Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Insatsen vid Børsen går in i ett nytt skede

Räddningsinsatsen vid brandhärjade Børsen i Köpenhamn går in ett nytt skede på fredag klockan 12, meddelar Köpenhamns räddningstjänsts insatschef Tim Ole Simonsen på en pressträff. Det handlar i första hand om att med kranar lyfta bort förstörda delar som ligger löst på platsen. Andra delar har stabiliserats med betongfyllda containrar, men det är oklart när polisen kan få tillträde och avspärrningarna ska vara kvar till åtminstone måndag klockan 8.

Brandlarmet från ikoniska Børsen gick klockan 7.36 på tisdagsmorgonen och är i allt väsentligt släckt på torsdagen då man fortsatt bedriver eftersläckning. Brandorsaken är ännu inte klarlagd, men teorin är att den har att att göra med det pågående renoveringsarbetet i byggnaden och eventuellt kan den ha börjat som en liten pyrande eld redan tidigare under natten mot tisdagen med tanke på hur snabbt den utvecklade sig.

Senaste nyheterna

Harvey Weinstein förd till sjukhus

Foto: Johannes Eisele/TT.

Den tidigare filmproducenten Harvey Weinstein ligger på sjukhus i New York efter att han under fredagen flyttats till ett fängelse i staden, rapporterar Sky News.

– De undersökte honom och skickade honom till sjukhuset. Det verkar som om han behöver mycket fysisk hjälp, han har många problem. De gör alla möjliga slags undersökningar. Han är något av ett vrak hälsomässigt, säger hans advokat Arthur Aidala.

Nyheten om hans hälsotillstånd kommer bara dagar efter att en av hans domar för våldtäkt upphävdes.

Läs mer här.

FN uttrycker djup oro över stundande attack i Darfur

FN:s säkerhetsråd uttrycker ”djup oro” för en nära förestående offensiv av Rapid Support Forces (RSF) mot staden al-Fashir i norra Sudan, rapporterar Reuters.

Al-Fashir är den sista större staden i västra Darfurregionen som inte kontrolleras av RSF.

I ett år har ett krig mellan den sudanesiska armén och paramilitära RSF pågått i Sudan, vilket har orsakat världens största flyktingkris.

Höga FN-tjänstemän varnade säkerhetsrådet förra veckan för att omkring 800 000 människor i al-Fashir befann sig i ”extrem och omedelbar fara” när det eskalerande våldet framskrider.

Expert: Sjukhus bland de främsta målen för cyberattacker

Sjukhus är ett av de främsta målen för hackerattacker, enligt Natos kunskapscenter för cyberförsvar i Tallinn, rapporterar Ekot.

– Sjukhus är vanligtvis ganska försvarslösa, de har investerat i utrustning och mediciner samtidigt som datasystemen är väldigt ålderdomliga och lätta att hacka, säger Natocentrets ledare Mart Noorma.

Cyberattacker mot sjukhus kan ske inför val i försök att skapa misstro mot regeringar och att samhället fungerar, varnar Natocentrets experter. Därför är vaksamheten i Europa särskilt stor inför EU-valet i juni.

Irak: 15 års fängelse för samkönat sex

Iraks parlament har godkänt en lagändring som kriminaliserar samkönade relationer. Straffet kan bli mellan tio och femton års fängelse.

Att främja samkönade relationer bestraffas med minst sju års fängelse, och för män som med ”avsikt” utger sig för att vara kvinnor är straffet mellan ett och tre års fängelse. Transpersoner kan dömas i upp till tre års fängelse, enligt lagändringen som baseras på en lag mot prostitution från 1988.

– Lagändringen angående hbtq-rättigheter är ett brott mot grundläggande mänskliga rättigheter och innebär att irakier, som redan i dag är förföljda, riskerar livet, säger Razaw Salihy på Amnesty International.

Polis påkörd i centrala Göteborg – sköt mot fordonet

En polis blev på lördagskvällen påkörd i centrala Göteborg, sedan en förare smitit från en kontroll. Efter påkörningen öppnade polisen eld mot fordonet, skriver GP.

