Annons

Annons

Annons

Ridsport

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt.

På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad.

Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa.

– Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.

Henrik von Eckermann och King Edward vann även världscupfinalens andra omgång – på nytt före Peder Fredricson. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Fredricson, kanske den främste i världen att hitta den snabbaste linjen i en omhoppning, klockades för 45,45 sekunder i omhoppningen på Catch Me Not.

Så långt den snabbaste ritten.

Bara en ryttare kunde slå honom – världsettan von Eckermann. Denne satte allt på ett kort, tog risker men fick King Edward med sig och slog Fredricson med nästan två sekunder.

Annons

"Sätter press på mig"

– Peder sätter verkligen press på mig, men jag ville behålla toppositionen, säger von Eckermann.

Annons

Den vanligtvis så självkritiske ryttarstjärnan hade inget att klaga på.

– Det kändes fantastiskt, varenda språng. Han hoppade helt otroligt och jag red faktiskt så tokigt heller, det kan jag inte säga varje dag, säger von Eckermann till SVT.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona:

– Vilken otrolig styrka och erfarenhet de här två ryttarna har. Att kunna hålla huvudena så kalla här och nu. Gång på gång visar de hur skickliga de är på att formtoppa sina hästar.

Bara sju ekipage nådde omhoppningen och kampen om segern, prispengarna samt en så gynnsam placering som möjligt inför de kommande och avgörande omgångarna i helgen.

Startade sist

Fredricson lotsade till synes utan ansträngning Catch Me Not runt banan. Direkt efter kom landslagskompisen von Eckermann, sist ut i det 31 ekipage stora startfältet i och med segern i onsdagskvällens tidshoppning – och klarade hinderuppsättningen utan problem.

Kvartetten Marcus Ehning, Pieter Devos, Gregory Wathelet, Jill Humphrey och Julien Èpaillard klarade också grundomgången utan nedslag eller tidsfel.

Meriterade ryttare och förhandsfavoriter som schweizaren Steve Guerdat och tysken Christian Ahlmann fick båda två nedslag och får svårt att utmana om slutsegern.

Världscupfinalen avgörs på lördag, över två omgångar med en eventuell omhoppning om segern.

Annons

Efter de två första omgångarna har poäng räknats om till fel. Henrik von Eckermann står på noll fel, Fredricson på 2 fel. Trea är Épaillard på 4 fel. I och med att en rivning ger 4 fel är trion inom ett nedslag.

Annons

– Det var en bra svenskdag i går och i dag. Nu ska vi bara ändra ordningen på lördag, säger Fredricson.

Hur ska du slå von Eckermann?

– Tips mottages vänligen, men man vet aldrig.

Henrik von Eckermann blev förra året första svenska ryttare att vinna världscupfinalen. Peder Fredricson har som bäst kommit trea.

Annons

Annons

Till toppen av sidan