Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT

Tips för tv-helgen – Mattias Bergqvist guidar dig

Svårt att välja vad du ska titta på i helgen?

Här tipsar Expressens tv-kritiker Mattias Bergqvist om serier, filmer och tv-program på bland annat SVT Play, TV4 Play, Netflix, Prime Video samt HBO Max, Disney Plus och Apple TV Plus

David Dencik som Lars Norén i ”Smärtpunkten”.
Foto: Niklas Maupoix / SVT

”Smärtpunkten” (19 april, SVT Play)

Miniserie, tre avsnitt, baserad på Elisabeth Åsbrinks bok med samma titel. Om arbetet med med pjäsen ”7:3”, David Dencik gör rollen som Lars Norén, medan Maria Sid spelar Isa Stenberg. Regissören Sanna Lenken och filmfotografen Jonas Alarik hittar ett uttryck som fascinerar: Nära och verkligt, nära nog dokumentärt.

”Fotbollens historia” (21 april, SVT Play)

Efter ”Hockeyns historia”: Fotboll. Även denna gång gör Jens Lind och Albert Svanberg ett utmärkt jobb med att hitta rätt arkivmaterial och mixa det med nya intervjuer. Intressant från första stund. Efteråt: En önskan om Lind och Svanberg genast ska ta sig an andra stora sportögonblick.

Madeleine Martin i ”Jana – Märkta för livet”.
Foto: Johan Paulin / Prime Video

”Jana – Märkta för livet” (19 april, Prime Video)

Serie som baseras på Emelie Schepps första roman om åklagaren Jana Berzelius. Felix Herngren och Henrik Björn regisserar, Madeleine Martin spelar huvudrollen. Det är hennes gestaltning som stannar kvar; en magnetisk närvaro som gör att blicken dras till henne var än hon är i bilden.

”The Jinx – part two (22 april, HBO Max)

Inte lika start som ”The Jinx: The Life and deaths of Robert Durst” från 2015 – vilket käftsmäll dokumentärserien ändå var – men Andrew Jareckis uppföljare, sex avsnitt, gör exakt vad som förväntas.

”Bullshit” (19 april, Prime Video)

Dansk serie som utspelas under Köpenhamns MC-krig i mitten av 1980-talet. Alba August och Marco Ilsø gör huvudrollerna som paret som står mitt i konflikten. Regisseras av Milad Alami.

”Rebel moon part two: The scargiver” (19 april, Netflix)

Uppföljare till Zack Snyders rymdactionfilm. Första var en axelryckning, här det om att Snyder fortsätter berätta Kora, spelad av Sofia Boutella, och hennes uppror. Tröttsamt och tråkigt.

”Jane” – säsong 2 (19 april, Apple TV Plus) 

Familjeserie inspirerad av Jane Goodall.  Ava Louise Murchison gör rollen som nioåriga Jane, som gör sitt bästa och allt för att rädda utrotningshotade djur.

”Furia” – säsong 2 (19 april, Prime Video)

En ny terrorkomplott ska stoppas. Marie Wilmann och Pål Sverre Hagen fortsätter att spela huvudrollerna i norska serien var andra säsong skulle ha sänts på Viaplay men som såldes till Prime Video.

Tuva Novotny och Sissela Kyle i ”Allt och Eva”.
Foto: Ulrika Malm / Viaplay Group

”Allt och Eva” (21 april, Viaplay)

Serie skriven och regisserad av Johanna Runevad med Tuva Novotny i huvudrollen som Eva. Hon reser till Köpenhamn för att ”skaffa barn på egen hand på en klinik”. Väl där söker hon upp spermadonatorn Mads. Bengt Braskered, Sissela Kyle, Sanna Sundqvist och Jason Diakité finns på rollistan. 

”Jon Henrik Fjällgren – mina världar” (21 april, SVT Play)

Dokumentär i vilken Jon Henrik Fjällgren berättar om sin uppväxt – bland annat besöker han hemstaden Cali i Colombia. På det, i alla fall enligt SVT: ”En titt bakom kulisserna på Melodifestivalen och vardagsliv bland renar och fjäll.” 

”Secrets of the octopus (22 april, Disney Plus) 

James Cameron är exekutiv producent för National Geographic-serien ”secrets of...”. I den här delen står bläckfisken i fokus. Skådespelaren Paul Rudd är de tre avsnittens berättarröst. 

”Den stora älgvandringen” (22 april, SVT Play)

Sjätte säsongen och sjätte gången som SVT satsar på att visa älgarnas vandring för att ta sig till rikare betesmarker. Det är vad det är, som man säger. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.