Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Basketpanelen: ”Inte råd att vara så anonyma”

Norrköping och Borås gick segrande ur de första semifinalerna. 

Expressens basketpanel försöker reda ut varför det blev så och vad som förväntas i de dubbla matcherna under fredagskvällen. 

 100 poäng – men det imponerade mest

 Så plockade de bort stjärnan

 Spelarna som måste steppa upp: ”Kan inte vara så anonyma”


Se SBL-semifinalerna på Expressen här 

Luleås Jonatan Arvidsson är en av spelarna som måste steppa upp, menar Expressens basketpanel
Foto: ARON BROMAN / BILDBYRÅN

Norrköping vann rätt bekvämt sin första semifinal mot Luleå. Vad var det som stack ut?

JOHANNES CEDERBLAD

Att Norrköping lyckades göra 100 poäng i en semifinal är imponerande, men vad jag tar med mig från matchen är lagets försvar. Hela laget spelade men en otroligt hög intensitet och gav firma Arvidsson/Hansson väldigt lite utrymme att jobba på. Här ser vi verkligen styrkan hos Dolphins. De kan rotera med väldigt många spelare och orkar således sätta press på Luleå matchen igenom. Samtidigt levererar bänken även offensivt (39 poäng). Jag tror coach Riipinen är väldigt nöjd med lagets prestation.

JONTE KARLSSON

Framförallt den intensitet och det fokus Norrköping kom med. Deras försvar var väldigt högt och aggressivt och de var extremt bra på att lägga det högt upp i banan så att Luleå inte skulle få skjuta treor som de vill. Dessutom var deras anfallspel mycket bättre än Luleås i och med att de fick fart på bollen och dribblade mindre än sina motståndare. Jag tror även att Luleå ganska snart insåg att de inte hade med saken och göra och därför fokuserar mer på match två i dag. De borde nu lärt sig vad de skall upp mot och jag tror vi får se en helt annan matchbild från norrbottningarna.

JOHANNA DAHLÉN

Norrköping hade bestämt sig att komma ut och stänga ner Luleå totalt, vilket de gjorde. Sättet de styrde upp i försvar och gav Luleå väldigt lite var starkt och de fick förstå att de måste upp en nivå till för att ha en chans mot detta Norrköping. Samtidigt levererade de offensivt från både startfemman och bänken, vilket är den enorma styrkan de har. När allt funkar som det gjorde för Norrköping, då är de extremt svårslagna.

Dagen efter åkte Borås upp till Jämtland och knep match ett, varför blev det så? 

JOHANNES CEDERBLAD

Trots bortaplan var det Borås som kopplade greppet direkt och hade ledning med 16 poäng i halvtid. Även om Jämtland kröp lite närmare i andra halvlek och skakade om matchen lite var det ändå inte riktigt nära. Borås gjorde ett bra jobb med att plocka bort stjärnan Tra Holder, som producerade blyga fyra poäng och en assist. Om Jämtland ska kunna utmana om en finalplats måste Holder komma upp i sina normala nivåer.

JONTE KARLSSON

Borås hade gjort sin läxa taktiskt och hade en väldigt bra offensiv plan där de konstant utnyttjade de missmatch och byten i försvar som Jämtland bjöd på. De hade defensivt även stort fokus på Tra Holder som ofatst är den kreatör och enskilt viktigaste spelaren hos jämtarna. Ludde Johansson med flera störde honom väldigt mycket och han gjorde faktiskt en usel insats när det var som viktigast. Dessutom tappade han humöret och såg inte ut att vara i balans. Är dock övertygad om att både Holder och Jämtland kommer ut med ett bättre fokus i match två och jag tror att det kan bli en lång serie mellan de här två lagen.

JOHANNA DAHLÉN

Jag minns när de möttes i Östersund mot slutet av säsongen och vi sände den. Borås fokuserade på helt fel saker, var irriterade och fick inte alls till sitt spel. Det var en annan historia i onsdags. Sen vet de vad som är viktigt när man möter Jämtland, stoppa Tra Holder, och det kan man verkligen säga att de lyckades med.

Ikväll väntar dubbla semifinaler, vad förväntar du dig från dem? Finns det någon spelare som behöver steppa upp?

JOHANNES CEDERBLAD

I returen i Norrköping förväntar jag mig att se en jämnare match 2 där Gustav Hansson och Jonathan Arvidsson steppar upp. De har inte råd att vara så anonyma som de var sist. De måste skapa betydligt mer rörelse i anfall. 6 av 32 från tre håller inte i en semifinal. I Östersund blir det lite av en måstematch för Jämtland. Att åka till Borås med två hemmaförluster skulle vara riktigt tungt. Men precis som jag skrev ovan måste då Tra Holder steppa upp.

JONTE KARLSSON

När det gäller förlustlagen så förväntar jag mig att de båda kliver upp i både aggressivitet och attityd, det går inte att vara flata i ett slutspel som de var i den första matchen. Sen tror jag även att coacherna Larsson och Chuk har ett jobb att göra som ändrar hur de spelar försvar. Bägge lagen släppte in alldeles för mycket poäng för att det skall vara hälsosamt.

Holder i Jämtland måste upp flera klasser om han vill vara nämnd som en av SBL:s bättre importer. I Luleå måste guardparet Gustav Hansson/Jonatan Arvidsson också prestera bättre utan boll samtidigt som hela laget måste upp försvarsmässigt.

JOHANNA DAHLÉN

Egentligen förväntar jag mig att både Luleå och Jämtland kommer ut på helt andra sätt och det är den stora grejen. Det är semifinaler, det behövs mycket mer och förhoppningsvis väntar met spännande matcher än vad vi fick se. Gällande spelare är det svårt att inte säga Tra Holder, som varit ett sådant offensivt hot under hela säsongen. Det behöver han fortsätta att vara. 


Streama hela slutspelet på Expressen:
Fredag 19 april 19.04, Norrköping-Luleå (semifinal 2 av 7)
Fredag 19 april 20.04, Jämtland-Borås (semifinal 2 av 7)
Söndag 21 april 16.04, Borås-Jämtland (semifinal 3 av 7)
Måndag 22 april 19.04, Luleå-Norrköping (semifinal 3 av 7)
Onsdag 24 april 18.45, Studiosändning Borås-Jämtland (semifinal 4 av 7)
Onsdag 24 april 19.04, Luleå-Norrköping (semifinal 4 av 7)

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.