Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-28 15:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/annika-norlin-far-sveriges-radios-romanpris/

BÖCKER

Annika Norlin får Sveriges Radios romanpris

Annika Norlin.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Författaren och artisten Annika Norlin tilldelas Sveriges Radios romanpris för sin debutroman ”Stacken”, rapporterar Kulturnytt i P1.

Vinnaren av Sveriges Radios romanpris utses av en lyssnarjury. I år går priset till författaren och artisten Annika Norlin och hennes roman ”Stacken”, som enligt motiveringen är ”en berättelse som med känslighet och ett rikt språk beskriver olika människors levnadsvillkor”.

– Det känns jättekul, jag blev väldigt glad. Det är extra kul att det är en lyssnarjury. Kring andra slags priser kan det ofta uppstå ett slags konsensus i en viss klick av samhället kring vad som är bra eller inte, säger Annika Norlin till TT.

Norlin har tidigare skrivit novellsamlingen ”Jag ser allt du gör” (2020). För debutromanen ”Stacken” har hon även tilldelats Vi:s litteraturpris.

Sveriges Radios romanpris instiftades 1993 och delas årligen ut till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är 30 000 kronor.

Tidigare i veckan har också Judith Kiros tilldelats Sveriges Radios lyrikpris för diktsamlingen ”Det röda är det gränslösa”, och Zhiwar Rashid Sveriges Radios novellpris för den specialskrivna novellen ”Och kulorna ska jag ta hand om tills vi ses igen”.

Läs mer:

Judith Kiros får Sveriges Radios lyrikpris

Annika Norlin får Vi:s litteraturpris