- Foto: Privat & Henrik Montgomery/TT

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.


Jasmin driver Tiktok-kontot "Real housewife of Stockholm", där hon delar med sig av sitt liv som hemmafru i Lissabon, Portugal. Där får följarna se vad hon gör om dagarna och Jasmin svarar ofta på frågor och myter om att vara hemmafru.

Därför valde Jasmin att bli hemmafru

Jasmin berättar att hon ofta får hat för att hon har valt att leva utanför normen. En sak som hon ofta får höra att det är synd om henne som valt att inte arbeta. Men det menar hon är ett ogrundat påstående.

Hon berättar att hennes val att bli hemmafru grundade sig i en stress att behöva prioritera bort saker som egentligen gjorde henne lycklig, för att orka arbeta. Detta ledde till att hon fick stora psykiska och fysiska problem. 

När paret bestämde sig för att flytta utomlands så klippte Jasmin bandet till sitt jobb. Hennes primära mål var att komma på fötterna igen och sedan skulle framtiden få utvisa om och vad hon skulle arbeta med.

– Men när vi efter en tid märkte hur mycket bättre jag mådde, vår relation mådde och min man mådde av att ha det såhär, såg vi inte någon riktig anledning till varför jag skulle återgå till att arbeta. Det är inte direkt så att min lön hade gjort någon skillnad i vår ekonomi, säger Jasmin.

Jasmine om ekonomin: "Hade aldrig gjort det"

Alla par har olika förutsättningar, inkomster och utgifter för att kunna leva på en inkomst istället för två. 

– Jag tror att många tittar på sitt eget liv och på människor de känner och frågar sig själva om någon utav dem hade haft råd att leva på en inkomst. Och sedan drar man sina slutsatser utifrån det, men allas verklighet är ju inte densamma. Jag lägger mig inte i om det finns par där ute som vill leva på en begränsad budget för att ha möjligheten att leva på en inkomst, det får stå för dem. Jag själv hade aldrig gjort det, i alla fall inte en längre period, om mina förutsättningar var så, säger hon till Nyheter24. 

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Jasim lever som hemmafru i Lissabon. Foto: Privat

Även om Jasmine och hennes man bara har en inkomst så poängterar hon vikten av ett eget sparande.

– Personligen tycker jag att den som har en inkomst ska föra över pengarna till den andre, och sedan kan den personen spara dessa själv och investera dem. Det gör att man för det första är mer involverad men också får in en vana av att hantera och investera pengar. Så att om man nu skulle separera i framtiden, så är gapet till att hantera dessa delar av sitt liv inte helt främmande.

Sambo? Så påverkas du om din partner har skulder hos Kronofogden

Ekonomens råd om att leva på sin partners inkomst

Nyheter24 har även pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som ger några råd till de par som överväger att leva på en inkomst.

– Det är svårt att få en egen ekonomisk trygghet om man är beroende av någon annan. För att kunna fatta de beslut och göra de val man vill och kan behöva göra genom livet är det viktigt att ha en egen ekonomi, att sitta i förarsätet för sin egen privatekonomi. Och det är svårt utan egen inkomst, säger Falkenhäll till Nyheter24.

Men det är inte omöjligt. 

– Har man ordnat så att den partner som har en inkomst sparar till den som inte har det är det viktigt att ha koll på vad som gäller juridiskt om man skulle separera eller skilja sig. Ett sparande bör vara i dens namn man vill att pengarna ska tillfalla, fortsätter hon. 

Ekonomen: Så mycket tjänar du på att flytta ihop med din partner

Sex yrken med lön på över 40 000 – och liten konkurrens 

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".

Positiva toner inom tjänstesektorn

Tjänstesektorn i eurozonen repar sig. Inköpschefsindex steg i april till 52,9, klart över marknadens förväntningar som låg på 51,8. Framförallt märks en uppgång i Europas största ekonomi Tyskland. Ett indextal över 50 brukar traditionellt indikera tillväxt.