta om ett sexuellt möte de ska ha haft, skriver Reuters.

Juryn består av sju män och fem kvinnor, bland dem finns två företagsjurister, en mjukvaruingenjör, en logoped och en engelskalärare. De kommer från hela USA och även från länder som Irland och Libanon.

Svensk man häktad i Trondheim – vandaliserade kyrka

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Mannen ska ha klottrat ”Hitler”, ”666” samt hakkors och andra nazistiska symboler vid den nationella helgedomen. Han har även krossat flera bilrutor och vandaliserat en judisk kyrkogård. Där krossades tre Davidsstjärnor och spreds på gräset.

En person misstänks för deltagande i terroristorganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt misstänkt för deltagande i terroristorganisation. Personen greps vid en insats i Tyresöområdet utanför Stockholm onsdagen den 17 april.

”Gripandet gick lugnt tillväga och ett antal husransakningar genomfördes”, skriver Säpo på sin hemsida.

Insatsen är kopplad till en pågående förundersökning om bland annat förberedelse till terroristbrott där fyra personer greps och häktades i mars i år. Enligt Säpo har den misstänkta brottsligheten koppling till terrororganisationen IS och grov organiserad brottslighet.

Läs mer: Fyra misstänkta för förberedelse till terrorbrott – kopplas till IS

Medling i vårdkonflikten – blockad mot övertid hotar

Medlingsinstitutet har beslutat om medling i förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sobona, som representerar vårdanställda inom Stockholms region.

På arbetsgivarsidan för övriga Sverige står SKR och i nuläget har man inte kunnat komma överens med facket.

Nås ingen uppgörelse går 63 000 anställda inom vården ut i övertids- och nyanställningsblockad på torsdag.

Några av fackets krav handlar om schemaläggning, mer tid för återhämtning, få schemalagd tid för kompetensutveckling och högre OB-ersättning.

Svenskar åtalas för mord i Bosnien

Tre svenska medborgare åtalas för mordet på en svensk man i 30-årsåldern i Sarajevo i oktober, rapporterar bosniska medier. Ytterligare en svensk medborgare, en man i 20-årsåldern, skadades i dödsskjutningen.

Mannen som dödades var enligt uppgifter till DN kopplad till det kriminella nätverket Foxtrot och var stod på Rawa Majids sida i höstens blodiga konflikt i nätverket. Han var också en av de som frihetsberövades i Turkiet i september efter en skottlossning i Istanbul.

De tre misstänkta åtalas för mord och mordförsök.

Ytterligare två anhålla efter knarktillslag i Nynäshamn

Två personer, en man och en kvinna, har anhållits efter gårdagens narkotikatillslag i Nynäshamn, uppger åklagaren Andreas Nyberg för DN. Kvinnan är på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och mannen är skäligen misstänkt för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. De är båda i 20-årsåldern. Sex personer sitter sedan tidigare anhållna för synnerligen grovt narkotikabrott i ärendet, varav två är under 18 år.

Tre skadade i Västerås – misstänkt gärningsman skjuten

Foto: Kenneth Hudd/VLT

Flera personer har på fredagen hittats skadade utomhus i centrala Västerås. En person har gripits. I samband med insatsen sköt polisen verkanseld mot mannen. Han vårdas nu på sjukhus, skriver polisen på sin hemsida.

Personerna ska ha skadats med någon typ av vasst föremål.

– Vi jobbar för fullt med att försöka få en bild av vad som har hänt, säger polisens presstalesperson Tobias Ahlén-Svalbro.

Enligt Region Västmanland rör det sig om totalt fyra skadade, varav en är gärningspersonen. Tre är kvinnor varav en beskrivs som svårt skadad i stabilt läge, medan de andra två är lindrigt skadade. Två av kvinnorna är mellan 65 och 74 år, den tredje som är lindrigt skadad är 75 år eller äldre.

Gärningsmannen är mellan 25 och 34 år och beskrivs som svårt skadad i stabilt läge.

Läs mer här

Misstänkt bombman i Paris gripen

Den man som hotade att spränga sig själv i luften inne på Irans konsulat i Paris har gripits, uppger poliskällor för flera medier.

