Genebilder på en hund och källare.
Genebilder på en hund och källare. - Foto: Janerik Henriksson/TT/Pexels

Man höll hund instängd i mörk källare utan dricksvatten

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.


En man i 20-årsåldern har förbjudits att ha hand om djur, efter att vid flera tillfällen ha haft en bristande djurhållning av hundar.

Det hela började sommaren 2023 då Länsstyrelsen gjorde en kontroll av mannens djurhållning, efter en inkommen anmälan.

Höll hunden instängd i källare utan dricksvatten

Vid den första kontrollen kunde länsstyrelsen konstatera att hunden som mannen tog hand om hölls instängd i en källare och ett garage. Hunden hade inte tillgång till dricksvatten, miljöberikning eller dagsljusinsläpp på dessa platser.

Länsstyrelsen såg även att det fanns skaderisker i utrymmena, bristande ventilation samt trolig burhållning.

Det framkom även under första kontrollen att hunden var dräktig, men mannen i 20-årsåldern visste inte hur långt gången hon var då hon flyttats runt mellan flera hem.

Länsstyrelsen bedömde att mannen brustit i sin djurhållning och fick krav på sig att åtgärda bristerna.

Veterinärens varning – godiset som kan göra din hund sjuk

Det ska du aldrig göra mot din hund – enligt veterinären: "Gör ont"

Vid en uppföljande kontroll var tiken undernärd och fortfarande instängd

Vid en uppföljande kontroll senare samma sommar hade hunden fått sina valpar. De hölls fortfarande i ett garage och renhållningen var inte bra. Länsstyrelsen konstaterade även att tiken var underviktig och att hon inte fått mat nog för att tillgodose sina behov.

Utöver att garaget inte var en trygg plats för tiken och hennes valpar saknades tillgång till torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter samt miljöberikning, skriver Länsstyrelsen i sitt beslut som Nyheter24 tagit del av.

Mannen tyckte han skötte hundarna bra

När Länsstyrelsen försökte förklara bristerna för mannen i 20-årsåldern så kunde han inte förstå vad som var fel. Han ansåg att garaget var en trygg plats och menade att hundarna hade det bra och att det blev smutsigt med så många valpar.

Under hösten 2023 beslutade Länsstyrelsen att mannens skulle göra sig av med hundarna genom att överlåta eller sälja dem.

Under våren 2024 så förbjöds mannen att ta hand om djur, oavsett djurslag.

Här är hundraserna som lever längst – ny studie

Tjocka hundar blir vanligare – felet många ägare gör

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!