– Det har varit ett kortare förföljande och vi har skjutit mot det här fordonet, säger Fredrik Flyberg, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till tidningen.

Fordonet stannade efter skottlossningen och två män i 25-årsåldern kunde gripas misstänkta för mordförsök, narkotikabrott och grov vårdslöshet i trafik.

Polisen har inte skadats i samband med händelsen. Inte heller de gripna männen.

Britney Spears har nått en uppgörelse med sin far

Foto: AP

Den amerikanska popartisten Britney Spears har nått en uppgörelse med sin far Jamie Spears, som sätter definitiv punkt för hans förmyndarskap. Parternas advokater vill dock inte avslöja innehållet, rapporterar CNN.

Det är nu över två år sedan som en domstol beordrade att det 13-åriga förmyndarskapet, som innebar att fadern hade full kontroll över sångerskans ekonomi och hälsobeslut, skulle upphöra. Men den juridiska tvisten mellan parterna har fortsatt ända fram till nu.

Kritik mot Åkessons ”övre gräns” för Ukrainastöd

Foto: Christine Olsson/TT

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger till Göteborgs-Posten att Sveriges stöd till Ukraina måste ”vägas mot inhemska behov”.

– Risken finns ju att den dagen som det finns ett vapenstillestånd eller en fredsuppgörelse eller vad man nu når fram till i Ukraina, att Putin ska blicka åt andra håll. Så ju mer vi kan pumpa in och ta fighten där, desto mer tid köper vi oss här. Men det är klart att det finns en övre gräns.

Att ens tala om en övre gräns skickar farliga signaler och spelar Rysslands president Vladimir Putin i händerna, säger oppositionsledaren Magdalena Andersson (S).

– Här måste Ulf Kristersson tydligt markera och ta avstånd. Han måste berätta hur han ska säkerställa att det här inte ska bli regeringens politik.

Läs mer här.

Kokain hittat bland bananer i tyska mataffärer

Medarbetare på flera Lidl-butiker i Brandenburg och Berlin i Tyskland har hittat uppemot 100 kilo kokain, gömt i banankartonger.

Narkotikan hittades i torsdags morse, när varorna packades ur, rapporterar den tyska tidningen BZ.

En stor polisinsats ryckte ut för att bevaka butikerna och narkotikan. Minst fyra Lidl-butiker i Brandenburg och sju i Berlin har drabbats. Mellan 20 och 100 kilo kokain har hittats i varje butik.

Polisen i Brandenburg har nu beslagtagit kokainet, bekräftar polisens talesperson.

Soldater döda i explosion i Kambodja

En kraftig explosion vid en militärbas i Kambodja skedde på lördagen, enligt premiärminister Hun Manet. De preliminära rapporterna talade om minst 20 soldater som dödats i explosionen vid ett ammunitionslager i västra delen av landet.

Explosionen orsakade omfattande skador och kraftig rökutveckling i militärområdet i Kampong Speuprovinsen.

Orsaken till explosionen var inte känd, enligt premiärministern.

Hun Manet hade precis stigit i de militära graderna och utnämnts till fyrstjärnig general när han utsågs att efterträda sin pappa Hun Sen som premiärminister. Under Hun Sens ledarskap har Kambodja styrts med allt mer auktoritära metoder.

Italien vill sätta slutdatum för G7-ländernas användning av kol

Vid helgens G7-möte i Rom vill Italien övertala övriga länder – USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kanada och Japan – att sätta ett gemensamt måldatum för avvecklingen av kol i kraftproduktion, uppger italienska diplomatiska källor till Reuters.

En överenskommelse om ett slutdatum skulle vara ett steg i den riktning som beslutades vid FN:s klimattoppmöte COP28 i Dubai förra året – att röra sig bort från fossila bränslen, av vilka kol är det mest förorenande.

Tyskland motsätter sig Italiens ansträngningar, säger källorna. Men det pågår förhandlingar för att hitta en kompromiss inför mötet mellan G7-ländernas energiministrar i Turin som börjar på söndag.

Stor polisinsats på Hisingen – en person hittad död

Foto: William Holberg.

