Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-02 08:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/uppgifter-23-kinesiska-simmare-testades-positivt-for-dopning-med-hjartmedicin/

SPORT

Uppgifter: 23 kinesiska simmare testade positivt för dopning med hjärtmedicin

Kinas flagga hissades högst vid tre tillfällen under OS-simningarna i Tokyo.
Foto: TT

Bara sju månader före OS i Tokyo sommaren 2021 testade 23 kinesiska simmare positivt för dopning.

Kinesiska antidopningsbyrån hävdar att simmarna fått i sig det förbjudna ämnet av misstag, och inga straff delades ut. Över hälften av dem deltog sedan i OS.

Det uppger New York Times och det tyska tv-bolaget ARD som gemensamt har granskat fallet.

Det var på lördagen som uppgifter om det som kan vara den största dopningsskandalen på många år inom simning publicerades.

Internationella antidopningsbyrån Wada svarade med ett uttalande, där medierapporteringen kallas ”vilseledande och potentiellt förtalsmässig”.

Enligt New York Times ska 23 kinesiska simmare i samband med en nationell tävling lämnat positivt dopningsprov sju månader före OS i Tokyo.

Den förbjudna substansen i samtliga prov ska ha varit hjärtmedicinen Trimetazidin. En substans som hamnade i rampljuset under vinter-OS i Peking efter att den 15-åriga konståkaren Kamila Valieva testades positivt.

Enligt New York Times ska den kinesiska dopningsbyrån ha bekräftat de positiva fallen, men hävdat att det rört sig om små mängder och att ingen av simmarna medvetet har tagit substansen utan att det beror på kontaminering.

Samtliga 23 simmare bodde på samma hotell under tävlingen, och två månader efter att de positiva proven lämnats ska Kina ha meddelat att de vid en undersökning av hotellets kök funnits spår av Trimetazidin.

Den internationella dopningsbyrån Wada och Internationella simförbundet ska ha fått information och accepterat förklaringen. Därför har ingen simmare straffats.

Ett beslut som nu ifrågasätts.

I artikeln i New York Timers beskriver David Howman, som tidigare var generalsekreterare på Wada och som numera är ordförande för friidrottens oberoende antidiopningsbyrå AIU, uppgifterna som chockerande.

– Min första tanke är om det pågick något sorts program för att ”förbereda” simmarna för Tokyo-OS, säger David Howman.

Chefen för den amerikanska dopningsbyrån Usada Travis T. Tygart skriver i ett uttalande till New York Times:

”Det här verkar vara ett hugg i ryggen på rena idrottare och ett djupt svek mot alla idrottare som tävlar rättvist och följer reglerna.”

Enligt Wada utredde byrån noggrant och under flera veckor påståendet att simmarna fått i sig preparatet omedvetet, kunde inte hitta motbevis, och drog slutsatsen att det inte fanns anledning att överklaga den kinesiska antidopningsbyråns beslut.

Wadas utredningsenhet har också senare undersökt uppgifter om felaktigheter med proven, men funnit att det inte gjorts något försök att mörka dem.

”Wada I&I (utredningsenheten) har varje gång undersökt varje spår i den här frågan”, säger enhetens chef Gunter Younger i Wadas uttalande.

Över hälften av de 23 simmarna som testades positivt ska ha deltagit i OS i Tokyo där Kina tog tre guld, två silver och ett brons.

Ungefär samtidigt som uppgifterna i New York Times och ARD publicerades avslöjade simsajten Swimswam att Usada ska ha meddelat amerikanska simmare att deras silvermedalj på 4x200 meter frisim i Tokyo kan uppgraderas till guld. Detta beroende på att guldlaget från Kina ska diskvalificeras.

Uppgifterna är inte bekräftade, och om det finns något samband mellan de positiva dopningsproven sju månader före OS och en eventuell diskvalifikation av Kinas frisimslag är inte klarlagt.

Senare på lördagseftermiddagen förnekade Internationella simförbundet att en förändring av resultatlistan i OS på 4x200 meter frisim är aktuell.