Enligt uppgifter till Reuters och flera franska medier gick mannen in på konsulatet på förmiddagen, iklädd någon form av bombbälte och flera andra explosiva föremål

Motivet är okänt. Polisen befinner sig på platsen och har satt upp avspärrningar.

Det iranska konsulatet ligger i Paris 16:e arrondissement. Kollektivtrafiken i området har stängts av som en säkerhetsåtgärd.

Tonårspojke misshandlad utanför skola

En pojke i tonåren har förts till sjukhus efter att ha blivit misshandlad utanför en skola i centrala Västerås.

Larmet om misshandeln kom till polisen runt 12.30 på fredagen från en person som såg hur pojken blev slagen med någon form av tillhygge. Enligt vittnet blödde pojken kraftigt.

Polis och ambulans kallades till platsen. Den misstänkte gärningspersonen fanns inte kvar när polisen anlände.

Pojken kontrollerades av ambulanspersonal på plats som bedömde att han behövde medfölja till sjukhus. Polisen utreder händelsen som misshandel. Det är oklart om det fanns någon relation mellan pojken och den person som slagit honom, enligt vittnet verkar det som att pojken blev slagen ”i förbifarten”. Ingen person är ännu frihetsberövad.

Två gripna för attack mot Navalnyjs rådgivare

Foto: Philip Davali/TT

Två män har gripits misstänkta för attacken mot Leonid Volkov, en av den döda ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs närmaste rådgivare. De båda männen är polska medborgare och greps i Warszawa, uppger Litauens åklagarmyndighet.

Volkov attackerades med en hammare i Vilnius i mars i vad han själv kallat för en ”hälsning från Putin”.

”Tillsammans skickar vi en varning till organisatörerna bakom detta brott: försök inte göra om det”, skriver Litauens president Gitanas Nauseda i ett uttalande.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. Nu döms en 26-årig man som greps vid tillslaget för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse, rapporterar P4 Östergötland.

Mannen var även åtalad för våldtäkt men frikänns på den punkten.

Brotten har enligt åtalet skett inne på hotellet, som stod avspärrat i flera dagar efter razzian.

Inne på hotellet hittades narkotika till ett värde av drygt en miljon kronor, enligt Corren, och ärendet utreddes först endast som grovt narkotikabrott.

Ytterligare en man döms för inblandning i människorovet, till fyra års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

En 70-årig man som varit åtalad för att ha förvarat elva ton civila sprängmedel i en industrilokal i Haparanda döms till fem års fängelse, rapporterar lokala medier.

Även en man i 40-årsåldern döms för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och  explosiva varor, till fyra års fängelse.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Foto: Joel Danell

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Facket på länsstyrelsen i Stockholm ser flera problem med landshövdingen Anna Kinberg Batra. Det framgår i ett mejl till HR-chefen som Aftonbladet har tagit del av.

I det skriver huvudskyddsombudet på arbetsplatsen, Anna Davis, att förtroendet bland medarbetarna för landshövdingen har dalat.

– Vi får rapporter i huset om att förtroendet för vår landshövding inte är särskilt högt och att det inte känns rätt att se när hon sitter hos TV4 och pratar om verksamheten, att vi behöver se över rutiner. Vi har rutiner, vi har policydokument som hanterar eventuella jävsituationer och intressekonflikter. Det gäller bara att följa dem, säger Anna Davis till tidningen.

Kvinna i Luleå har avlidit  – man misstänks för mord

Förra fredagen greps en man i 25-årsåldern efter att polis larmats till en adress i Luleå. En kvinna som befann sig på adressen fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Kvinnan har vårdats för sina skador men avled under onsdagen. Enligt NSD häktades mannen inledningsvis på sannolika skäl misstänkt för mordförsök men efter att kvinnan avled ändrade åklagare misstankegraden till mord. Enligt tidningen ska mannen höras under fredagen.

4 000 cykelparkeringar ska byggas i Stockholm

Cyklandet ökar stadigt i Stockholm, samtidigt minskar biltrafiken i innerstaden. Mot bakgrund av utvecklingen menar majoriteten i stadshuset att det behövs fler platser att parkera cyklar på.

