Hoppa till innehållet

Teleoperatören Elisas resultat något över väntade

Den finländska teleoperatören Elisa redovisar ett jämförbart ebitda-resultat på 190 miljoner euro för det första kvartalet 2024.

Innehåll från PlantVationAnnons

Utmanar befintlig odlingsteknik för framtidens plantskolor

Johanna Johansson, vd på PlantVation.
Johanna Johansson, vd på PlantVation.Foto: Malin Sikström

En effektiv återbeskogning behövs i den gröna omställningen och plantskolor behöver verktyg för att kunna producera fler skogsplantor. Med en sluten och automatiserad odlingsteknik blir odlingen effektiv och hållbar.

– Huvudfunktionen i vår teknik är att starta upp plantorna, säger Johanna Johansson, vd på PlantVation.

Skogen bidrar till den biologiska mångfalden och är en viktig ersättare till fossila material. Återbeskogning handlar om att återplantera träd efter avverkning samt att utöka jordens befintliga skogsarealer och industrin för trädodling är eftersatt. Man har haft svårt att automatisera och digitalisera produktionen samtidigt som det råder brist på frön. Klimatförändringarna gör att efterfrågan på skogsplantor ökar runt om i världen.

– Plantskolor är idag säsongsbetonade och man odlar bara de månader när vädret tillåter. Det finns återbeskogningsinitiativ med höga målsättningar på att skala upp produktionskapaciteten och där ser vi att vi har en lösning, säger Johanna Johansson, vd på PlantVation.

Odlingsteknik löser utmaningar

PlantVation har utvecklat QS GreenBox, en automatiserad och vertikal odlingsteknik.

– Det är en odlingsmaskin i åtta våningsplan som installeras i en industrilokal där vi kan styra och optimera klimatet, till skillnad från i ett växthus där man är beroende av yttre faktorer. Vi kan förodla upp till två miljoner plantor per omgång och uppemot tolv miljoner plantor per år på endast hundra kvadratmeter, förklarar Johanna.

Genom att optimera klimatet kan PlantVation se till så att frönas grobarhet maximeras och plantskolans produktivitet ökar.

– Huvudfunktionen i vår teknik är att starta upp plantorna och få till en mer processbaserad och kvalitativ odling med högre resultat. Vattenförbrukningen minimeras, energin kan återvinnas med upp till nittio procent och odlingen sker helt utan bekämpningsmedel.

50 miljoner plantor 

I fjol lanserade PlantVation en testenhet som ger plantskolor möjlighet att bekanta sig med tekniken, utvärdera och utföra odlingstester året om.

– Den heter QS GreenBox – Innovation. Vi har levererat den till SCA på hemmaplan men även till ett stort skogsbolag i Sydamerika som verifierar tekniken för eukalyptussticklingar. 

PlantVation verkar med syftet att bidra till viktiga globala utmaningar. Med marknadsmogna produkter och storskalig referensanläggning hos Holmen Skog, där uppemot 50 miljoner plantor har odlats i tekniken, står PlantVation inför en tillväxtresa. Nu inför nästa steg vill man attrahera ny arbetskraft och söka investerare. 

Om PlantVation
PlantVation är ett teknikbolag strax utanför Sundsvall inriktade mot automatiserad och vertikal odlingsteknik. Bolaget grundades 2019 för att vidareutveckla och kommersialisera en teknik med rötter från 1980-talet med en licens från NASA. Med ett internationellt patent jobbar de mot en global marknad.

Läs mer här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PlantVation och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera