Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äcklas av frågan till Caitlin Clark: ”Ett sexistiskt pervo”

Det råder hysteri kring Caitlin Clark.

Men det sportsliga överskuggas av en manlig krönikör och hans ord till supertalangen under hennes första presskonferens.

Nu kräver kolleger att han stoppas från matcherna.

”Han är ett sexistiskt pervo”, skriver Barstool Sports grundare Dave Portnoy på X.  

Senaste sportnyheterna från Expressen
Caitlin Clark.
Foto: DARRON CUMMINGS / AP TT NYHETSBYRÅN
Caitlin Clark.
Foto: ADAM HUNGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM HUNGER / AP TT NYHETSBYRÅN

Indiana Fever var först ut att välja i WNBA-draften och deras val var knappast oväntat.

Det råder ju – passande nog – Caitlin Clark-feber i hela USA.

Den 22-åriga pointguarden har varit en dominant inom collegebasketen och har pekats ut som basketens framtid på damsidan. Efter att ha gått som etta i den upphaussade draften mötte Clark, för första gången som WNBA-spelare, pressen.

– Jag har drömt om det här ögonblicket ända sen jag gick i andra klass. Det ligger mycket hårt arbete bakom det här, säger hon.

Fever hade under förra säsongen näst sämst publiksnitt i hela ligan. Men man har redan börjat märka av en rejäl Caitlin Clark-effekt med flera utsålda matcher, skriver AFP. 

Och när hennes collegelag Iowa nyligen spelade NCAA-final mot South Carolina tittade 18,7 miljoner människor på matchen. Det är den högsta tittarsiffran någonsin för en basketmatch i USA, även med NBA inräknat, skriver NBC.

Krönikörens agerande sågas

Men Caitlin Clarks första presskonferens som Fever-spelare har fått en minst sagt bitter eftersmak.

Detta med anledning av tidningen Indianapolis Stars krönikör.

Clark har som vana att forma sina händer till ett hjärta efter basketmatcherna. Gregg Doyel gjorde detsamma under presskonferensen och sa:

– Lite snabbt, låt mig göra det här.

Clark svarade:

– Gillar du det?

– Jag gillar att du är här, det gillar jag, replikerade Doyel.

Sen förklarade Clark att hon gör gesten varje match och att den är riktad till hennes familj, varpå Doyel svarade:

– Börja gör det till mig så kommer vi komma överens fint.

Krönikörens ord har fått mängder med profiler att gå i taket.

”Han är ett sexistiskt pervo, det bevisade han i dag med sitt äcklande beteende”, skriver Dave Portnoy, grundare av Barstool Sports, på X. 

Utspelet: Borde portas från matcherna

CBS Shireen Ahmed är inne på att Doyel borde bli av med sin ackreditering och därmed stoppas från att bevaka matcherna.

”Nästan alla av mina kvinnliga kolleger och sportjournaliststudenter delar klippet på Gregg Doyel med avsmak. Vi är, med all rätta, rasande och less. Hans ackreditering borde återkallas och platsen borde tas av en journalist som respekterar kvinnor”, skriver hon.

CBS-kollegan Katie Mox:

”Det som hände Caitlin Clark i dag på hennes första presskonferens med Indiana var verkligen äckligt. Jag hoppas att hon får en ursäkt”.

Det har hon också.

Gregg Doyel har gjort avbön, både på sociala medier och i en krönika i Indianapolis Star.

”Caitlin Clark, jag är så ledsen. I dag var jag en del av problemet. Efter att ha gått igenom förnekelse och ilska inser jag nu vad jag sa och hur jag sa det. Det var fel, fel, fel. Jag menar, det var bara fel”.

Doyel menar att hans agerande ligger i linje med hur han är som person. Att han ofta hamnar i obekväma situationer och att han haft liknande jargong med en massa andra idrottare. Idrottare som alla varit män.

”Jag var övertygad om att jag agerat oförargligt tills det att en kvinna som jag respekterar djupt sa till mig ”Men Caitlin Clark är en ung kvinna och man pratar inte med en ung kvinna på samma sätt som med en ung man. Mitt hjärta hoppade till. Nu hade jag insett”.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.