I dag finns omkring 30 000 cykelparkeringar i huvudstaden – under 2024 och 2025 ska ytterligare 4 000 parkeringar byggas.

– Vi ser att det behövs fler cykelställ i hela staden, inte minst på platser där många byter till kollektivtrafik. Där kan det även bli aktuellt med regnskydd eller tvåvåningsställ, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

Han uppmanar samtidigt Stockholms cyklister att höra av sig och berätta var det är svårt att hitta cykelställ.

Två unga män döda i bilkrasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt. Enligt vittnen har bilen färdats med väldigt hög hastighet och av okänd anledning har föraren tappat kontrollen och kört in i ett träd, säger Lennart Ahlin, vakthavande befäl vid polisregion Öst till TT.

Båda männen avled på platsen och orsaken till olyckan tros vara den höga farten bilen färdades i.

– Vi har inte haft några andra olyckor och det är absolut inte halt på platsen så vi utgår från att den orsakades av hög hastighet, säger Lennart Ahlin.

Männen är hemmahörande i en annan region.

– Vi har inlett en förundersökning med brottsrubricering vårdslöshet i trafik och vållande till annans död, säger Lennart Ahlin.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

– Att Riksbanken väntas sänka räntan redan i maj har gjort att köparna vågar gå lite längre i budgivningarna. Vi ser att både antalet visningsbesökare och bostadsaffärer ökar snabbt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Mätningen genomfördes mellan den 8 och 16 april i år och baseras på en slumpmässigt rekryterad webbpanel med 1 500 svarande.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Polisen fick samtal strax före 23-tiden om smällar.

– Vi skickade ett flertalet enheter till platsen där man hittade ett antal hagelpatroner utanför en fastighet. Vi kunde konstatera att någon skjutit in i porten och rutan var krossad, säger Roger Söderlund, vakthavande befäl vid polisregion Nord.

I flerfamiljshuset bor för närvarande bara en familj. Paret som greps, har, som polisen uttrycker det, kopplingar till huset men polisen vill inte säga om de bor där.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Det var i september 2023 som en förälder anmälde till polisen att dennes barn hade utsatts för ett sexuellt övergrepp. Den misstänkte förövaren var en 57-årig man som hade varit familjens vän under många år och också varit barnvakt åt barnet.

Vid en husrannsakan i förövarens hem säkrades en mängd digitalt material. Sedan polisens it-forensiker återskapat bilder som förövaren raderat framkom att han producerat övergreppsmaterial med flickan under flera års tid.

Trump vinnare på dyster New York-börs

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Däremot gick det för andra dagen i rad bra för Donald Trumps mediebolag Trump Media & Technology Group, som äger hans sociala medier-nätverk Truth Social. Efter 15 procents aktielyft under onsdagen ökade Trump-aktien drygt 25 procent på torsdagen. Aktien är nu värd omkring 33 dollar. Trots uppgången är det långt ifrån högstanivån som nåddes i mars, knappt 80 dollar, och som följdes av ett ras.

Aktiekursen har stor betydelse för Trumps förmögenhet, då expresidenten äger ungefär 60 procent av bolaget. Torsdagens kurslyft innebär att Trump återigen är värd mer än fyra miljarder dollar.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

”Hennes extraordinära anda lever vidare genom ett stort antal välgörenhetsorganisationer som vi kommer att fortsätta stödja i hennes namn”, säger Hans Kristian Rausing i uttalandet.

Hans Kristian Rausing är barnbarn till Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing. Stora delar av familjen Rausing, som är en av Sveriges rikaste, bor i Storbritannien. Så även Hans Kristian och Julia Rausing.

Misstänkt föremål i blomsterlåda var skarpt

Det var vid 20-tiden på torsdagskvällen som polisen kallades till en innergård i Uddevalla för att undersöka ett misstänkt föremål i en blomsterlåda.

Polisen har nu lämnat platsen och det nationella bombskyddet har omhändertagit ett föremål som bedömts som skarpt. En anmälan har upprättats gällande lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Ingen är gripen i ärendet.

