Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-06 08:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/tre-skadade-i-vasteras-misstankt-garningsman-skjuten/

SVERIGE

Tre kvinnor attackerade i Västerås – misstänkt gärningsman skjuten

Videon är 46 sek lång. Polisen arbetar på platsen efter att flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås. Personerna ska ha skadats med någon form av vasst föremål och har tagits om hand av ambulanspersonal.

Tre kvinnor attackerades på fredagen utomhus av en man i Västerås. Motivet är inte känt men det finns ingenting som tyder på terrorkoppling.

Gärningsmannen sköts av polis och anhölls under eftermiddagen.

 Det hördes flera skott och hur någon skrek, berättar ett vittne för DN.

Den misstänkta gärningsmannen vårdas nu på sjukhus. Han är i 30-årsåldern och beskrivs som svårt skadad, man tillståndet är stabilt.

Mannen anhölls under eftermiddagen. Han är på sannolika skäl misstänkt för två mordförsök och två fall av grov misshandel.

– I nuläget verkar det inte som att det var en planerad händelse, säger Robin Simonsson på Åklagarmyndighetens presstjänst.

De tre kvinnorna skadades på fredagseftermiddagen i centrala Västerås med någon typ av vasst föremål. Polisen fick larmet klockan 13.25.

Den fjärde målsäganden är en man i övre tonåren. Misstankarna är kopplade till en händelse som ska ha inträffat ungefär en timme före attacken på de tre kvinnorna. Åklagarmyndigheten kan inte svara på om det handlar om den tonåring som tidigare på dagen misshandlades utanför en skola i centrala Västerås.

Bild 1 av 2
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 2
Foto: Peter Arwidi/TT

De tre skadade är kvinnor varav en beskrivs som svårt skadad i stabilt läge, medan de andra två är lindrigt skadade. Två av kvinnorna är mellan 65 och 74 år, den tredje som är lindrigt skadad är 75 år eller äldre.

Gärningsmannen greps i stadsdelen Kristiansborg, som ligger ungefär två kilometer från stadsdelen Oxbacken där attacken skedde.

I samband med gripandet sköt polisen verkanseld mot mannen.

– Det uppstod en situation då polisen behövde använda sitt tjänstevapen, uppger Tobias Ahlén-Svalbro.

Det finns ingenting som tyder på att mannen ska ha haft ett terrormotiv, enligt polisen. Händelsen är inte heller kopplad till gängkriminalitet.

Polisen tror att mannen agerat ensam och söker inte efter några fler gärningspersoner. Ärendet leds under helgen av en jouråklagare.

En boende i närheten säger till DN att hon hörde sirener och såg blåljus, följt av skottljud i samband med gripandet.

– De körde fram till grannen där de tvärnitade. Då såg jag hur poliser smög omkring på gårdarna mitt emot.

– Sedan hördes flera skott och hur någon skrek ”aj, aj, aj”, säger hon.

Ett annat vittne, som Vestmanlands Läns Tidning talat med, hörde tio skott.

Bild 1 av 2
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 2
Foto: Roger Turesson

Ett stort område i centrala Västerås spärrades av under eftermiddagen. Polisen har varit på plats på både Jakobsbergsgatan och Hammarbygatan, rapporterar VLT. Man har bland annat hört vittnen om händelsen.

Avspärrningarna hävdes vid 17-tiden och polisen lämnade då platsen.

Kommunens krisgrupp har inte aktiverats, men är i beredskap.

– Just nu är det en ren polisiär insats för eventuell lagföring. Polisens egen bedömning är att krisstöd inte är påkallat. Vi lyssnar av allt eftersom om situationen förändras, säger Peter Bodin som är direktör på individ och familjeförvaltningen.