Biden välkomnar ja till Ukrainastöd

Lars Larsson/TT

Publicerad 2024-04-21

USA:s president Joe Biden gör mer än tummen upp för att representanthuset i kongressen efter lång blockering har röstat igenom över 60 miljarder dollar i stöd till Ukraina.

USA:s president Joe Biden välkomnar representanthusets ja till Ukrainastödet på över 60 miljarder dollar, motsvarande över 650 miljarder kronor.

”Idag har ledamöter från båda partier i representanthuset röstat för att stärka våra säkerhetsintressen och skickat ett tydligt budskap om amerikanskt ledarskap globalt”, säger Biden i ett uttalande på Vita husets hemsida.

Han ber senaten om rask behandling av paketet ”så att jag kan skriva under lagen och vi snabbt kan skicka vapen och utrustning till Ukraina för att fylla deras omedelbara behov på slagfälten”. Han talar om Ukraina som hårt pressat av ryska, ständiga attacker.

Hans välkomnade av stöd syftar också på de till Israel, Taiwan och för humanitär hjälp i bland annat Gaza och Haiti, som röstades igenom samtidigt.

Han tackar särskilt den talmannen i representanthuset, Mike Johnson från det republikanska partiet, för att han tog upp förslaget, med Ukrainastöd, till behandling så att det kunde röstas igenom. Till för några veckor sedan vägrade Johnson att göra det och som talman har han varit under hård press från extra Trumplojala republikaner som är emot mer stöd till Ukraina. Biden lade fram stödet till de tre länderna, samt till humanitär hjälp, redan i höstas.