Kraftig ökning av denguefeber: ”En nödsituation”

DN har tidigare rapporterat om att hälsoorganisationer varnar för ett rekordår av denguefeber.

Under torsdagen meddelar FN-organisationen Pan American Health Organization (PANO) att fler än 5,2 miljoner fall av denguefeber har bekräftats i Nord-, Syd- och Centralamerika i år. Det är en ökning med över 48 procent från de 3,5 miljoner fall som hade registrerats i slutet av förra månaden, skriver Reuters.

– Vi har en nödsituation, säger Jarbas Barbosa, chef för PANO.

Fram till sista mars i år har 1800 personer dött av den virussjukdomen som sprids via myggor. 1000 av de dödsfallen rapporterades under mars månad.

I länderna som hittills har drabbats hårdast av utbrottet, Argentina och Brasilien, är spridningen fortfarande mycket stor, enligt Barbosa. Men de senaste veckorna har spridningen i länderna stabiliserats eller till och med minskat.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Det var under en oanmäld inspektion som bygg- och miljöförvaltningen i kommunen bland annat upptäckte skärgårdssill från i november förra året och vetekli från 2021.

– Det visar på bristfälliga rutiner hos köket och även att personalen inte fått tillräcklig utbildning, säger Viktoria Johansson, enhetschef på bygg- och miljöförvaltningen, till radion.

På samma äldreboende har förvaltningen tidigare upptäckt musbajs i centralköket och under påskhelgen blev en 86-årig kvinna biten i örat av en mus.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen. President William Ruto meddelade dödsolyckan inför reportrar, och sade att det kenyanska flygvapnet har inlett en haveriutredning.

”En framstående fyrstjärnig general (Francis Omondi Ogolla) har stupat i tjänsten”, sade presidenten och utlyste tre dagar av sorg i landet.

Två personer uppges ha överlevt kraschen.

Kristersson om könslagen: Balanserat och bra

Ingen dramatik med att det finns olika åsikter om könstillhörighetslagen – men det är ett balanserat och bra förslag. Så säger statsminister Ulf Kristersson (M) efter den tuffa debatten i onsdags.

Kristersson har fått tampas med rejäl kritik både inom och utanför partiet om den lag som till sist röstades igenom med stor marginal i riksdagen.

– Ibland måste politiken hantera frågor som är känsliga. Det är ingen ju hemlighet att Moderaterna och Sverigedemokraterna haft olika syn på hbtq-frågor. I sådana fall kan också känslosvallen bli lite extra höga, säger Kristersson.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

– Nu görs det noggranna undersökningar, både internt i länsstyrelsen i Stockholm och även av JO förstod jag, och det är mycket bra, säger han i Bryssel.

– Som Anna Kinberg Batra själv har sagt är det här en förtroendekris och den måste man reda ut.

Allman Brothers-grundare död

Foto: Jason Vorhees/AP

Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

”Den legendariske artisten, låtskrivaren, bandledaren och familjepatriarken gick bort i sitt hem i Osprey, Florida, omgiven av sin familj”, skriver familjen i inlägget.

Forrest Richard ”Dickey” Betts föddes i Florida och var en bärande medlem i sydstatsrockarna The Allman Brothers Band, vid sidan av bröderna Gregg och Duane Allman. Efter det att Duane dog i en motorcykelolycka 1971 blev han ensam sologitarrist under vad som blev gruppens mest framgångsrika period, i början på 1970-talet, och delade på sången med Gregg.

Betts var en av gruppens låtskrivare och ligger bland annat bakom deras största och enda riktiga hitlåt: ”Ramblin” man” från 1973.

För sex år sedan drabbades han av en stroke.

Endast en av originalmedlemmarna är ännu i livet, trummisen Jai Johanny ”Jaimoe” Johanson.

Person död i arbetsplatsolycka

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Personen skadade sig efter ett fall från högre höjd.

Polisen har skrivit en anmälan om arbetsplatsolycka och vållande till kroppsskada.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren. En man i 25-årsåldern misstänkts för mord.Kvinnan har vårdats på sjukhus, men avled på onsdagskvällen.

