Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

TT-AFP

Publicerad 2024-04-20

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Turkiets president vädjar om palestinsk enighet efter möte med terrorstämplade Hamas.

Palestiniernas president hotar samtidigt med att omvärdera den palestinska myndighetens förhållande till USA.

Mötet mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och terrorstämplade Hamasledaren Ismail Haniya var ovanligt långt: två och en halv timme.

Kommentaren från Erdogan efteråt var desto kortare, när han uppmanade palestinierna att förenas:

”Det är avgörande att palestinierna agerar enigt i denna process. Den starkaste signalen till Israel och mot en väg till seger är enighet och integritet”, sade Erdogan i ett presidentuttalande efter mötet i Dolmabahcepalatset i Istanbul.

Med på mötet var även ledaren för Hamas väpnade gren, Khaled Mashal, enligt reportrar på plats.

Turkiet valde att inte fördöma Hamas efter terrorrörelsens angrepp på Israel 7 oktober, och Erdogan har kallat Israel för ”en terrorstat”.

Men hans utspel efter lördagens möte visar på de palestinska politiska problemen.

Den islamistiska extremistgruppen ligger i fejd med palestinska myndigheten och partiet Fatah som styr på Västbanken och representerar palestinierna i till exempel FN.

Presidenten i palestinska myndigheten, Mahmud Abbas, valde att kritisera USA under lördagen. Anledningen är att USA lade in sitt veto i FN:s säkerhetsråd om att palestinierna skulle få fullständigt medlemskap i FN.

– De palestinska ledarskapet kommer att omvärdera den bilaterala relationen med USA, sade Abbas enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa.