SOCIALA MEDIER

Konspirationsteorier sprids i grupper för bondeuppror

2:03 min
  • Svenska lantbrukare reagerar på hur personer med konspirationsteorier blandar sig i grupper för bondeuppror i sociala medier.

  • Det är inlägg om vaccin, påven och EU-motstånd bland annat.

  • Det är problematiskt när personer vill skapa oreda i samhället, tar över i grupper och får det lantbrukarna vill diskutera att försvinna, säger ordförande för Lantbrukarnas riksförbund Palle Borgström till Ekot.

Under våren har det varit stora bondeprotester i Europa där olika extrema krafter utifrån blandat sig i.

Inlägg i grupper i sociala medier för traktoruppror i Sverige har flera gånger handlat om helt andra frågor än det lantbrukarna velat diskutera, enligt LRF.

- Det blev snabbt en diskussionen om allmän EU-kritik, att Sverige skulle lämna EU, vaccinmotstånd och det är också folk som tror att det finns en agenda från World Economic Forum, säger Palle Borgström ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, till Ekot.

Det här sker i sociala medier där traktordemonstrationer diskuteras, inte i LRF:s egna grupper, enligt förbundet. Det är inlägg om att matproduktion med insekter ska ta över, kritik mot påven, Sveriges Television och FN bland annat. Olika frågor blandas ihop och det får lantbrukare att reagera.

Det är konspirationsteorier som sprids i flera länder och som ofta letar sig in där olika samhällsfrågor och protester diskuteras. LRF beskriver hur personer dök upp snabbt och tog över i grupper.

- Det är människor som normalt inte rör sig i lantbrukargrupper i sociala medier, säger förbundsordföranden.

Det finns en vaksamhet för att det som sker i andra länder i Europa ska hända här, med grupper som blandar sig i protester.

- Det vi har sett i andra länder vad gäller traktordemonstrationer är att det funnits inblandning av andra samhällsgrupper, ganska ofta högerextrema. De vill skapa dramatik, oreda och störa samhällsordningen, säger han.

När EU-valet närmar sig blir stämningen extra uppeldad.

- Det är problematiskt när de ämnen lantbrukarna tycker är viktiga, som dålig lönsamhet och regelförenkling, försvinner i diskussionerna, anser LRF:s förbundsordförande.

Men lantbrukarna i Sverige är motståndskraftiga mot det som sprids, enligt LRF.

-Det finns ingenting som tyder på att lantbrukare skulle vara mer lättpåverkade än andra vad gäller EU-frågor. Jag skulle snarare säga tvärtom att jag tror att lantbrukare generellt sett är mer insatta än andra i samhället när det gäller hur EU fungerar, säger Palle Borgström till Ekot.