Mannen häktades i tisdags och misstänktes inledningsvis för mordförsök, men brottsrubriceringen har nu ändrats.Kvinnan och mannen har tidigare haft en nära relation, enligt tidningen. Innan fredagens händelse hade mannen polisanmälts flera gånger och även suttit frihetsberövad i perioder – misstänkt för att ha misshandlat kvinnan.

Vägg på brandhärjat börshus har rasat

Foto: Thomas Traasdahl/TT

Stora delar av en yttervägg på den brandhärjade Børsen i Köpenhamn rasade på torsdagen. Räddningstjänsten har med hjälp av betongfyllda containrar försökt stabilisera de delar av byggnaden som står kvar, men det har inte hjälpt. Branden i det anrika börshuset bröt ut tidigt i tisdags.

Läs mer här

Insatsen vid Børsen går in i ett nytt skede

Räddningsinsatsen vid brandhärjade Børsen i Köpenhamn går in ett nytt skede på fredag klockan 12, meddelar Köpenhamns räddningstjänsts insatschef Tim Ole Simonsen på en pressträff. Det handlar i första hand om att med kranar lyfta bort förstörda delar som ligger löst på platsen. Andra delar har stabiliserats med betongfyllda containrar, men det är oklart när polisen kan få tillträde och avspärrningarna ska vara kvar till åtminstone måndag klockan 8.

Brandlarmet från ikoniska Børsen gick klockan 7.36 på tisdagsmorgonen och är i allt väsentligt släckt på torsdagen då man fortsatt bedriver eftersläckning. Brandorsaken är ännu inte klarlagd, men teorin är att den har att att göra med det pågående renoveringsarbetet i byggnaden och eventuellt kan den ha börjat som en liten pyrande eld redan tidigare under natten mot tisdagen med tanke på hur snabbt den utvecklade sig.

Palestina vill att Fifa straffar Israel

Palestinas fotbollsförbund anser att Israel diskriminerar palestinier och ber därför Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att stänga av eller slänga ut Israels fotbollsförbund.

Förslaget ska läggas fram vid Fifa-kongressen i Bangkok den 17 maj och Palestinas fotbollsförbund bekräftar för NTB att man också ska få tala under kongressen.

Palestina anklagar Israel bland annat för brott mot mänskliga rättigheter, diskriminering och rasism i den nationella israeliska ligan och för att man fortsätter att inkludera lag från ockuperade palestinska områden i sin egen ligaverksamhet.

Kriget i Gaza har pågått sedan den 7 oktober i fjol.

S: Inför nödbroms för att stoppa vinstdrivande skolor

Socialdemokraterna vill införa etableringsstopp för vinstdrivande skolor. S kommer nu att lägga ett utskottsinitiativ i utbildningsskottet med krav på ny lagstiftning.

– Vi vill att staten ska införa en nödbroms, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

S har sedan tidigare krävt ett totalt vinstförbud för skolor. Tanken med det nya förslaget är att etableringsstoppet ska gälla fram till det att det finns ett vinstförbud på plats.

S har nyligen inlett en offensiv för att göra upp med det som partiet kallar för marknadsmisslyckanden i de offentliga verksamheterna. Enligt S-ledaren finns det många exempel på avarter som skadar samhället och missgynnar det svenska folket.

– Svensk skola har blivit ett varnande exempel för resten av världen, säger Magdalena Andersson.

”Högst sannolikt” att Köpenhamnsbranden blir brottmål

Tisdagens brand i Børsen i centrala Köpenhamn har nu släckts, men än återstår att identifiera den bakomliggande orsaken. Svar väntas inom kort och tidigare på torsdagen var polisens besked att det ”högst sannolikt” kan leda till straffrättsliga åtgärder, enligt chefen för Nationella enheten för särskild brottslighet på Anders Ellegaard till TV2, men han har sedan uttalat sig mer försiktigt.

