Facket kräver extern granskning av Anna Kinberg Batra

Publicerad 2024-04-19 10.02

Facket på Länsstyrelsen i Stockholm larmar om Anna Kinberg Batras ”toxiska ledarstil” och ”härskarteknik”.

Nu väcks krav på extern granskning av missförhållanden kring landshövdingen.

– All vår ärendehantering hamnar i skymundan och färgas av förtroendetappet, säger huvudskyddsombudet Anna Davis.

Anna Kinberg Batra skriver i en kommentar att hon är ”medveten om kritiken”.

Turbulensen kring landshövding Anna Kinberg Batra och Länsstyrelsen i Stockholm fortsätter. Aftonbladet har avslöjat hur Kinberg Batra anställt två vänner till toppjobb på myndigheten – anställningar som nu utreds av JO, Justitieombudsmannen.

Anställda på myndigheten upplever att problemen på arbetsplatsen med landshövdingen har vuxit. Det framgår i ett mejl som Aftonbladet har tagit del av, som skickats från Anna Davis, huvudskyddsombud på arbetsplatsen till HR-chefen Anne-Li Nagy och avdelningschefen Håkan Larsson.

”Bland medarbetarna har förtroendet för vår landshövding dalat och det tillsammans med att förtroendet för myndigheten sjunker utanför huset får flera medarbetare att må dåligt och tvivla på Länsstyrelsen som en attraktiv arbetsgivare.” står det.

”Situationen är en helt annan”

Trots upprepade möten upplever facket inte att situationen har blivit bättre.

– Vi får rapporter i huset om att förtroendet för vår landshövding inte är särskilt högt och att det inte känns rätt att se när hon sitter hos TV4 och pratar om verksamheten, att vi behöver se över rutiner. Vi har rutiner, vi har policydokument som hanterar eventuella jävsituationer och intressekonflikter. Det gäller bara att följa dem, säger Davis.

I mejlet listar huvudskyddsombudet följande problem med Kinberg Batras ledarskap:

  • Attityd och beteende, otrevligt bemötande och härskarteknik.
  • En toxisk ledarstil som gör avtryck i organisationen.
  • Utsuddade gränser mellan den utåtriktade verksamheten och den operativa verksamheten.
  • Otydlighet i beredning, delegation och beslut.
  • Anställningsförfaranden som går vid sidan av etablerade strukturer och policydokument.

Kräver extern granskning

Den andra delen handlar om problem med dålig ekonomi och bristande resurser på arbetsplatsen. Aftonbladet har i flera artiklar skrivit att Anna Kinberg Batra själv gått ut och meddelat sparkrav till medarbetarna.

Kritiken är därför stor när det samtidigt inrättas nya tjänster med höga arvoden och när länsöverdirektören köps ut för över två miljoner kronor.

I ett första steg föreslår facket att företagshälsovården granskar situationen. Om inte det accepteras finns möjligheten att gå vidare till Arbetsmiljöverket för granskning.

– I det här läget kan vi behöva stöd av en extern part som granskar, intervjuar och kommer med en handlingsplan, säger Anna Davis.

Varför känner ni er nödgade att ta det här steget?

– Situationen är en helt annan än när vi inledde dialogen i mars. Då hade vi fortfarande en länsöverdirektör, som vi talat med. Nu står vi utan direktör, som dessutom var skicklig, erfaren och kände hela verksamheten.

– Det är också annorlunda nu eftersom vi har de här stora besparingskraven och samtidigt får vi ta del av nya tjänster med höga arvoden och utköpet av länsöverdirektören.

Kinberg Batra: Medveten om kritiken

Ser du framför dig att Anna Kinberg Batra kan sitta kvar som landshövding?

– Vad vi behöver är en lugn och trygg arbetsmiljö med fokus på vår breda verksamhet och det så snart som möjligt. Just nu är det dessutom många i huset som arbetar uteslutande med ärenden kopplade till media och det i en redan ansträngd situation.

Anna Kinberg Batra avböjer intervju men skickar genom kommunikationschefen på Länsstyrelsen i Stockholm en kommentar om fackets önskemål om extern granskning.

”Jag är medveten om kritiken och angelägen om att Länsstyrelsen Stockholm är en bra arbetsplats med god arbetsmiljö. Det pågår sedan tidigare dialog i samverkan. Huvudskyddsombudet har nu efterlyst en extern granskning. Detta önskemål har vi diskuterat i ledningsgruppen och kommer att genomföra i samverkan med parterna.”

Anna Kinberg Batra.