Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Uppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

    19 april 05.45
    TT

    Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. CBS rapporterar också om att Israel attackerat.

    Angreppets omfattning framgår inte.

    Iran uppger att man skjutit ned drönare, skriver AFP, som också rapporterar att tre explosioner ha hörts nära en flygbas i den västligt belägna Esfahan-provinsen.

    Samtidigt kommer rapporter från medier i Iran om att luftrummet över Teheran och andra städer stängts, enligt AP, som också skriver att landets luftvärn aktiverats och avfyrats.

Senaste nyheterna
  • TT
    Nu

    Sålde 1 100 bolag till målvakter – fem åtalas

    De sålde 1 100 bolag till bulvaner, målvakter och personer som tidigare dömts för brott. Nu åtalas tre personer i förmedlingsbolaget för grov ekonomisk brottslighet, enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

    Dessutom åtalas två ytterligare med kopplingar till förmedlingsbolaget och enligt uppgift till Bolagsspecialisten, som tidigare figurerat i kriminella sammanhang..

    Majoriteten av de bolag som förmedlats vidare har försatts i konkurs och i mycket stor skala har bolagen använts som brottsverktyg för kriminella personer, enligt myndigheten.

    De förmedlade bolagens samlade skulder uppgår till cirka sex miljarder kronor.

  • Trifeh Amini
    12.00

    1177 åter i funktion

    Vårdguiden 1177.se fungerar igen förmiddagens driftstörning.

    – Allting fungerar som det ska, säger Annicka Truedsson, pressansvarig på Inera som driver plattformen.

    Driftstörningen upptäcktes vid 10.30-tiden, och strax före 12.00 var tjänsten åter i drift.

    1177 tillhandahåller information, rådgivning, bokning och andra vårdtjänster. (TT)

  • TT
    11.58

    Lösa hästar i London skadade fem personer

    Lösspringande hästar orsakade kaos i London på onsdagen.
    Lösspringande hästar orsakade kaos i London på onsdagen. Foto: Jordan Pettitt/AP/TT

    Londonpolisen har nu fått kontroll på de hästar som uppges ha kastat av sina ryttare under en militärövning och därefter galopperat genom centrala delar av London. Fem personer ska ha skadats i samband med incidenten, enligt The Telegraph.

    Bland andra ITV lade upp filmer där två hästar ses galoppera längs gatorna. The Daily Mail rapporterade om minst fem lösa hästar.

    Djuren ska i panik ha sprungit in i både bilar och bussar. Åtminstone en häst verkade vara täckt i blod. En avkastad soldat från arméenheten Household Cavalry uppges ha hittats skadad.

    Hästarna stoppades ute på en motorväg efter ett par timmars jakt, och de ska nu föras till veterinär.

  • TT
    11.36

    Aten insvept i Saharasand – värsta på flera år

    Stora delar av Grekland har återigen svepts in i sandmoln som följt vindarna från Saharaöknen i norra Afrika. Den gula dimman har lagt sig över huvudstaden Aten men även flera andra städer.

    Molnen orsakar andningsproblem och begränsar också sikten, både till lands och till sjöss.

    – Det är en av de värsta sand- och smutsstormarna vi upplevt från Sahara sedan mars 2018, säger Kostas Lagouvardos, forskare på Atens observatorium.

    Sandvindarna har plågat Grekland även tidigare i vår och då drabbades även Schweiz och södra Frankrike.

  • TT
    11.18

    Teknikstrul för 1177 – sajten ligger nere

    Det går i nuläget inte att logga in på 1177.se, rapporterar Expressen. En driftstörning gör att sajten ligger nere.

    – Du kan inte logga in till e-tjänsterna, säger Annicka Truedsson, pressansvarig på Inera som driver sajten, till tidningen.

  • TT
    11.00

    Galopperande hästar lösa i centrala London

    Londonpolisen försöker få kontroll på lösa hästar i den brittiska huvudstadens centrala delar. Hästarna uppges ha kastat av sina ryttare under en militärövning.

