Cannabiskafé öppnade – mitt i centrala Oslo

Publicerad 2024-04-20 10.42

Ett kafé med öppen cannabisförsäljning i centrala Oslo.

Det både öppnade och stängde under lördagen, på den internationella cannabisdagen.

– Vi tänkte att kunder kan sitta och göra sig cigaretter på kaféet, säger Roar Mikalsen, som låg bakom.

Det var ett stort hemlighetsmakeri om var drogaktivisten Roar Mikalsen skulle öppna sitt cannabiskafé i norska huvudstaden Oslo.

Men på lördagsmorgonen gick han, blivande kunder och andra drogaktivister i en gemensam marsch till en butikslokal inte långt ifrån det kungliga slottet. Där utanför ringlade sig sedan en lång kö till ”Norske tilstander”, rapporterar Dagbladet. Där norskodlad cannabis kunde köpas i drygt en och en halv timme.

– Det blir läsk och böcker, men poängen är cannabisen. Vi tänkte att de kan sitta och göra sig cigaretter på kaféet och sedan kan de gå hem eller till en park och fira där, säger Mikalsen till Avisa Oslo.

Det som skulle firas var den internationella cannabisdagen som inträffar den 20 april. Datumet skrivs ut 4/20 på engelska och det engelska uttrycket har blivit synonymt med ordet cannabis. Utanför butiken hördes kunder hurra ”Happy 420”.

Långa köer vid det tillfälliga cannabiskaféet i Oslo.

Vill skapa debatt

Flera norska medier var på plats för att bevaka öppningen – och senare också stängningen. En av alla knarkköpare var väldigt nöjd när denne pratade med VG.

– Jag köpte cookies med riktigt bra cannabis.

Roar Mikalsen är ledare för Alliansen för rättighetsorienterad narkotikapolitik (AROD), och har vid ett flertal tillfällen tagit till civil olydnad i sina försök att påverka Stortinget.

Syftet med kaféet var att skapa en reaktion från myndigheter och politiker, och att öppna upp för en debatt om narkotika.

Cannabisförsäljning är olagligt i Norge. Mikalsen har tidigare uttryckt till Dagbladet att han hoppas att polisen dyker upp vid öppningen.

Och det gjorde de. Vid klockan 11.14 hade kaféet stängts ner.

”Polisen har nu stängt ner försäljningen och det görs en utvärdering om ett eventuellt åtal mot säljaren”, skriver Oslopolisen på X.

Polisen kom till kaféet, som Roar Mikalsen hoppats. De stängde ner stället ungefär 1,5 timme efter stängning.

Uppskattningen: Sålde för 50 000

Det blev ingen ekonomisk succé för kaféet. Uppskattningsvis drog man in 50 000 norska kronor. Men pengarna togs i beslag av polis. Trots det verkade huvudpersonen nöjd med resultatet.

– Vi är väldigt nöjda. Vi har sålt runt 600 gram cannabis, säger Mikalsen till Dagbladet.

Han var även nöjd med polisens insats och bemötande.

Drogaktivisten Roar Mikalsen.

”Provocera och chocka”

Även om Roar Mikalsen uttryckte bemötandet vid kaféet som ”väldigt positivt” så var det inte bara glada miner kring uppståndelsen.

Innan stängningen hann det säljas för 50 000 norska kronor.

På X skriver en användare: ”Hoppas du grips och får ett långt fängelsestraff”.

Inger Lise Hansen är generalsekreterare för Actis, en organisation som arbetar för att förebygga och begränsa skadorna vid bruk av alkohol, narkotika och spel. Hon menar att Mikalsens aktion är fel sätt att ta sig an debatten om narkotikalegalisering.

– Strategin är att provocera och chocka för att få uppmärksamhet. Vi anser att skicka cannabis på posten till ministrar, röka marijuana inför polisen och nu – öppna en illegal cannabisbutik, är en meningslös och dålig strategi för att få gehör, säger Hansen till TV2.

Exemplen som Hansen lyfter är tidigare fall av civil olydnad utförda av Roar Mikalsen och AROD.

Köerna utanför kaféet.

Följ ämnen i artikeln