Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-02 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ekonom-oroligheter-i-mellanostern-bor-inte-skramma-riksbanken/

EKONOMI

Ekonom: Oroligheter i Mellanöstern bör inte skrämma Riksbanken

Foto: Jesper Frisk/TT

Det enda hotet mot den förväntade räntesänkningen har uppgetts vara kronkursen och oroligheter i omvärlden. Men den senaste veckans utveckling är inte tillräcklig för att skrämma Riksbanken, tror SEB-ekonomen Robert Bergqvist.

I samband med det positiva inflationsbeskedet förra veckan slog en i stort sett enig kår av bankanalytiker fast att svenskarna kan vänta sig en första sänkning av styrräntan i maj. Det enda som skulle kunna få Riksbanken att fega ur är en kraftig försvagning av kronan eller ökad oro i omvärlden.

Sedan dess har Iran gått till angrepp mot Israel med en omfattande luftattack, och Israel uppgavs på fredagsmorgonen ha svarat på angreppet efter rapporter om explosioner i Iran.

Nyheterna fick Asienbörserna att darra och Stockholmsbörsen var tydligt röd när den öppnade på fredagen, samtidigt som priset på olja och tryggare tillgångar som guld steg och kronan försvagades.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, är trots utvecklingen inte orolig för räntesänkningen. För det första pekar han på företagens prisbeteende:

– Jag skulle nästan säga att det är den viktigaste faktorn för Riksbanken och den är väldigt lugnande. Tittar man på Konjunkturinstitutets bedömningar, Riksbankens analyser och vad företagen säger om hur de ser på kommande årets priser så är det normala nivåer, säger Bergqvist.

Tittar man på geopolitiken så riskerar ytterligare eskaleringar av konflikten att driva upp priset på såväl olja och energi som frakt. Men varken hushåll eller företag har hittills reagerat särskilt starkt på den senaste tidens utveckling.

– I Ukraina har det gått i fel riktning under längre tid, vi har Hamas attack mot Israel i oktober, det finns ingenting av det här som syns i hushållen och företagens framtidstro. Så den saken tycker jag Riksbanken kan lägga lite åt sidan, säger Robert Bergqvist.

Läget för kronan tycker han inte heller är särskilt oroväckande än, trots att det nu går nästan 11 kronor på en dollar.

– Dels tror jag det är svårare för företagen i dag att knuffa det vidare till konsumenterna när kronan försvagas nu och då blir det ett mindre problem för Riksbanken. Dels är kronförsvagningen vi ser nu primärt i själva verket en dollarförstärkning. Man ser att nästan alla länder sitter med svagare valuta mot USA, Sverige är inte ensamt där, säger Bergqvist.

Läs även: Detta vet vi om påstådda attacken i Iran