Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IFK Göteborg

Frågan som får Askou att tröttna: ”Stopp, stopp”

Anders Trondsen, 29, har nu dragit på sig tre röda kort i IFK Göteborg. 

Tränaren Jens Askou gillar inte frågor på det temat kring norrmannen. 

– Stopp, stopp nu med fokus på Trondsen och röda kort, säger dansken.  

Jens Askou.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Anders Trondsen.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Vänsterbacken hade i fjol ett jobbigt debutår i IFK Göteborg. Skador, petningar, två utvisningar – och klubben ville ett tag göra sig av med honom. 

Men den den här säsongen har börjat klart bättre och Anders Trondsen är efter Oscar Wendts skada gjuten i startelvan. I 1-1-mötet med IFK Norrköping drog han först på sig ett gult kort som det inte var något snack om, men sedan kom en situation som blev omdiskuterad. 

Gästernas anfallare Christoffer ”Totte” Nyman drog först i Blåvittspelaren när bollen inte var i närheten, men stöp i nästa sekvens i backen. Domaren signalerade för straff och gav Trondsen varning nummer två. 

– ”Totte” är smart, han vet att det viktiga är vad som händer när bollbanan är öppen och när domaren ser situationen, det är då bedömningen görs. Allt som händer innan är jättesvårt för domaren att se. ”Totte” är smart, lurar försvararen och så blir det straff, säger tränaren Andreas Alm, som köper de blåvita protesterna men tillägger:

– Det är många situationer där försvarsspelarna håller i anfallsspelarna väldigt länge.  Mjällby är experter på det, de är skitbra på det. Håller fast spelarna länge och när bollen kommer in i straffområdet ser det inte ut som något.

”Vill inte skapa rubriker”

Jens Askou: 

– Det är inte straff. Om det ska dömas något i den situationen så måste det vara frispark till Anders. Nyman drar honom i armen. Det första gula är helt okej, men på det andra… det är nästan ingen kontakt från Anders mot ”Totte”. Där måste man (domarna) hitta rätt när de har så många ögon. 

Dansken undviker gärna att prata om att 29-åringen fått tre röda kort det senaste året. 

– Jag vill inte spela med på det och skapa rubriker kring Anders Trondsen. Jag tycker att Anders Trondsen är på rätt väg, han har gjort ett jävla jobb, vi har gjort ett jävla jobb och han blir bättre och bättre. Det det skulle aldrig varit rött kort i dag, jag vill inte lägga det till historien om Anders Trondsen. Historien om Anders Trondsen är för närvarande positiv och det är det jag förhåller mig till, säger Jens Askou. 

18-årige målvakten Elis Bishesari räddade sedan Tim Pricas straff. 

”Har haft fina domare”

Trondsen var lugn och samlad när han kom ut till den mixade zonen på Gamla Ullevi. Han är helt okej med den första varningen, men tycker att den andra är uppenbart felaktig. 

– Jag får honom på rätt sida och det är jag som blir dragen och tappar balansen, jag håller inte i honom en enda sekund. Sedan blir bägge liggande. Varför ska jag vända ryggen till när jag har kortast väg till bollen? Jag tycker att det ska vara frispark till mig och tror inte att domaren ser situationen om jag ska vara ärlig. 

– Jag hinner tänka ”dra inte på dig en straff”, men tydligen får anfallarna dra i en utan att man får frispark. 

Har du fått många röda kort innan du kom till IFK Göteborg? 

– Nej, jag har inte fått så många, jag har haft fina domare. Ser man på de tre jag har fått här så är det bara ett som ska vara rött. Där är jag enig, på de resterande tycker jag att det borde vara högre nivå (på domarna). 

Anders Trondsen är nu avstängd och missar derbyt mot BK Häcken på onsdag. 

– Jag får göra det bästa av situationen, träna bra och komma tillbaka starkare, säger han. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.