– Huruvida undersökningen kan leda till ett brottmål är alldeles för tidigt att säga något om i nuläget. I dag kommer våra tekniker att börja säkra spår i börsbyggnaden, där de kommer att försöka lokalisera brandens ursprungsplats, säger han till DR.

JO utreder en till Anna Kinberg Batra-anställning

Justitieombudsmannen granskar ytterligare en anställning gjord av Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra, rapporterar Aftonbladet.

– Jag har beslutat att min utredning även ska omfatta den rekryteringen, säger JO Per Lennerbrant i en kommentar i ett mejl till DN.

JO meddelade i tisdags att han inlett granskningar av två anställningar gjorda av Kinberg Batra – en planeringschef och en organisationsutvecklare. Detta efter att Aftonbladet avslöjat att hon vid två tillfällen rekryterat vänner till positioner på Länsstyrelsen. Det tredje fallet rör en beredskapschef anställd av Kinberg Batra.

Lufthansa förlänger flygstopp

Lufthansa förlänger sitt stopp av flygningar till och från Teheran och Beirut till och med slutet av april, meddelar flygbolaget enligt AFP.

Irans luftrum undviks helt och hållet fram till samma datum, uppger en talesperson.

Flygningarna pausades den 11 april i ljuset av eskaleringen mellan Israel och Iran, men skulle ha återupptagits under torsdagen.

Schweiz parlament vill förbjuda nazistiska symboler

Det schweiziska parlamentet har röstat ja till ett förbud mot extremistiska och våldsförhärligande symboler.  Beslutet kommer efter en debatt som pågått i nästan två decennier.

Parlamentet föreslår att det till att börja med ska bli förbjudet att visa nazistiska symboler. I nuläget är detta tillåtet, med vissa förbehåll. Förslaget ska nu tas upp i det schweiziska förbundsrådet.

Förbud mot extremistiska symboler och slagord finns i flera europeiska länder. I Sverige kan den som bär en rasistisk symbol dömas för hets mot folkgrupp, och i Tyskland har en rättegång precis inletts mot en politiker som använt ett nazistiskt uttryck i ett tal.

KD i Åtvidaberg går över till Folklistan

Kristdemokraterna i Åtvidaberg går över till det nystartade partiet Folklistan, skriver Corren.

– Det är jättekul för oss att ta över en hel partigrupp och att komma in i en kommun, säger EU-parlamentarikern och tidigare KD-politikern Sara Skyttedal till tidningen.

Formellt sett blir de förra KD-politikerna, som har två mandat, politiska vildar i fullmäktige. Joel Edoff  säger till Corren att det är den interna kulturen i KD som får Åtvidabergs-politikerna att byta parti.

–  Vi står inte bakom den längre.

KD har i Åtvidabergspolitiken ingått i oppositionen tillsammans med SD och M.

Åtvidaberg är en kommun i Östergötland med drygt 11 000 invånare.

Läs mer här

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Mannen och kvinnan hade träffats av en slump och och därefter setts igen några gånger. I slutet av februari förra året lämnade hon sitt hem i Göteborg för att träffa honom i Jönköping. Tre veckor senare hittades hon död i ett skogsparti.

Enligt utredningen dog hon av kvävning, sedan hon först blivit bunden och misshandlad. Nu skärper Göta hovrätt straffet till livstids fängelse för mannen, som är i 20-årsåldern.

I tingsrätten dömdes han till 18 års fängelse för bland annat mord och grovt gravfridsbrott.

Intern rysk oenighet inför OS

Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg.

President Vladimir Putin ifrågasätter Internationella olympiska kommitténs (IOK) krav på att landets idrottare ska tävla i OS under neutral flagg och har bett Rysslands olympiska kommitté (ROK) och idrottsdepartementet att komma med rekommendationer. De båda aktörerna verkar dock djupt oeniga, rapporterar nyhetsbyrån AP. ROK-ordföranden Stanislav Pazdnyjakov har exempelvis kallat ryska tennisspelare som vill delta i OS för ”utländska agenter”.

IOK räknar med att åtminstone 36 neutrala idrottare från Ryssland kommer att klara kvalgränser till OS, men det kan enligt AP bli så många som 54. Idrottarna får inte aktivt stötta kriget och inte heller vara anställda eller kontrakterade av rysk eller belarusisk militär.

