Kittel vinner världscupfinalen – favoriten diskad

TT

Publicerad 2024-04-19

Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år.

– Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern.

Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

15 ekipage hade kvalat sig vidare till küren från onsdagens inledande grand prix, där Kittel slutade tvåa bakom Charlotte Fry, Storbritannien.

I küren, som är det fria programmet till musik, var alla ekipage tillbaka på noll. Kittel och Touchdown startade sist av alla, och till musik från James Bond-filmerna visade de upp en stark ritt utan några stora misstag.

Kittel landade på 81,661 procent, vilket räckte hela vägen till seger – den första svenska segern i en världscupfinal i dressyr sedan 1998, då Louise Nathhorst vann.

– Jag kan inte förstå det. Min häst var fantastisk, Touchdown bara flög fram. Jag var nervös och har försökt kontrollera mina nerver, och han var otrolig i dag, säger Kittel, och fortsätter:

– Jag är överväldigad, jag är inte det ofta men i dag är jag på en annan planet.

Danska Nanna Skodborg Merrald slutade tvåa med 81,429 procent, och den tyska dressyrstjärnan Isabell Werth blev trea med 81,404 procent.

Förhandsfavoriten Charlotte Fry fick inte genomföra küren, sedan det upptäckts blod i mungipan på hästen Everdale när ekipaget var på väg in på banan – något som gjorde att ekipaget blev diskat.

Patrik Kittel på hästen Touchdown. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln