Samtidigt som Lova Necksten (MP), gruppledare, i flera intervjuer försvarar kommunalrådets drickande i tjänsten har de båda ett kärleksförhållande. Foto: SVT

Försvarar Fredrikssons drickande – har kärleksrelation med kommunalrådet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets gruppledare Lova Necksten försvarar M-toppen Roger Fredrikssons drickande i tjänsten.

Samtidigt har hon sedan en tid tillbaka ett kärleksförhållande med kommunalrådet.

– Det är klart att det påverkar trovärdigheten. Jag blir så besviken, säger Sverigedemokraternas gruppledare Nicolas Westrup.

Necksten (MP) och Fredriksson (M) har det senaste året lagt mycket tid på arbetet med den vänortsföreningen för den västukrainska staden Ternopil och som politiska motståndare gjort flera utlandsresor som företrädare för kommunen. Det var också i samband med just resa som Necksten, under arbetstid, smugglade in starköl i en petflaska åt kommunalrådet. Sedan en tid tillbaka lever de också i en kärleksrelation, något MP-politikern själv berättar när SVT intervjuar henne.

Samtidigt har hon fortsatt att försvara att Fredriksson (M) upprepade gånger brutit mot kommunens alkoholregler och säger i en intervju med BLT att SVT:s uppgifter är tagna ur sitt sammanhang.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

I vilken egenskap uttalar du dig? Som miljöpartist eller som Rogers flickvän?

– Jag har uttalat mig som förtroendevald miljöpartist, i den rollen som jag även hade under resan, säger hon.

”Skadar förtroendet”

Men flera politiker i Ronneby menar i dag att MP-politikerns hållning till kommunens strikta alkoholpolicy måste ses i ljuset av politikernas privata relation.

– Det är ofrånkomligt att det färgar hennes bedömning. Och det är viktigt att det framkommer för kommuninvånarna eftersom Miljöpartiet tycks ha bytt uppfattning i moralfrågor, säger oppositionsrådet Ola Robertsson (S).

Sverigedemokraten Nicolas Westrup, som är kommunstyrelsens förste vice ordförande, menar att relationen ytterligare skadar förtroendet för båda.

– Ingen har berättat det här för mig. Jag blir så besviken och givetvis påverkar det trovärdigheten i deras försvar.

KD: ”Noll trovärdighet”

Kristdemokraten Anna Ekberg är inne på samma linje:

– Lova är normalt sett en respekterad politiker, men eftersom hon har en nära relation till Roger är hennes trovärdighet i de här frågorna noll.

SVT har vid upprepade tillfällen och i flera kanaler sökt Lova Necksten för en kommentar. Inte heller Roger Fredriksson har velat svara.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M) dricker öl och starksprit i tjänsten – klockan åtta på morgonen. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet