Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

Spelar huvudrollen i Viaplays ”Allt och Eva”

Publicerad 2024-04-19 06.00

En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn.

Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi ”Allt och Eva”.

– Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.

I ”Allt och Eva” spelar Tuva Novotny titelrollen som Eva, en ensamstående kvinna som väljer att bli gravid med hjälp av assisterad befruktning. Men när hon besöker kliniken i Köpenhamn bestämmer hon sig för att göra det förbjudna – ta reda på vem donatorn är.

Tycke uppstår och de inleder en relation, med den lilla detaljen att donatorn Mads inte vet att Eva redan väntar hans barn.

– Han vet ingenting, vilket ju är ett recept för katastrof. Men även om det är den tematiska handlingen så handlar serien om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Tuva Novotny.

Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplay-serien "Allt och Eva".

Tillspetsad

Evas liv präglas av ett ganska stort mått av ensamhet, och ett jättestort behov av kontroll. Något Tuva Novotny känner igen från sitt eget liv:

– Eva är såklart väldigt tillspetsad. Men när jag var yngre försökte jag också räkna ut hur det skulle bli, bara för att jag var så rädd för hur det skulle gå. Därför kunde det bli en sådan fruktansvärd katastrof när det inte blev som man tänkte, säger hon och fortsätter:

– Även om Eva fattar en serie beslut som är mer hysteriska än vad man själv är van vid, så känner jag igen det.

Även om mörkret får ta plats är ”Allt och Eva” i stora delar en komedi. Den genren har Novotny inte på allvar närmat sig sedan hon jobbade med regissören Ulf Malmros i filmer som ”Smala Sussie” i början av 2000-talet.

– Jag tror att jag har ett slags direktkanal och kärlek till genren men jag har inte praktiserat den på länge. Det var superläskigt eftersom serien är skriven som en situationskomedi, säger Novotny.

Tuva Novotny och Sissela Kyle.

”Rik” komedi

För manus och regi står Johanna Runevad, som tidigare bland annat gjort SVT:s ”Falkenberg forever”. När Sissela Kyle läste manuset till ”Allt och Eva” visste hon direkt att hon ville spela rollen som Evas nypensionerade mamma Ingrid.

– Jag tyckte att det var oerhört bra. En romantisk komedi som är originell, djärv, modig, urkul, superjobbig, mörk. En rik serie, säger hon.

Kyle hoppas att publiken ska känna igen sig i ”Allt och Eva”.

– Och att de verkligen ska skratta, gråta, rysa av obehag och känna pinsamhetens rodnad på kinderna, säger hon.

Följ ämnen i artikeln