Kniv. Tankar efter ett mordförsök

Rushdie låter kärleken segra över hatet

Salman Rushdie föddes 1947 i Bombay och är bosatt i USA. ”Midnattsbarnen” (i svensk översättning 1983) utsågs för några år sedan till den främsta Bookerprisvinnaren genom tiderna. ”Satansverserna” (1989) väckte enorm uppmärksamhet.
Salman Rushdie föddes 1947 i Bombay och är bosatt i USA. ”Midnattsbarnen” (i svensk översättning 1983) utsågs för några år sedan till den främsta Bookerprisvinnaren genom tiderna. ”Satansverserna” (1989) väckte enorm uppmärksamhet. Foto: Rachel Eliza Griffiths

I augusti 2022 utsattes Salman Rushdie för en knivattack som kunde ha kostat honom livet. Nu skriver han själv om händelsen: en passionerad, sårbar berättelse, tycker Kaj Schueler.

Romanförfattaren Salman Rushdie söker sig gärna förebilder och inspiration i sagovärldar, myter och legender. Resultatet är ofta fantasifyllda och mångbottnade berättelser. Essäisten och memoarförfattaren Rushdie är en distinkt iakttagare av samtiden, rationell och analytisk. Båda sidorna av författarskapet förenas av en elegant tankeväckande skärpa.

Trots hot, hat och pressen av en långvarig påtvingad isolering efter 1989 års fatwa, fortsätter Rushdie att skriva och delta i samhällsdebatten. Allt höll dock på att ta slut den 12 augusti 2022; världen förlorade nästan en av dess viktigaste försvarare av konstens frihet och rätten att skriva utan att behöva böja sig för politiska eller religiösa påbud.

Laddar…