Kanarieöarna kokar – protester mot massturism

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-04-20 09.43

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tiotusentals andra har samlats i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Klotter med tydliga budskap har dykt upp på fasader och hyrbilar runt om på de populära spanska resmålen: ”Turister – åk hem” och ”Ditt paradis, min misär”.

Aktivister har redan hungerstrejkat i en vecka i protest mot att två nya lyxhotell ska byggas på södra Teneriffa.

Och på lördagen har totalt över 55 000 människor tagit sig ut på gatorna på samtliga sju huvudöar, rapporterar El País.

– Vi drivs bort från vår mark, vi har inga utsikter att leva här med misärlöner och skyhöga hyror, säger den 19-åriga demonstranten och Teneriffabon Fátima Cabrera till tidningen.

Växande problem

Protesterna, under parollen “Canarias tiene un límite” (Kanarieöarna har en gräns), får stöd av miljöorganisationer som Greenpeace, WWF och Friends of the Earth.

– Vi har kommit till en punkt där balansen mellan resursanvändningen och invånarnas välfärd har kollapsat, i synnerhet det senaste året, säger Víctor Martín, talesperson för gruppen som koordinerar protesterna, till The Guardian.

Martín understryker att det inte är turisterna i sig som är problemet utan industrin. Kritikerna efterlyser en mer hållbar modell för turism, eventuellt med besökstak på sina håll där trycket är särskilt hårt.

Förra året besökte runt 14 miljoner turister Kanarieöarna, enligt spanska siffror, medan den bofasta befolkningen uppgår till 2,2 miljoner. Turismen är en viktig inkomstkälla och står för över en tredjedel av öarnas BNP – men lokalinvånarna menar att trycket leder till att naturresurserna utarmas och att de inte längre har råd att hyra bostäder.

En tredjedel av den kanariska befolkningen riskerar att drabbas av fattigdom eller socialt utanförskap, enligt rapporter. Floden av turister innebär också ett hårt tryck på vård, sophantering, vattenförsörjning och biologisk mångfald.

”Som cancer”

Iván Cerdeña Molina, som hjälper till att organisera protesterna, hävdar i lokala medier att lokalinvånare tvingas bo i bilar och grottor eftersom turismföretagen lägger vantarna på bostäderna.

– Vi har inget emot enskilda turister men industrin växer och växer, använder så mycket resurser och ön klarar inte mer, säger han.

– Airbnb och Booking.com är som en cancer som gör slut på ön bit för bit.