    Bland andra ITV har lagt upp filmer där två hästar ses galoppera längs gatorna. Men The Daily Mail rapporterar om minst fem lösa hästar.

    Djuren ska i panik ha sprungit in i både bilar och bussar. Åtminstone en häst verkar vara täckt i blod.

    En avkastad soldat från arméenheten Household Cavalry uppges ha hittats skadad.

  • Trifeh Amini
    10.21

    Förlust på 74 miljoner för SJ

    Statliga tågoperatören SJ gjorde en förlust på 74 miljoner kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en vinst på 48 miljoner samma period i fjol.

    Bolagsledningen pekar på en sträng vinter som ställde in många avgångar.

    Under mars blev läget bättre och trafiken började gå mer normalt, enligt SJ:s kvartalsrapport. (TT)

  • TT
    10.14

    Israel skickar brigader inför väntad Rafah-offensiv

    Två brigader med reservister som nyligen sattes in vid norra Gazaremsan skickas nu i stället till de södra delarna, meddelar Israels militär, IDF.

    Det tolkas som ett av alltfler tecken på en stundande markoffensiv mot staden Rafah, dit hundratusentals palestinier tagit sin tillflykt.

    Brigaderna har "de senaste veckorna förberett sig på att ge sig in i Gazaremsan", skriver tidningen Haaretz. Men det framgår inte om de ska skickas in på palestinsk mark nu, eller hålla sig på Israels sida av gränsen.

  • TT
    09.57

    Handelsbanken rasar efter delårsrapport

    Det går sämre än väntat för Handelsbanken och ledningen flaggar för åtgärder. Aktien rasar med cirka 10 procent i förmiddagshandeln och hela årets kursuppgång är utraderad.

    Bankens vinst pressas nedåt då räntenetto – vad banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – sjunker. Samtidigt lyfter kostnaderna med 12 procent i första kvartalet.Det oväntat svaga resultatet gör att banken nu flaggar för "ett resolut förändringsarbete i ett högre tempo".

    Handelsbanken, en av de största aktörerna på den svenska bolånemarknaden, redovisar en rörelsevinst på 8,3 miljarder kronor för första kvartalet 2024. Under motsvarande kvartal ett år tidigare låg vinsten på 8,5 miljarder kronor.Räntenettot, det banken tjänade på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, steg till 11,6 miljarder under det senast avslutade kvartalet.

  • Elham Mohamed
    09.22

    Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

    Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

    Till skillnad från 2019 riktades dock majoriteten av explosionerna, 70 procent, mot privatbostäder i fjol. 2019 var motsvarande siffra 40 procent.

    Flest explosioner, 38 procent, skedde i polisregion Stockholm. Där har antalet dessutom fördubblats, från 26 till 52 explosioner, mellan år 2022 och 2023. Näst flest explosioner skedde i region Syd, 26 procent, medan 18 procent skedde i region Väst. (TT)

  • TT
    09.17

    Nordea: Trycket på hushållen lättar

    Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

    ”Mycket faller på plats”. skriver de i en konjunkturrapport.

    ”Trycket på hushåll och företag lättar även om de geopolitiska riskerna kvarstår”, tillägger de.

    Enligt Nordea-ekonomerna har två års stagnation pressat tillbaka resursutnyttjandet i svensk ekonomi, men inte på något dramatiskt vis. De räknar just nu med en svag tillväxt i år på 0,4 procent följt av en tillväxt på 1,9 procent 2025.

    Inflationen väntas falla ned under Riksbankens inflationsmål i år, till i genomsnitt 1,9 procent, och fortsätta ännu djupare ned 2025 till ett genomsnitt på 1,7 procent.

    Nordeas prognos för arbetslösheten toppar i år på 8,4 procent, upp från 7,7 procent i fjol, och sjunker tillbaka till 8,2 procent 2025.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas