Sök

Bokio till attack mot Fortnox – betalar kunder som lämnar

BokioSaaS

Viktor Stensson är medgrundare och vd på Bokio. Foto: Press/Faksimil

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det hettar till i konkurrensen mellan bokföringsbolagen i Sverige och uppstickaren Bokio har precis måttat första slaget.

I en kampanj går Bokio till angrepp mot Fortnox – som både har tampats med överbelastningsattacker och ifrågasatts i Financial Times på sistone – och riktar sig direkt till konkurrentens kunder.

Bokföringsbolaget Bokio går till attack mot sin Goliat – SaaS-bolaget Fortnox. I en kampanj som tapetserar hemsidan just nu skriver Bokio: ”Byt till Bokio från Fortnox. Vi betalar ut mellanskillnaden för din resterande bindningstid".

Tajmingen känns intressant med tanke på att Växjös stolthet Fortnox nyligen drabbades av flera överbelastningsattacker, med driftstörningar som direkt konsekvens, och att bolaget i slutet av mars var föremål för en kritisk artikel i Financial Times

FT ifrågasatte Fortnox höga värdering, 49 miljarder kronor, med en försäljningsmultipel som överstiger Nvidia – det extremt hajpade chipbolaget som är en av de stora vinnarna i det pågående AI-rallyt. 

Den höga värderingen har lockat till sig blankare, konstaterade tidningen och redogjorde för flera omständigheter som väckte frågor.

Fortnox vd Tommy Eklund bemötte kritiken i en intervju med Breakit samma dag som FT-artikeln kom. 

“Det är de här gamla frågorna som var uppe i ett blankarcase i somras. De frågorna har vi svarat på i våra rapporter flera gånger om. Det var väl inget nytt egentligen. Det är enkelt och tydligt att läsa om detta i våra rapporter”.

Fortnox hade en omsättning på 1,3 miljarder kronor och en vinst på strax under en halv miljard 2022. 

Den mindre spelaren Bokio som köptes upp av Visma 2022 och värderades det året till 1,5 miljarder kronor. 2022 omsatte bolaget cirka 52 miljoner kronor med en förlust på 95 miljoner – vilket innebär att bokföringsutmanaren värderades till cirka 30 gånger intäkterna.

Bokio har haft sin del av motvind. I höstas blossade det upp en stor kritikstorm mot Bokio. Bakgrunden var att deras gratisversion av bokföringsprogrammet upphörde med kort varsel – trots tidigare löften om att den skulle vara “gratis för alltid”. 

Nyligen skrev vi på Breakit också att väntan för aktieägarna är över. Efter två års jobb med att pressa upp intäkterna ska affären ha gått i mål. Norska jätten Visma kan köpa upp resten av aktierna. Breakit kunde avslöja en rad nya detaljer om affären.

Viktor Stensson är medgrundare och vd på Bokio. Han svarar skriftligt på Breakits frågor och meddelar att kampanjen är äldre än nyhetsrapporteringen om Fortnox på sistone. Det är med andra ord inte en tajming utifrån att det blåst kring jätten. 

”Där finns ingen koppling.”

Vad har responsen varit på kampanjen hittills?

”Responsen har varit god, många företagare ser över sina alternativ titt som tätt och vi gar ett riktigt bra erbjudande och vill att fler ska upptäcka det.”

Det kan bli dyrt om kampanjen är lyckad. Vad är er analys?

“Vi räknar givetvis med att kampanjen ska leda till positiva resultat och så har också varit fallet hittills.”

Har Fortnox svarat? 

“Nej, inte vad jag vet.”

Nyligen skrev vi på Breakit att väntan för aktieägarna är över. Efter två års jobb med att pressa upp intäkterna ska affären ha gått i mål. Norska jätten Visma kan köpa upp resten av aktierna. Breakit kunde avslöja en rad nya detaljer om affären.

Breakit har ställt frågor till Viktor Stensson om affären men inte fått svar i skrivande stund. 

Läs mer