Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nick Rajacic kritiserar Joel Embiids val att spela för USA

För två och ett halvt år sedan lovade NBA-stjärnan Joel Embiid Frankrikes president Macron att han ville spela för det franska landslaget.

Nu är han uttagen till OS – för USA.

– Snacka om sälja sin själ för ett guld, säger SVT:s basketexpert Nick Rajacic. 

Förklaringen bakom Chuks beslut: "Allt har sin tid"
Nick Rajacic under en en sändning med SVT.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Joel Embiid.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN
Joel Embiid.
Foto: MARTA LAVANDIER / AP TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen släppte USA sin baskettrupp till sommarens OS. 

Inte helt oväntat är truppen stjärnspäckad där superstjärnor som Stephen Curry, LeBron James, Kevin Durant och Anthony Davis finns med. 

Med finns också Philadelphias center Joel Embiid. 30-åringen är född i Kamerun och har även ett franskt pass sedan 2022. Enligt flera franska medier, bland annat L'Equipe, skrev Embiid ett brev till landets president Emmanuel Macron där han försäkrade att han bara ville representera det franska landslaget så sent som hösten 2021 när processen för att få ett franskt pass pågick.

Efter diskussioner med franska basketförbundet har jag gjort mitt val. Jag skulle vilja ta stegen för att få fransk naturalisering och därmed vara uttagningsbar för Les Bleus. Jag vill inte spela för något annat landslag”, skrev Embiid i brevet enligt L'Equipe. 

Två och ett halvt år senare är det dock helt andra tongångar.

Joel Embiid har valt bort både Kamerun och Frankrike för att i stället representera USA på landslagsnivå. Han flyttade från kamerun till USA 2016.

SVT:s basketexpert Nick Rajacic är besviken.

– Det är en den största syltrygg-moven jag någonsin sett inom basket, säger han och jämför det med när stjärnan Kevin Durant flyttade från Oklahoma till Golden State Warriors sommaren 2016. 

SVT-experten sågar stjärnan

Rajacic tycker att Embiid borde spelat för Kamerun.

– Vi har en spelare som är född och uppvuxen i Afrika, som sedan blir ett globalt namn. Hade han valt att spela för Kamerun hade han gjort skillnad för all framtid när det kommer till basket i Afrika. 

USA är förstås jättefavorit att vinna OS-guld Paris. 

Nick Rajacic menar att USA lär vinna guld oavsett om Embiid valt att spela för landet eller inte. Han är också kritisk mot internationella basketförbundets regler kring neutraliserade idrottare. 

– Det här vinner ingen på. Om 15 år kommer ingen prata om att Joel Embiid spelar för USA. Ingen bryr sig. Han kommer spela sin 14-15 minuter per match. Jag tycker det är så jävla tråkigt att jag saknar ord, säger han. 

OS i Paris pågår 26 juni till 11 augusti. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.