Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-03 15:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/varldscupfinalens-succehast-chromatic-dog-i-stallet/

SPORT

Världscupfinalens succéhäst Chromatic dog i stallet

Jill Humphrey klappar sin häst Chromatic BF efter den starka insatsen i den andra rundan. Strax efter trillade hästen ihop och dog i stallet.
Foto: Martin Dokoupil/FEI

USA:s Jill Humphrey och Chromatic BF var världscupfinalen i hoppnings största överraskning.

Inför avgörandet låg ekipaget på femte plats.

Men i natt svensk tid kom beskedet att hästen dött strax efter prisutdelningen i den andra finalrundan.

”Det är med stor sorg vi meddelar att den amerikanska hästen Chromatic BF, riden av Jill Humphrey, har gått bort under FEI World Cup Final”, skriver Internationella ridsportförbundet (FEI) i ett pressmeddelande.

”Efter tävlingen på kvällen den 18 april återvände Chromatic BF till stallet och kollapsade oväntat. Han omhändertogs omedelbart av US Equestrians veterinärpersonal och FEI-veterinärer men kunde inte återupplivas.”

Orsaken till dödsfallet är inte fastställd. FEI meddelar att prover har tagits på hästen i enlighet med FEI:s veterinärprotokoll och en fullständig obduktion kommer att genomföras.

Bara en kort stund före dödsfallet hade Jill Humphrey och Chromatic BF charmat publiken under den andra omgången av världscupfinalen i hoppning i Riyad.

Efter en bra start i onsdagens tidshoppning där de slutade tolva avancerade de uppåt efter torsdagskvällens andra omgång.

Ekipaget var ett av sju felfria i grundomgången, och i omhoppningen på tid var de ett av fyra ekipage som på nytt var felfria.

Deras tid räckte till en imponerande tredje plats bakom de två svenska stjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson. Något som innebar att Jill Humphrey och Chromatic BF låg femma inför lördagens avgörande. Något ingen hade räknat med på förhand.

Men glädjen förbyttes snabbt i sorg för ryttaren Jill Humphrey bara en kort stund efter prisutdelningen efter att ekipaget återvänt till stallet.

Det här var amerikanskan Jill Humphreys tredje världscupfinal men hennes första tillsammans med den 13-årige valacken Chromatic BF.

Till vardags driver Jill Humphrey, som kommer från Sacramento, Kalifornien, ett försäljningsstall. Hon har inte representerat USA i något mästerskap.

Läs mer: Svenska stjärnorna i en klass för sig i världscupfinalen

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Martin Dokoupil/FEI