En stor polisinsats pågår på Hisingen i Göteborg efter att en person har hittats död. Utredningen är i ett inledande skede och en brottsrubricering har inte satts.

– Vi kan i nuläget inte säga om det rör sig om ett brott, säger Caroline Karlsson, presstalesperson vid polisen.

Kvinna avliden – hittades i vattnet

En kvinna i 60-årsåldern har avlidit efter att ha hittats i vattnet i Kristianstad, uppger polisen. Larmet kom vid halv nio på lördagsmorgonen.

Vi fick in samtal om att man anträffat en person ute i kanalen, säger polisens presstalesperson Sara Andersson till TV4 Nyheterna.

Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Man stickskadad i Malmö – livshotande

Polisen fick under lördagsmorgonen in samtal om att en man i 25-åldern har skadats utomhus i centrala Malmö. Skadorna bedöms vara livshotande, enligt Region Skåne.

– Han har skadats med ett vasst tillhygge, säger Sara Andersson, presstalesperson på polisen.

Ingen person är gripen.

Platsen är avspärrad så att polisens tekniker kan arbeta ostört. Händelsen utreds som mordförsök.

Tiktok-stjärna ihjälskjuten i Bagdad

Den irakiska influeraren Om Fahad hittades ihjälskjuten utanför sig hem i Bagdad, uppger BBC. Uppgifterna bekräftas av irakiska inrikesdepartement som säger i ett uttalande att en kvinna som är ”känd på på sociala medier” har mördats av ”okända gärningspersoner”.

Inhemska medier rapporterar att Om Fahad, vars riktiga namn var Ghufran Sawadi, sköts av en person på en motorcykel när hon satt i en bil. En irakisk säkerhetskälla säger till AFP att den misstänkta gärningspersonen ska ha låtsats genomföra en matleverans.

Om Fahad hade en stor följarskara på Tiktok där hon ofta dansade till popmusik eller publicerade klipp från sin vardag. Förra året dömdes hon till sex månaders fängelse eftersom domstolen ansåg att hennes videor var ”omoraliska.”

Inrikesdepartementet uppger att man har tillsatt ett ”specialteam” för att utreda mordet.

Tankfartyg attackerat i Röda havet

Ett tankfartyg skadades efter att ha angripits av minst två robotar utanför Jemens kust på fredagen, uppger UKMTO, en tjänst som drivs av den brittiska flottan.

Tankfartyget var på väg från ryska Primorsk till Vadinar i Indien, enligt säkerhetsföretaget Ambrey.

Några timmar efter att det inträffat tog Huthirörelsen via en talesperson på sig ansvaret för angreppet. De Iranstödda huthierna i Jemen har sedan november attackerat fartyg i området i uttalat syfte att stoppa Israels krig mot Hamas.

16-åring ville dö som martyr under OS – gripen

Fransk polis har gripit en 16-åring som på sociala medier deklarerat att han hade för avsikt att bli martyr under sommar-OS i Paris, som drar igång den 26 juli.

Hans plan var att spränga sig själv i luften med ett bombbälte. I samband med att han greps i sitt hem i Marigner, Haute- Savoie tog mängder med dokument i beslag som polisen bedömer vara IS-propaganda.

– Jag tror vi behöver vara väldigt uppmärksamma, det här kan hända var som helst. Många unga i dag är förvirrade och lätta offer för den som vill rekrytera dem att utföra den här typen av uppdrag, säger borgmästaren i staden Christophe Pery till den franska tv-kanalen BFMTV.

Lastbilssläp blockerar  E4:an vid Tönnebro

Ett lastbilssläp har vält på E4:an i jämnhöjd med Tönnebro, i Gävleborgs län. Släpet ligger över båda körfälten i norrgående riktning och blockerar all trafik.

– Det är fläckvis halt på platsen, konstaterar  Jimmy Andersson, ledningsbefäl på räddningstjänsten i Hälsingland.

Det är oklart hur lång tid bärgningsarbetet kommer att ta,  polis och Trafikverket finns på plats för att bistå räddningstjänsten.

Ingen person har skadats i samband med olyckan. Köbildningen var stor på morgonen och Trafikverkets preliminära prognos är att framkomligheten blir normal vid klockan 13.

Huthirörelsen: Har skjutit ned amerikansk drönare

Den jemenitiska Huthirörelsens militära talesperson Yahya Sarea uppger att gruppen har skjutit ned en amerikansk drönare på jeminitiskt luftrum i Saada-provinsen, skriver Reuters.

Biden: Redo att debattera med Trump

Foto: Susan Walsh/AP

USA:s president Joe Biden säger sig vara beredd att debattera med Republikanernas troliga presidentkandidat Donald Trump. Bidens utspel gjordes i en intervju med den kontroversielle radioprogramledaren Howard Stern.

– Jag ställer gärna upp att debattera med honom. Det gör jag, någonstans, jag vet inte när, sade Biden.

Donald Trump svarade omedelbart på Bidens inbjudan på fredagen:

”Var som helst, när som helst”, skrev Trump på sociala medier.

Fyra döda i attack mot gasanläggning i Irak

Fyra arbetare från Jemen har dödats i en drönarattack mot en emiratisk gasanläggning i irakiska Kurdistan, enligt myndigheterna.

Gasanläggningen fick stora skador som kommer att orsaka avbrott i energiförsörjningen, uppger den regionala regeringens talesperson Peshawa Hawramani.

Regeringen i Bagdad uppmanas att ”hitta förövarna bakom detta terrordåd”.

Polisen sköt varningsskott vid gripande

Polisen har avlossat ett skott i samband med ett gripande i Södertälje på fredagen.

En person larmade polisen efter att ha sett flera personer utanför sin bostad med vapenliknande föremål. När polisen väl kommer till platsen är personerna kvar i området.

– Då bedömer polisen att man behöver skjuta ett varningsskott för att få kontroll på situationen, säger Rebecca Landberg, presstalesperson för polisregion Stockholm.

Vad som föranledde situationen kan Rebecca Landberg inte svara på.

Två unga män har gripits och man har gjort fynd på platsen.

En förundersökning rörande grovt vapenbrott är upprättad.

Ingen person är skadad.

Finländsk politiker misstänks för skjutning

En riksdagsledamot för Sannfinländarna i Finland misstänks för grov misshandel och vapenbrott efter en skottlossning i Helsingfors.

Sannfinländarnas partisekreterare Harri Vuorenpää bekräftar för finländska medier att mannen, som är i 50-årsåldern, antas ha varit inblandad i en skottlossning i huvudstaden natten till fredag.

”Det är mycket oklart vad som hänt”, skriver Vuorenpää på X.

Skottlossningen ska ha inträffat när den misstänkte mannen och en annan riksdagsledamot lämnade en nattklubb i Helsingfors, skriver Seiska som först rapporterade om händelsen. Mannen är polis till yrket.

Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra kallar det inträffade ”mycket allvarligt”, skriver nyhetsbyrån STT.

Kinberg Batra beslutade om vännens lön

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra satte själv lönen på 88 000 kronor i månaden när hennes nära vän anställdes som planeringschef på länsstyrelsen. Det framgår i interna mejl som Aftonbladet tagit del av. Mejlen ingår också i Justitieombudsmannens utredning av Kinberg Batra.

– Det är ett uppenbart brott mot jävsreglerna, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till tidningen.

Länsstyrelsens kommunikationschef bekräftar att det var Kinberg Batra som beslutade om lönen. Landshövdingen själv avböjer att kommentera agerandet.

JO utreder sedan tidigare flera av Kinberg Batras anställningar.

MKB spanar på hyresgäster under Eurovision

Den största hyresvärden i Malmö, kommunala MKB, letar aktivt efter hyresgäster som annonserar ut sin lägenhet under Eurovision Song Contest, rapporterar Sydsvenskan.

– Man får inte hyra ut under Eurovision. Man får inte använda sin lägenhet som hotellverksamhet. Korttidsuthyrning är inte okej. Sedan är det också allvarligt att ta ut en överhyra, det är absolut förbjudet, säger Eva Rosengren på MKB till tidningen.

