Talmannen ger ut sina favoritdikter

"Läsning, oavsett om det är prosa eller poesi, gör att man får kliva in i en annan människas universum en stund. Man får deras perspektiv på olika frågor, men också en möjlighet att reflektera över sina egna känslor och tankar inför detta", säger talmannen Andreas Norlén, som tror att upplevelsen gör oss klokare.
"Läsning, oavsett om det är prosa eller poesi, gör att man får kliva in i en annan människas universum en stund. Man får deras perspektiv på olika frågor, men också en möjlighet att reflektera över sina egna känslor och tankar inför detta", säger talmannen Andreas Norlén, som tror att upplevelsen gör oss klokare. Foto: Jonas Ekströmer

Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös.

– Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

På besök i Helsingfors 2019 reciterade Andreas Norlén de 28 verserna i Johan Ludvig Runebergs dikt ”Sven Dufva” för en reporter – utantill. Han har också läst Harry Martinsons ”Aniara” under ett tal om Förintelsen och Försvarsmakten fick höra Esaias Tegnérs ”Det eviga”.

Nu har förlaget Max Ström bett honom välja ut sina 100 bästa dikter från 500 år, vilket har resulterat i antologin ”Talmannens guide till svensk poesi”.

Laddar…