Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimatalliansen

Märkligt att bryta mot lagen som EU-kandidat

Det är sant att det finns tillfällen där civil olydnad har fått otroligt genomslag, men historiskt sett har dessa metoder främst använts av marginaliserade samhällsgrupper i brist på andra alternativ, skriver Jacob Skarby. 

Ska det bli lättare att byta juridiskt kön? Johan Hultberg (M) tycker att det tar för lång tid i dag. Sarah Kullgren (KD) tycker att riskerna med förslaget inte tas på allvar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jacob Skarby, EU-kandidat Klimatalliansen
Foto: Jaime da Silva
Återställ våtmarker tog sig in på dansgolvet under Charlotte Kallas dansnummer under finalen i Let's Dance 2023.
Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN

SLUTREPLIK. Det är förvånande att Klimatalliansens två toppkandidater känner sig träffade av kritik som inte var avsiktligt riktad mot dem. 

När jag skriver att klimatrörelsen måste bli smartare fördömer jag inte kategoriskt all typ av fredlig civil olydnad. Jag påstår bara att aktioner bör användas sparsamt och vara mycket väl avvägda. 

Det är sant att det finns tillfällen där civil olydnad har fått otroligt genomslag, men historiskt sett har dessa metoder främst använts av marginaliserade samhällsgrupper i brist på andra alternativ. EU-kandidater tillhör inte denna kategori och därför blir det mycket märkligt om de ägnar sig åt att bryta mot lagen med opinionsbildning som syfte.

Därför ställer jag upp

Kanske gör Greta Thunberg rätt i att själv inte ge sig in i partipolitiken. Men när hon i SVT:s Aktuellt 26/3 säger ”Jag känner inte att jag har den hybrisen, att jag tror att jag till skillnad från alla andra skulle kunna ändra saker inifrån” så förmedlar hon något mer än bara det. 

Det låter som att hon tycker att det inte skulle löna sig för någon i klimatrörelsen att engagera sig parlamentariskt. 

När man gång på gång talar om att den rådande politiken och faktiskt också de sittande politikerna inte håller måttet tål det understrykas att dessa beslutsfattare kan och bör ersättas med folk som ser klimatkrisen som det existentiella hot det är. 

Det är därför jag ställer upp i EU-valet.


Av Jacob Skarby

EU-kandidat Klimatalliansen