LISTA: 7 bra filmer att streama och hyra

Iranska mullor, Imperiet, dragartister och Disneymys

Publicerad 2024-04-19 11.25

Aftonbladet Nöjes filmprofiler plockar ut sju bra filmer på streaming- och hyrtjänsterna som du borde se.

”Monster”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Monster

Vem är det som är monstret? Frågan får olika svar i den här skickligt raffinerade berättelsen av Hirokazu Kore-eda, med olika synvinklar. En intressant inblick i en japansk skolvärld i en småstad, där de olika perspektiven lägger till saker och fakta. En del svar, fler frågor. Fint filmberättande. Ryuichi Sakamoto skrev den vemodiga musiken innan han avled tidigare i år.  (Jens Peterson)
Nytt på TriArt Play.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Son of the mullah

Under snart tjugo har Nahid Persson Sarvestani gjort dokumentärfilmer som visat vad som gått snett i hennes förra hemland Iran efter revolutionen 1979. Här handlar det om Ruhollah Zam, aktivist och journalist, som levde i exil i Paris. Det lite överraskande med honom är att han är son till en av de religiösa mullor som stod Khomeini allra närmast. Trots att vi vet att det slutar med en avrättning, är vägen dit stundtals spännande som en politisk thriller.  (Jan-Olov Andersson)
Nytt på TriArt Play.


”Ett hjärta är alltid rött”.
Stor värme, humor och charm som samtidigt inte skönmålar verkligheten

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Ett hjärta är alltid rött

Imperiets korta men inflytelserika karriär skildras i en sympatisk dokumentär som samtidigt tar pulsen på 80-talets Sverige. Nya intervjuer blandas med arkivmaterial, en del tidigare opublicerat, som sparkar upp dörren till 80-talets musikscen såväl som politiska klimat. Det är en tilltalande skildring med stor värme, humor och charm som samtidigt inte skönmålar verkligheten. Men det ofta hastiga berättandet kräver att man på förhand känner till bandets uppgång och fall. (Sofia Bergström)
Nytt på TriArt Play från måndag.


”Dogman”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Dogman

Det börjar med att polisen stoppar en stor skåpbil. Där sitter en dragartist (Caleb Landry Jones) och bilen är full av hundar. I arresten får Doug, som mannen heter, prata ut med en psykolog (Jojo T Gibbs) och i återblickar får vi se hans livs historia. Under två tredjedelar är filmen oväntat underhållande på ett lite galet sätt och Jones är hela tiden mycket övertygande. Men allra mest imponerar de många hundar som är med i filmen. (Jan-Olov Andersson)
Nytt att hyra.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Emily the criminal

Parallellt med det oskyddade jobbet som matbud lever Emily (Aubrey Plaza) en hetsig tillvaro, hårt driven av ambitionen att betala de astronomiska studieskulderna. Efter ett tips om hur hon kan tjäna snabba pengar dras hon in ett nät som blir omöjligt att ta sig ur. En klassisk thriller där inte mycket nytt under solen händer, men det som händer engagerar, ger stresspåslag och magont. Skådespeleriet lyfter filmen ett snäpp. (Emma Gray Munthe)
Nytt på Netflix, finns även att hyra.


Ett småmysigt, småkul och småspännande familjeäventyr

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Önskan

Tonåriga idealisten Asha upptäcker att kung Magnifico inte är den gode ledare han utgett sig för att vara, och inte har för avsikt att förverkliga de önskedrömmar han samlat in från riket Rosas invånare i särskilda ceremonier. Tillsammans med en brokig vänskara uppviglar Asha folket med lagom mäktiga och stompiga kampsånger. Ett småmysigt, småkul och småspännande familjeäventyr om att vi människor hör ihop och att förändring är möjlig om vi går ihop.  (Emma Gray Munthe)
Nytt på Disney +.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Stöld

Ann-Helén Laestadius hyllade roman från 2021 om hat mot samer har blivit film på Netflix, en sorts skoterburen deckare med nedärvt vemod och en tydlig social agenda. Autencitet har varit ett ledord i produktionen, det är tydligt. ”Stöld” övertygar och berör, och är oerhört vacker att se på. Även om vissa aspekter av historien känns outvecklade och som att berättelsen genar lite. (Karolina Fjellborg)
Finns på Netflix


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln