Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-23 18:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kina-tvingar-apple-att-ta-bort-mobil-appar/

EKONOMI

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Foto: Martin Meissner/AP

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Åtgärden är ett svar på påtryckningar från kinesiska myndigheter, som ser apparna som hot mot rikets säkerhet.

”Vi är skyldiga att följa de lagar som finns i länder där vi har verksamhet, även om vi inte håller med”, skriver Apple i ett uttalande.

Förutom Whats App och Threads – från Facebook-ägaren Meta Platforms – har i och med detta meddelandetjänsterna Signal och Telegram försvunnit ur den app-butik som finns tillgänglig för Iphone-användare i Kina.

Ordern från kinesiska myndigheter kommer sedan Bidenregeringen försöker genomdriva ett förbud mot den populära appen TikTok, som ägs av det Pekingbaserade internetbolaget Byte Dance. Även i USA anges hot mot rikets säkerhet som ett motiv för att plocka bort TikTok ur de amerikanska användarnas mobiler.

Kina är efter USA den största Iphone-marknaden i världen och även det land med störst tillverkning av Apples produkter.

Läs mer: Så kontrollerar du barnets skärmtid

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Martin Meissner/AP