Försökte lura staten på 28 miljoner – döms till fängelse

Två män från Linköping, 27 och 35 år gamla, drev ett företag i syfte att lura staten på miljontals kronor. Nu döms männen till fängelse i tre, respektive fem år.

Två män, 27 och 35 år gamla, har dömts för bland annat grovt skattebrott.

Två män, 27 och 35 år gamla, har dömts för bland annat grovt skattebrott.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Linköping2024-04-18 21:30

De bägge männen drev ett företag i Östergötland som försattes i konkurs i november 2021. På pappret skulle företaget bedriva handel med elektronikprodukter – men Skatteverket kom fram till att bolaget inte bedrev någon egentlig verksamhet. Av förvaltarberättelsen framgick att bristen i boet var närmare 34 miljoner – bestående nästan enbart av skulder till Skatteverket. 

Enligt åklagaren vid Ekobrottsmyndigheten var inte den verksamhet som bolaget bedrev näringsverksamhet – utan bestod av ett brottsupplägg "från början till slut". Syftet var, enligt åklagaren, istället att bedra staten på momspengar genom en gränsöverskridande brottslighet. 

Skatteverket kom i sin utredning fram till att bolaget var en del i ett avancerat skattebedrägeri inom EU – ett av ett flertal liknande skattebedrägerier som uppdagats de senaste åren.

Linköpings tingsrätt delar åklagarens och Skatteverkets bedömningar och anser att det är bevisat att 27-åringen och 35-åringen gjort sig skyldiga till grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott samt grov näringspenningtvätt. 

Om brottsligheten inte hade uppdagats hade det funnits en risk för att staten gått miste om 28 miljoner kronor i skatteintäkter och avgifter. 

Enligt domstolen kände de två männen till – eller borde känna till – att det rörde sig om organiserad brottslighet och att de fick ersättning från ett utländskt konto. Rätten noterar även att männen tog emot instruktioner från en tredje person – en person som de inte visste någonting om.   

Rätten noterar att företagets omsättning på kort tid exploderade – trots att bolaget var i stort sett overksamt. Dessutom framhåller tingsrätten att det i brottsutredningen förekommit falska handlingar i form av ett "kontoutdrag" som var felstavat från Barclays bank.  

Rätten menar att det är "helt uteslutet" att 35-åringen inte skulle ha varit medveten om att hela verksamheten rörde sig om momsbedrägerier.

Både 27-åringen och 35-åringen nekade till brott under rättegången – men enligt rätten är bevisningen övertygande. 27-åringen döms till fängelse i tre år. Han får även näringsförbud i fem år. 35-åringen, som av rätten anses ha varit den mer drivande och som dessutom har dömts för liknande brott tidigare, döms till fängelse i fem år. Han får näringsförbud i sju år.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!