Under Eurovision i maj hyr tusentals personer ut sina hus eller lägenheter, ofta till höga priser. Men om MKB upptäcker att en av deras lägenheter hyrs ut i andra hand kan hyresvärden komma att varna eller kasta ut hyresgästen.

Läs mer:  Hyra ut under Eurovision? Då kan du mista lägenheten

”Okänt föremål” i korven – återkallas

Evanoff Food återkallar Taylors & Jones Delikatesskorv med Västerbottensost & Ramslök 200 g, sedan en kund hittat ett ”okänt föremål” i korven, meddelar Livsmedelsverket.

”Vi ser givetvis mycket allvarligt på det inträffade. Våra kunder och konsumenter ska tryggt kunna äta de produkter vi tillhandahåller. Därför återkallar vi omedelbart den berörda batchen från marknaden som en försiktighetsåtgärd. Åtgärder har redan vidtagits av vår svenska producent för att säkerställa att detta inte kan ske igen”, säger Ken Nygren, ansvarig för marknad och sortiment på Evanoff Group.

Återkallelsen gäller enbart produkter med bäst före datum: 2024-05-05 och batchnummer: 240405667.

Erdogans möte med Biden skjuts upp

Foto: Susan Walsh/AP

Mötet mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s dito Joe Biden i Vita huset den 9 maj har skjutits upp, meddelar en turkisk myndighetskälla.

Mötet skulle ha varit det första de två presidenterna emellan i Vita huset. De möttes senast i samband med Natomötet i Litauen i juli förra året.

– Mötet som var planerat till den 9 maj skjuts upp på grund av en ändring i Erdogans program, säger den anonyma källan.

Ett nytt datum kommer att meddelas, tillägger myndighetskällan.

USA och Turkiet har på sistone försökt lappa ihop sin ansträngda relation, bland annat efter det att Turkiet sinkat Sveriges medlemskap i Nato.

Kung Charles tillbaka på jobbet efter cancerdiagnosen

Foto: Hollie Adams/AP

Nästa vecka återupptar brittiske kung Charles sina offentliga uppdrag. Enligt Buckingham Palace har han återhämtat sig väl, skriver Reuters.

I februari meddelade hovet att kungen hade diagnosticerats med cancer, men uppgav inte vilken typ. Sjukdomen upptäcktes när han genomgick ett ingrepp för förstorad prostata.

– Läkarna är tillräckligt nöjda med de framsteg som gjorts så långt att kungen nu kan återuppta ett antal offentliga uppdrag, säger en talesperson för Buckingham Palace.

Stigande dödstal i östafrikanska monsunregn

Foto: Edaward Odero/AP

Dödstalen fortsätter att stiga på grund av de svåra regnvädren i Östafrika. Myndigheter i Kenya sade på fredagen att över 70 personer omkommit sedan de säsongsbundna monsunregnen började i mars. 120 000 invånare är direkt drabbade och har fått lämna sina hem.

Grannlandet Tanzania uppger att fler än 150 människor har omkommit på grund av översvämningar och jordskred och att 200 000 invånare är direkt drabbade.

Årets regnperiod i Östafrika har sammanfallit med väderfenomenet El Niños framfart. Samtidigt återhämtar sig regionen efter den värsta torkan på fyra årtionden.

Regnigaste april på 150 år i Danmark

Ett 88 år gammalt regnrekord har slagits i Danmark. 98,7 millimeter regn har fallit under månaden, som är den blötaste sedan de nationella mätningarna inleddes 1874.

Det förra rekordet var från1936, då det föll 98 millimeter.

April är normalt en av årets torraste månader. Men särskilt i början av april i år var det några ovanligt blöta dagar.

De första fem dygnen föll 53 millimeter regn, så på så sätt är rekordet ingen överraskning, säger Mikael Scharling på Danmarks meteorologiska institut, DMI.

En anledning är klimatförändringarna.

Klimatförändringarna innebär att vi kommer att få långa perioder av torka och långa perioder av nederbörd. Det är därför vi också kommer att se fler temperatur- och nederbördsrekord, säger Mikael Scharling.

Oscar Properties begärs i konkurs

Det krisdrabbade fastighetsbolaget Oscar Properties begärs i konkurs.

Stockholms tingsrätt meddelar att man har mottagit en konkursansökan.

Det var på torsdagen som innehavarna av bolagets seniora icke-säkerställda obligationer uppgav att de skulle ansöka ”om att bolaget försätts i konkurs” om betalning och återbetalning inte har erlagts på fredagen.

Beloppet uppgår till omkring 884 miljoner kronor.

Rumänsk domstol: Rättegång mot Andrew Tate kan börja

En rumänsk domstol gav på fredagen klartecken för att inleda rättegången mot internetpersonligheten Andrew Tate, rapporterar Reuters.

Tate anklagas för trafficking och våldtäkt och åtalades för tio månader sedan.

Även hans bror anklagas för brott. Deras juridiska ombud har meddelat att domstolsbeslutet kommer att överklagas. Båda nekar till brott.

Ärende med dömda vårdchefer ska prövas av HD

I september 2023 fastställde hovrätten bötesdomen mot en tidigare chef och en hr-representant på vårdbolaget Attendo. De dömdes för brott mot meddelarskyddet sedan vårdbiträdet Stine Christophersen larmat media om brister på ett äldreboende i Stockholm under pandemin.

Nu står det klart att ärendet kommer att få ett slutligt avgörande i Högsta domstolen, uppger Nyhetsbyrån Siren. Detta sker, enligt prövningsbeslutet, med utgångspunkt i bedömningen att cheferna har agerat i strid med lagen om meddelarskydd.

Nya brott utreds efter attacken i Gubbängen

Polisen har fortfarande inte gjort några gripanden efter stormningen av ett politiskt möte i Gubbängen i onsdags. Efter händelserna, som delvis fångades på film, inleddes en förundersökning om framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning. Ytterligare brottsrubriceringar har adderats. Nu utreds även två fall av misshandel och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Polisen vädjar om tips och iakttagelser från allmänheten. Det påpekas att avvikande beteenden och iakttagelser om fordon är prioriterade.

Problem med kortbetalning på Systembolaget

Foto: Alexander Mahmoud

Det råder problem med att betala med kort på ett 50-tal av Systembolagets butiker runt om i landet. Felet har pågått sedan lunchtid och det är oklart när det kommer att vara löst.

– Det är beklagligt. Vår högsta prioritet är att lösa problemet så fort som möjligt, säger Katinka Wall, presschef på Systembolaget. Vad som ligger bakom felet är inte klarlagt. Det går bra att betala med kontanter.

Två män begärs häktade för grovt vapenbrott utanför tingsrätt

Åklagare begär två män häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott i Sollentuna på onsdagen, meddelar Åklagarmyndigheten. De misstänkta greps utanför Attunda tingsrätt med ett vapen.

Häktningsförhandlingarna sker på fredagseftermiddagen.

Magsjuka på skola – 119 elever drabbade

119 elever på Älvboda friskola i Skutskär, ungefär en tredjedel, har drabbats av maginfluensa och är sjukanmälda, rapporterar Gefle Dagblad.

Enligt smittskyddet i Uppsala handlar det troligtvis om en form av vinterkräksjuka som sprids i landet nu.

– Jag hoppas att helgen läker alla sår, säger skolchefen Johan Sennerfeldt till GD.

Varg skjuten i Norrtälje

På torsdagen fälldes en varg i Norrtälje kommun. Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt sedan två minishetlandsponnyer dödats av varg i en hage norr om Norrtälje. På torsdagen dödades fem får i en vargattack i närheten av Skebobruk. På kvällen sköts vargen nära den hage där fåren gick.

Sextjänster på flera granskade massagesalonger

På mer än hälften av granskade massagesalonger i Helsingborg förekom försäljning av sexuella tjänster.

”Vid sju av 12 salonger konstaterade vi att det säljs sexuella tjänster. Tre salonger friades helt från misstankar. Det stämmer väl med den bild vi har sedan tidigare”, säger polisinspektör Andreas Nordström i ett pressmeddelande från Helsingborgs stad.

Efteråt har polisen upprättat en anmälan om människohandel och en anmälan om köp av sexuell tjänst.

En av salongerna stängdes direkt, eftersom den saknade nödutgång. Ytterligare en salong måste åtgärda sin utrymningsväg. Samtidigt uppdagades hygieniska brister på alla de granskade salongerna utom en.

Två män döms för skott under biljakt

Två män, 19 och 24 år gamla, döms till fängelse efter en dramatisk biljakt där skott avlossades med automatvapen, meddelar Östersunds tingsrätt.

Den yngre mannen döms till sex års fängelse för grovt hot mot tjänsteman, grovt blåljussabotage, grovt vapenbrott och olaga hot. Den äldre får fyra års fängelse för medhjälp till grovt hot mot tjänsteman, grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grovt vapenbrott och olaga hot.

Männen åtalades för mordförsök på flera polismän, men enligt tingsrätten är det inte ställt utom rimligt tvivel att 19-åringen riktade skotten mot de efterföljande polisbilarna och därigenom hade uppsåt att döda.

Man begärd häktad efter dubbelmord i Södertälje

Den man som anhölls efter morden på två barn i Södertälje har begärts häktad. Mannen är en familjemedlem och han är på sannolika skäl misstänkt för mord på de två barnen. Häktningsförhandling kommer att ske i dag.

Den kvinna som också anhölls vid samma tillfälle misstänkt för morden har släppts på fri fot, hon är inte längre misstänkt för brott.

Det var på tisdagskvällen som två barn hittades döda i ett radhus i stadsdelen Lina Hage i Södertälje.

Läs mer här

Bolånejätten: Fem räntesänkningar i år

Foto: Alexander Mahmoud

SBAB räknar med fem räntesänkningar från Riksbanken i år. Prognosen kommer i en ny konjunkturrapport från den statliga bolånebanken.

Den första sänkningen på 0,25 procentenheter från dagens 4,00 procent kommer redan i maj. Och när riksbankschef Erik Thedéen och hans direktion sätter punkt för året har räntan sänkts till 2,75 procent, enligt SBAB:s ekonomer.

Om bolåneräntan skulle hänga med nedåt med 1,25 procentenheter skulle det dra ned räntekostnaden för ett lån på tre miljoner kronor med 37 500 kronor per år – eller 3 125 kronor per månad – före ränteavdrag.

Läs mer här

Trumps överklagan i förtalsmål avslås

En federal domare i New York avslår expresident Donald Trumps överklagan i förtalsmålet mot författaren E Jean Carroll. Han har tidigare dömts att ge henne drygt 83 miljoner dollar för att ha kallat henne lögnare.

2019 anmälde Carroll Trump för våldtäkt då han 1996 ska ha våldfört sig på henne på ett varuhus i New York. Rättsfallet slutade med ett fällande för sexuellt övergrepp och 5 miljoner dollar i skadestånd, vilket alltså ökade till totalt över 88 miljoner dollar som han är skyldig att ge henne.

Mer än tre av fyra döda i trafiken var män

Under 2023 omkom 229 människor i trafikolyckor i Sverige, vilket är två personer fler än 2022. 77 procent – drygt tre fjärdedelar – av de omkomna var män. Bland de omkomna fanns också tolv barn, visar statistik från myndigheten Trafikanalys.

Antalet oskyddade trafikanter som omkom, det vill säga cyklister, motorcyklister och gående, minskade med tolv personer jämfört med 2022. Däremot var antalet omkomna skyddade trafikanter – personer som färdades i personbil, lastbil eller buss – 14 personer fler än i fjol. 2023 var det femte året i rad med färre än 230 omkomna i trafiken.

Giftiga 1800-talsböcker tas bort i Frankrike

Frankrikes nationalbibliotek tar bort fyra ”giftiga” boktitlar från 1800-talet.

Skälet? De smaragdgröna omslagens bindning kan innehålla arsenik.

Att hantera böckerna skulle troligtvis endast orsaka mindre skada. Nu har de tagits bort för vidare analys, meddelar biblioteket.

Under den viktorianska eran användes gröna pigment, innehållandes arsenik, för att färga bindningarna.

Forskare vid University of Delaware har sedan 2019 testat förekomsten av tungmetaller i hundratals bokomslag. Man har upprättat en lista över potentiellt farliga volymer, som en del i projektet ”Poison Book Project”.

Frankrikes nationalbibliotek har en samling på mer än 16 miljoner titlar – där fyra var med på listan.

Räd mot Rädda barnen i Guatemala

Foto: Moises Castillo/TT

Rädda Barnens kontor i Guatemalas huvudstad Guatemala City utsattes på torsdagen för en räd efter ett åklagarbeslut.

Den kontroversielle åklagare Rafael Curruchiche påstår i ett videoklipp att beslutet fattades efter att en icke namngiven utlänning riktat allvarliga anklagelser mot organisationen, däribland att barn ska ha utsatts för övergrepp.

Curruchiche har anklagats för att försöka underminera landets demokratiska stasskick, bland annat genom genom att delta i ett misslyckats försök att hindra valvinnaren Bernardo Arévalo från att installeras på presidentposten efter fjolårets val.

Rädda barnen har ännu inte kommenterat räden, men uppgav i förra veckan att man inte funnit några bevis för att anklagelserna stämmer.

Colombias militär dödade 15 ur gerilla

Colombias militär uppger att dess styrkor har dödat 15 medlemmar från en gerillagrupp som hade lämnat fredsförhandlingar med regeringen.

Ett tiotal ytterligare personer skadades i insatsen förra veckan i de västra delarna av landet, där gruppen övervakar en växande droghandel, uppger militären.

Gerillan var medlemmar av en enhet under ledning av Ivan Mordisco, som förra veckan drog sig ur fredssamtal efter att den grupp som han hade lett fram tills dess – Centrala generalstaben (EMC) – splittrats i två delar.

EMC är en utbrytarfalang från Farc-guerillan, och leds av rebeller som inte godtagit det fredsavtal som Farc-gerillan skrev under 2016 och då avväpnades.

Åklagare vill lägga ned utredning mot Sánchez fru

Åklagarmyndigheten i Spanien har begärt att en korruptionsutredning mot premiärminister Pedro Sánchezs fru Begoña Gómez ska läggas ned.

I onsdags meddelade en domstol i Madrid att en utredning inletts mot Gómez. Efter det uppgav Sánchez att han övervägde att avgå.

Fallet inleddes efter ett klagomål från Manos Limpias, en antikorruptionsgrupp vars ledare är kopplad till extremhögern. Gruppen, som tidigare legat bakom flera misslyckade stämningsförsök mot politiker, uppgav i onsdags att den baserat klagomålet på medieuppgifter och att den inte kunde garantera sanningshalten.

Konsumentverket granskar nätbutiker

Konsumentverket ska granska ett antal nätbutiker efter att ha tagit emot flera anmälningar om brister, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Gemensamt för de tio företagen är att de framställer sig som svenska butiker med svenskt lager, men där varorna i själva verket skickas från ett annat land.

”Det här kallas för dropshipping och är i sig inte otillåtet. Men det vi ser i anmälningarna och kontakterna till oss är att många känner sig vilseledda av de här butikerna”, säger Henric Jonsson, juridisk rådgivare vid Konsument Europa som är en del av Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Andra brister som pekas ut handlar om varor som inte levererats i tid, bristande kontaktinformation och att beskrivningen inte stämmer överens med de levererade produkterna.

WHO: Fler än 150 miljoner liv räddade av vaccin

Minst 154 miljoner liv har räddats under de senaste 50 åren tack vare globala vaccinationsinsatser, meddelar Världshälsoorganisationen (WHO).

I en studie som publicerats i tidskriften The Lancet har WHO analyserat effekterna av 14 vacciner som använts inom ramen för ett vaccinprogram som startades för 50 år sedan.

Spädbarn stod enligt studien för 101 miljoner av de liv som räddats.

Vaccinerna är mot sjukdomar som difteri, mässling, polio och röda hund.

Mässlingsvaccinet har haft störst påverkan och står för 60 procent av de räddade liven, enligt studien.