Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stryktipset

Championship bjuder på härliga skrälldrag

Både Manchester City och Arsenal känns som storfavoriter i fara, men det finns ännu bättre skrällar att hitta i The Championship där både Norwich och Birmingham ser ut att bli alltför överskattade av det svenska folket.

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 96-raderssystem

ANNONS: Köp en andel i Dybbans Stryktipssystem (160 kronor) 

ANNONS: Köp en andel i Johan Meijers Stryktipssystem (78 kronor) 

Foto: PHIL NOBLE / BILDBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

■■ Lördagens Stryktips rivstartar med en FA-cupsemi på Wembley mellan Manchester City och Chelsea. För att sedan följa upp med ett titeljagande Arsenal på Molineux. 

Jag tycker det finns skrällchans i båda de här matcherna, där City gick tunga 120 minuter i strafförlusten mot Real Madrid i onsdags och möter ett Chelsea som gjort sina bästa insatser mot just de ljusblå under säsongen. 

Arsenal har i sin tur sett betydligt tröttare ut på slutet och gått mållösa från två raka matcher. Nu måste de framåt för tre poäng och det kan passa ett kontringsstarkt Wolverhampton perfekt. 

Det blir inte mina bästa skrälldrag, men de ligger där och jäser i bakgrunden. I övrigt väntar två ytterligare PL-matcher, massa Championship och en allsvensk drabbning från Malmö. 

Här är mina tidiga tankar och drag:


■■ Match 6. Min bankspik denna runda blir som sagt varken Man City eller Arsenal, inte heller överlägsna Malmö, utan Southampton. Det såg ut som tåget hade gått för The Saints för att lösa topp 2, men efter flera segrar på raken samtidigt som lagen där uppe börjat tappa poäng så finns plötsligt alla möjligheter. Med allt att vinna har Russell Martin sett till att styra skutan åt rätt håll och jag stänger inte dörren för att Southampton tar en av direktplatserna till PL. Men då måste trepoängarna även fortsatt staplas på hög. Något de borde lösa mot Cardiff. 

Walesarna är ett tämligen mediokert lag som enligt den underliggande statistiken snarare borde slåss om kontraktet än att ligga på en bekväm mittenplacering. The Bluebirds har haft medstuds i flera matcher, men när det inte finns någonting kvar att spela om borde Southampton bli en svår nöt att knäcka. Offensiven är väldigt svag hos värdarna som skapat väldigt få målchanser på slutet och sällan kommer över 1 i xG. Jag håller The Saints som det klart bättre laget och hoppas att tvåan glöms bort när andra storlag finns med på kupongen. 

Southampton är min bank.


■■ Match 8. QPR började slappna av för tidigt. Efter bara en pinne på de tre senaste matcherna är de plötsligt indragna i streckstriden om nytt kontrakt igen. Insatserna har dock inte varit så fruktansvärt dåliga och här hemma på Loftus Road brukar de hålla ihop det och har stått för ett gäng riktigt bra matcher under våren. På samma nivå behöver Cifuentes få sitt manskap att prestera hela vägen in i mål. Under lördagen ger jag The Hoops god segerchans. 

Preston har nämligen checkat ut. Torsken hemma mot Norwich blev droppen. Mot Southampton senast ställde de bara ut skorna och låg under med 0–3 efter en halvtimme. 

Noll hörnor, ett skott mot mål, 20% bollinnehav och 0,06 i xG kan vara en av de sämsta prestationerna vi har sett i The Championship den här säsongen. 

Det skulle förvåna mig något oerhört om Preston kavlar upp ärmarna och lyfter sig i de få omgångar som återstår. Här väger motivationen över så det förslår till vänster och jag tror att värdarna tar tag i detta från start. Preston får finna sig i att agera statister i London. 

Här har QPR toppchans att ta ett stort kliv mot nytt kontrakt. Jag spikar ettan runt 50%. 


■■ Match 7. Norwich går poängmässigt starkt, men har också haft en del flyt som fått med sig alla poängen i flera spelmässigt jämna matcher på slutet. Överpresterandet av Expected Points luktar skumt och när lädret slutar studsa de gulgrönas väg kommer en hel storm av negativ retroaktiv utdelning rakt i plytet. Sånt brukar kosta i slutändan. 

Så länge lördagens motståndare, Bristol City, håller stjärnduon Sara/Sargent i schack tror jag att Norwich får svårt att bryta ned gästernas ramstarka försvar. Bristol City gör sig nästan alltid bäst i den här typen av uppgifter där de får slå ur underläge utan något att förlora. Liam Manning är en spännande lightversion av Gary O’Neil i Wolves och jag ser verkligen fram emot att följa Mannings framfart nästa säsong. Med tanke på hur starkt de rödklädda gått sedan han tog över bör även Norwich få problem. Jag anser att det svenska folket går bort sig när ettan streckas upp över 65%. 

Spelvärda X2 borde värderas högre och för den vågade kan Norwich till och med vara ett fräckt avslag. Jag börjar med X2 och tar ett sent beslut om ettan.


■■ Match 9. Birmingham vann med 3–0 hemma mot Coventry i lördags. Tre blytunga poäng i jakten på nytt kontrakt och Blånäsorna är nu över strecket igen. Den matchen passade Birmingham perfekt där de med minimalt bollinnehav kunde ligga lågt och kontra sönder ett mer spelande Coventry. Nu väntar en helt annan matchbild mot seriens köttmur Rotherham. 

Det är inget snack om att värdarna är det sämsta laget i The Championship på år och dagar, men att de skulle vara utan motivation tycker jag mig inte se på prestationerna. De har ändå hållit nere siffrorna hyfsat och spelat målmässigt jämna matcher. Slog dessutom Millwall, som då var högmotiverat, här hemma på New York Stadium för ett par veckor sedan. Här ligger all press på Birmingham och jag är inte så säker på att de har nycklarna för att navigera igenom den här bussen. 

Oddset på tvåan är riktigt lågt, runt 1,60, och det köper jag inte. Motivationsodds i England blir ofta överdrivna då mentaliteten inte är densamma som i sydeuropa där lag bara kan lägga sig och dö om de inte har något att spela för. 

Tvåan ser ut att bli för högt streckad här och då smaskar jag på med alla tecken och jagar skräll. 

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 288-raderssystem

ANNONS: Köp en andel i Dybbans Stryktipssystem (160 kronor)

ANNONS: Köp en andel i Johan Meijers Stryktipssystem (78 kronor) 

• • •

SPIKEN

Southampton (match 5)

Southampton ser starka ut när det gäller som mest och ett avsågat samt överpresterande Cardiff bör inte bli några problem. Tvåan är en stabil spik i Wales.

SKRÄLLEN 

Bristol City (match 7)

När Bristol City får ligga lågt och spela på omställningar trivs de som allra bäst. Ett skakigt Norwich går definitivt inte så säkra som tipparna tycks tro. X2 måste finnas med i ekvationen.

FAVORIT I FARA

Birmingham (match 9)

Man ska inte dra för stora växlar av Birminghams 3–0-seger mot Coventry. En helt annan matchbild, där The Blues brukar vantrivas, står för dörren mot Rotherham. Jag ser inte tvåan som en given spik, snarare tvärtom.

ANNONS:
Expertens systemförslag:

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.