EU ger klartecken för sträng miljözon i Stockholm

Stockholms stad har beslutat att införa en strikt miljözon i ett centralt område i huvudstaden. Miljözon klass 3 innebär att renodlade bensin- och dieselbilar förbjuds att köra i dom berörda delarna av citykärnan. EU-kommissionen har synat saken och meddelar nu att man ger klartecken för förändringen.

– Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

Oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M) är kritisk och påpekar att åtgärden är ett avskräckande exempel på hur man effektivt tar död på en stadskärna snarare än en förebild för hållbar omställning.

Silikonmugg återkallas – kan orsaka kvävning

Locken till Mumin silkonmugg återkallas, skriver Konsumentverket på sin hemsida. Orsaken är att smådelar från piplocket kan lossna, och om de fastnar i barnets hals finns allvarlig risk för kvävning.

Produkten har sålts hos drygt 100 återförsäljare under perioden 26 januari till 6 mars i år. Kunder som köpts muggen uppmanas att vända sig till butiken eller direkt till återförsäljaren Rätt start AB.

Nämndeman stal toapapper för 168 kronor – döms

En nämndeman vid en tingsrätt i Stockholmsområdet döms efter att vid fyra tillfällen ha stulit toalettpapper från sin arbetsplats. Toarullarna hade ett sammanlagt värde av 168 kronor och rätten konstaterar i sin dom att det därför rör sig om ringa stöld. Straffet blir 25 000 kronor i dagsböter.

Mannen har erkänt gärningarna och framhåller att han är mycket ångerfull.

Flera gripna i stor polisinsats i Stockholms län

Polisen har genomfört en stor insats söder om Stockholm på torsdagsmorgonen. Enligt Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, har flera personer gripits.

– Vi hanterar ett grovt brott och flera är gripna. Det gäller i södra Stockholms län. Jag förstår att det finns flera frågor men jag kan inte säga något mer, säger han.

I övrigt är polisen förtegen om detaljerna i ärendet.

– Jag kommer inte kunna säga något om det i dag så du får återkomma, säger Anders Bryngelsson.

Miljöpartiet: Ta bort fossila subventioner

Foto: Jonas Ekströmer/TT

MP går till val bland annat på att avskaffa de fossila subventionerna i EU.

– De handlar om de många miljarder som EU:s medlemsländer i dag lägger på att föda och göda fossilberoendet, säger Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiets toppkandidat, vid en pressträff.

Som ett exempel tar hon att skatten på jordbruksdiesel är nedsatt i Sverige. I stället vill MP ha ett mer generellt stöd till jordbrukarna.

Tillsammans med MP-språkröret Daniel Helldén presenterar hon partiets valmanifest inför Europaparlamentsvalet i juni.

– Miljöpartiet går till val på att bygga ett EU som tar ansvar för klimatomställningen, säger Helldén.

En person till sjukhus efter misstänkt  gasläcka

En person har förts till sjukhus för kontroll efter en misstänkt gasläcka från en industrilokal i området Degeränget i Piteå. Lokalen tillhör pappersbruket Smurfit Kappa i Piteå.

Larmet inkom till SOS strax innan klockan 8 på torsdagsmorgonen och när räddningstjänst och polis var på plats framkom det uppgifter om att det kan röra sig om ammoniak.

Det finns inga uppgifter om skadeläget för den person som fördes till sjukhus.

Ärendet utreds nu som en arbetsplatsolycka.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Riksbanken börjar sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Totalt räknar Swedbank med fyra räntesänkningar i år. I slutet av 2024 ligger styrräntan på 3 procent, enligt bankens makroekonomer.

Samtidigt fortsätter inflationen falla, vilket får reallönerna att börja öka igen från och med andra kvartalet 2024.

Arbetslösheten i Sverige ökar till 8,4 procent i slutet av 2024, enligt Swedbank.

Först nästa år beräknas tillväxten ta ordentlig fart. 2025 får också arbetsmarknaden mer vind i seglen, skriver banken.